نسل سوم گردشگری در جهان به سمت گردشگری خلاق حرکت کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اصفهان؛ امروزه بسیاری از گردشگران به جای مراجعه به تورها برای شناخت فرهنگ بومی یک منطقه به دنبال کشف راه های تازه برای درگیری و حس نزدیکی بیشتر با آداب و رسوم و ابزار و وسایل مورد استفاده اهالی آن منطقه گردشگری هستند،تا با دنیای پر رمز و راز و شگفت انگیز سنت ها بیشتر آشنا شوند.
در واقع آنها دیگر نمیخواهند، با انگشت گردشگر تنها به عنوان ناظر و خریدار کالا های فرهنگی معرفی شوند، بلکه به دنبال خلق آثار و سوغات دست سازی هستند، که در طول تاریخ با سبک زندگی مردم یک منطقه عجین شده است.
و این یعنی همان تعریف کریسپینریموند و گرگریچاردز دو نظریه پرداز گردشگری خلاق درمورد مشارکت فعال مسافران در فرهنگ جامعه میزبان که در شکل و شمایل سازمانیافته فعلیاش اولینبار در سال 2000 مطرح شد.
اما امروزه در کنار ظهور گردشگری خلاق ،شهرهایی شامل بارسلون و پورتو آلگره در برزیل، روستای بیوت در قلب کوت دازور فرانسه، و البته اصفهان به عضویت شبکه شهر های خلاق گردشگری یونسکو پیوسته اند.
کارشناس اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان اعتقاد دارد، احتمالا رویکرد ثبت میراث ناملموس (میراث معنوی) در چند سال اخیر با این هدف مورد توجه یونسکو قرار گرفته، که قصد دارد کمتر به میراث ملموس بپردازد و از شدت گردشگری پوپولیستی بکاهد.
شهرام امیری می گوید: بهنظر میرسد بر همین اساس یونسکو طرح گردشگری خلاق را پیشنهاد کرده که خود مرتبط با طرح شبکهی شهرهای خلاق است.
وی می افزاید: در این شکل از گردشگری، جاذبه های ناملموس و معنوی شامل آداب، رسوم و سنن، مهارت های ساخت صنایع دستی و دانش معماری ایرانی - اسلامی رامی توان به گردشگران فرهنگی معرفی کرد تا به صادرات این مهارت ها به دنیا منجر شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان بیان می دارد: تجلیات میراث فرهنگی ناملموس شامل بیان ها و سنت های شفاهی، هنرهای نمایشی، فعالیت های جمعی آیین ها و جشن ها، دانش و اعمال مرتبط با طبیعت و کیهان و صنایع دستی سنتی است.
فریدن الهیاری با اشاره به اینکه این استان با ثبت91اثر ناملموس رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است، بیان می دارد: گلابگیری، مهارت ساخت خاتم، نخل گردانی و خورشت ماست اصفهان نیز در سال های اخیر به ثبت آثار ناملموس یونسکو رسیده است.
معاون میراث فرهنگی استان نیز با اشاره به اینکه در حال حاضر، عمده سرمایه گذاری گردشگری استان در حوزه گردشگری ملموس است می گوید:باید با برنامه ریزی مناسب تورگردها را تشویق به ورود گردشگران خود به حوزه آثارناملموس کرد.
محمدحسن طالبیان یاد آور می شود:صنعت گردشگری یک جامعه وقتی ماندگار است که گردشگر با یک بار آمدن به آن جامعه اقناع نشود،اگر برای مثال مهارت ساخت صنایع دستی را به گردشگرآموزش دهیم، او این مهارت ها را با خودش به کشورش می برد و باعث جذب توریست های فرهنگی جدیدی به کشور ما می شود که این موضوع به رونق صنایع دستی و گسترش اقتصاد گردشگری کمک می کند.
وی بیان می دارد: گردشگری خلاق میتواند درآمدزایی و ارزآوری بسیاری به همراه داشته و رونق بسیاری به صنعت گردشگری ببخشد.
بررسي هاي صورت گرفته نشان می دهد اصفهان براساس شاخص هاي تعريف شده، يونسکو و نظريه پردازاني شامل ساساکي، می تواند به عنوان شهر خلاق گردشگری مطرح شودو پيوستن این شهر به شبکه شهرهاي خلاق پيامدهاي مثبتي شامل متمايز کردن آن به عنوان يک مقصد گردشگري خلاق و رونق همزمان بازار گردشگري و صنايع دستي را دارد.
نگارنده : عاطفه بختیار