رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: قدمهایی که ما بر می داریم در جهت برجام است مثلا تولید یو اف شش از کیک زرد یکی از همین اقدامات است.
علی اکبر صالحی افزود: ما کارخانه تبدیل اورانیوم را داریم و چون اورانیوم طبیعی نداشتیم این کارخانه سالها تعطیل بود ما بعد از برجام 400 تن به ذخایر اورانیوم اضافه کردیم و می توانیم در حال حاضر ذخایر یو اف شش را بالا ببریم و کارخانه تبدیل اورانیوم را که ده سال بود که تعطیل بود را بازسازی و نوسازی کنیم و دوباره کار را آغاز می کنیم.
وی تاکید کرد: اقدامات ما برخلاف برجام نیست .
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری گفت: وقتی رهبر معظم انقلاب حرکت به سمت 190 هزار سو را دستور فرمودند یعنی اینکه ما زیرساخت ها را آماده کنیم در چارچوب برجام.
وی گفت: ما قطعا اگر بخواهیم سانتریفیوژهای جدید را بسازیم به سمت سانتریفیوژهای آی آر تو ام و آی آر چهار و آی آر شش حرکت می کنیم البته سانتریفیوژهای آی آر هشت در دست تست و آزمایش است.
صالحی تاکید کرد: اگر برجام فرو بریزد و ما سانتریفیوژهای جدید را مونتاژ خواهیم کرد اما در حال حاضر دستور مقام معظم رهبری این است که در چارچوب برجام حرکت کنیم و زیرساخت ها را آماده کنیم .
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: انجام زیرساخت های لازم و ملزومات مورد نیاز برای تولید سانتریفیوژهای جدید برای زمان مورد نیاز موضوعی خلاف برجام نیست.
علی اکبر صالحی با اشاره به دستورالعمل رئیس جمهور برای پیگیری سه موضوع در خصوص انرژی هسته ای افزود: یکی بحث تولید یو اف 6، کارخانه یو اف 4 و ساخت مرکز جدید مونتاژ سانتریفیوژ در حال پیگیری طبق نامه ابلاغ شده از سوی رئیس جمهور به سازمان انرژی اتمی است.
وی با بیان اینکه ما به طور مثال برای تولید یو اف 6 ماده اولیه کیک زرد را نداشتیم، کارخانه تبدیل ما فعال نبود گفت: ما در حال حاضر 400 تن مواد اولیه داریم و این یک اختیار و انتخاب است که رئیس جمهور با توجه به این که این کارخانه قدیمی است دستور به راه اندازی این کارخانه و رفع عیوب آن داده است.
صالحی با اشاره به اینکه این کارخانه با حداقل ظرفیت فعالیت خواهد کرد افزود: برای سالها می توانیم این کارخانه را راه اندازی کنیم بالاخره یک روز برجام به انتها می رسد و ما باید در حد 300 تن در سال بتوانیم یو اف 6 تولید بکنیم پس بهتر است که تا آن زمان صبر نکنیم که پس از انتهای برجام تصمیم به تولید یو اف 6 بگیریم.
وی گفت: این فرصت خوبی است که پیش آمده و ما الان می توانیم این کار را آغاز کنیم آمادگی لازم را برای آینده ای که برجام تمام می شود داشته باشیم که این تولید 300 تن تبدیل را بتوانیم انجام دهیم ضمن اینکه نیروگاه بوشهر نیز در صورت تامین سوخت از منابع داخلی نیازمند 280 تا 300 تن اورانیوم مواد اولیه است.
صالحی با اشاره به لزوم آمادگی برای تامین این مواد اولیه افزود: ما خلاف برجام کاری را انجام نمی دهیم و نگفته ایم از فردا اقدام به تولید سانترفیوژ جدید خواهیم کرد ما گفتیم زیرساخت های لازم برای روزی که نیاز به تولید سانتریفیوژهای بیشتری است فراهم خواهیم کرد تولید سانتریفیوژ نیازمند فولاد، آلومینیوم، مواد اولیه، تجهیزات اندازه گیری و سالن مونتاژ دارد که ما منعی برای انجام آن نداریم.
وی گفت: ما می توانیم این زیرساخت ها را به گونه ای فراهم کنیم که از نظر زمانی بتوانیم عقب افتادگی را که ممکن است در پذیرش برخی ممنوعیت ها به وجود آمده برای روز مبادا جبران کنیم بالاخره باید این پیش بینی ها انجام شود.
صالحی افزود: ما پل های پشت سر خود را خراب نکرده ایم بلکه پل های اضافی ساخته ایم که جبران این زمان و این مختصر محدودیت هایی که ما پذیرفته ایم را بتوانیم جبران کنیم ما از این نظر مشکلی نداریم.
برای هر سناریویی آمادگی داریم
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: مقدمات این کار شامل یک سالن مونتاژ است که خیلی از کارهای این سالن را انجام دادیم وامیدواریم ظرف هفته ها یا یکی دوماه آینده کاملاً از هر حیث آماده باشد.
علی اکبر صالحی افزود: البته این به مفهوم آنکه ما شروع به مونتاژ سانتیریفیوژهای جدید به مفهوم تولید انبوه نیست. ولی در چارچوب برجام که ما می توانیم یکسری سانتیریفیوژهای ولو پیشرفته را بسازیم است.
صالحی با بیان اینکه این امکانات وجود دارد گفت: این امکانات بالقوه آنجا هست که اگر خدایی نکرد خدایی نکرده خدایی نکرده برجام فرو ریخت که امیدوارم این اتفاق نیفتد، ما دیگر دنبال این برویم که مثلاًسالنی درست کنیم و امثالهم نباشیم.
وی افزود: اگر برجام فرو بریزد ظرفیت این سالن آنقدر بالاست که در یک زمان کوتاهی ما می توانیم به این ظرفیت برسیم.
وی افزود: یکبار مقام معظم رهبری فرمودند؛ اگر آنها خلف وعده بکنند و برجام بهم بریزد ما در یک سال و نیم تا دو سال می توانیم به این ظرفیت برسیم.
صالحی با بیان اینکه ما واکنش طرف های مقابل را رصد می کنیم افزود: به استناد بیانات مقام معظم رهبری ما نمی توانیم همزمان شاهد التزام به تعهدات خودمان در برجام باشیم و از طرف دیگر شاهد تحریم باشیم یعنی هم نمی توانیم برجام را اجرا کنیم و هم تحریم را تحمل کنیم و این همزمانی قابل جمع نیست.
وی افزود: بنابراین عزیزان ما در وزارت امور خارجه واکنش ها را رصد می کنند و هر طور که شرایط و تحولات و مذاکرات انجام شود به موازات آن ما هم آمادگی برای اقدامات مناسبی با آن تحولات خواهیم داشت به عبارت دیگر ما برای هر سناریویی آماده هستیم.
وی گفت: برای سناریوی بدون برجام، با برجام و یا سناریویی که مورد رضایت دو طرف باشد برای همه اینها آمادگی داریم.
وی با تشکر از مجموعه سازمان انرژی اتمی گفت: این سازمان حدود 14 تا 15 هزار پرسنل دارد که صادقانه و خالصانه تلاش کرده اند و سازمان را در جایگاهی قرار داده اند و آماده هر عملیاتی است.
صالحی گفت: یکی از مظلومیت های ما این است که خیلی چیزها را نمی توانیم بیان کنیم و شاهد خیلی از بداخلاقی ها و متأسفانه بعضی صحبت ها هستیم که آن را از خدا می خواهیم پای ثواب ما بنویسد.
فعالیت های جدید ما به معنای شکست مذاکرات اخیر نیست
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه فعالیت های جدید این سازمان به معنای شکست مذاکرات نیست ، تاکید کرد: مذاکرات در حال پیگیری و پیشرفت است و اطلاعی که از همکاران وزارت خارجه کسب کرده ام ، آنها نیز رضایت نسبی دارند.
علی اکبر صالحی افزود: این فعالیت ها برای آن است که طرف مقابل احساس نکند که ما در شرایطی هستیم که هم «برجام» و هم تحریم را بپذیریم و برای همین این تصمیمات گرفته شد.
وی با اشاره به اظهارات اخیر خانم نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل که گفته بود ایران تحت هیچ شرایطی از «برجام» خارج نمی شود، خاطرنشان کرد: اینها باید بدانند که نباید مجدد اراده ملت ایران را بیازمایند .
رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: ملت ایران نشان داده است اگر بحث حق و باطل باشد، روی حق ایستادگی می کند.
صالحی در پاسخ به پرسشی درباره تازه ترین وضعیت بازطراحی راکتور اراک گفت : بازطراحی راکتور اراک از زمان بندی پیش بینی شده جلوتر است.
وی افزود: طراحی مفهومی پایه این راکتور تمام شده و تائیدیه های تخصصی و فنی را از طرف مقابل دریافت کرده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: الان در آخرین مراحل طراحی تفصیلی راکتور اراک هستیم و هیئت این سازمان در چین در حال مذاکره هستند و در آستانه تهیه نقشه ها و ساخت تجهیزات جدید هستیم.
صالحی افزود: چون ابعاد همه چیز این طرح روشن است، باید سفارش تجهیزات بدهیم و در مجموع در نوسازی و بهسازی راکتور اراک از زمانبندی جلوتر هستیم.
هیچ نخبه هسته ای را کنار نگذاشته ایم
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: در این سازمان هیچ نخبه هسته ای را کنار نگذاشتیم و اگر کسانی فکر می کنند دانشمند هستند و کنار گذاشته شده اند می توانند به دیوان عدالت اداری از سازمان شکایت کنند .
علی اکبر صالحی افزود: در مجموعه انرژی اتمی یک سازمان داریم و علاوه بر آن دهها شرکت تجاری که مشغول فعالیت هستند، برخی شرکت ها هم بر اساس شرایط فصلی فعالیت می کنند ،ممکن است کسی ادعا کند که در آن شرکت ها مشغول به کار بوده و کنار گذاشته شده است که آن موضوع دیگری است .
وی ادامه داد : اگر فردی هم معتقد به نخبه و دانشمند بودن است و به صورت رسمی در سازمان فعالیت داشته هم کارنامه علمی خود را نشان دهد و هم مختار که در دیوان عدالت اداری ما را زیر سوال ببرد .
صالحی تاکید کرد : دانشمند بودن برای خود تعریفی دارد اینکه همه افرادی که با سازمان انرژی اتمی کار می کنند تصور کنیم دانشمند هستند ، اشتباه است، بنابراین اگر رسانه ها هم از افرادی اطلاع دارند که دانشمند هستند و کنار گذاشته شده اند آنها را معرفی کنند.
اورانیوم ذخیره شده قبلی ما در طول 8 تا 10 سال محقق شده بود
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: اورانیوم ذخیره شده قبلی ما در طول 8 تا 10 سال محقق شده بود چون ما در ابتدا چند هزار سانتریفیوژ بیشتر نداشتیم.
علی اکبرصالحی در پاسخ به سوال دیگری درباره ذخایر اورانیوم افزود: سانتریفیوژهای ما در طول ده سال ذخیره اورانیوم ما را به 10 تن رساند اما الان ظرفیت غنی سازی کشور 7 هزار سو است یعنی ما در حال حاضر سالی دو تن می توانیم تولید کنیم .
وی گفت: اگر از برجام خارج شویم می توانیم به سرعت سانتریفیوژها را افزایش دهیم و ظرفیت غنی سازی را بالا ببریم و در 2 سال به ذخیره مورد نظر برسیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره ان پی تی افزود: استنباط بنده این است که جمهوری اسلامی ایران توجه ویژه ای به موضوع استحکام ان پی تی دارد و اگر ان پی تی به هم بریزد در جهان هرج و مرج می شود اینکه ما در ان پی تی باشیم با نه بر عهده مسئولین ارشد نظام است.
صالحی گفت: برجام یک عامل اطمینان بخش در جامعه بین الملل است و نشان داد که با مذاکره می توانیم بحث های سیاسی ، حقوقی و فنی را حل و فصل کنیم.
وی افزود: برجام همچنین می تواند در جهت تقویت ان پی تی باشد و اگر به هم بریزد یعنی اعتماد جهانی به یکدیگر فرو ریخته و ان پی تی هم مبانی اصلی اش را از دست می دهد.
صالحی گفت: برجام یک عامل مهم استحکام بخش برای ان پی تی است و در جهت تأمین منافع جامعه بین الملل است.
وی همچنین در پایان افزود: با اقدامات جدیدی که آغاز می شود هیچ اتفاقی درخصوص تعهدات ما نمی افتد موافقتنامه پادمان انجام می شود یعنی بازرسی ها انجام می شود و همه اقدامات در چارچوب ملاحظات برجام و پروتکل الحاقی انجام می شود و هیچ خدشه ای به تعهدات ما وارد نمی شود .