گزارش مکتوب؛
بوی نان گندم دوباره میپیچد
شما هم حتما بارها از قدیمیترها این جمله را شنیده اید که در گذشته همه چیز طعم و مزهی بهتری نسبت به حالا داشت. مثلا طعم نان بهتر بود، مزهی میوهها بهتر بود و خیلی چیزهای دیگر.
به گفته کارشناسان یکی از علتهای اصلی این مشکل استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی در مزارع است، آقای محمدی کنار گندم زار بلندش ایستاده و میگوید امسال از کود آلی در مرحله کاشت در این مزرعه استفاده کرده ام امیدوارم بوی نان این گندمها بیشتر از همیشه در خانه بپیچد.
حال از گندم زارهای پر بار این کشاورز صحنهای دور میشویم و به چند سوله در پای یک کوه میرسیم اینجا یک کارخانهی تولید کود آلی راه اندازی شده، مواد اولیه را از دامداریها و مرغداریها به اینجا منتقل میکنند و طی فرایندی تبدیل به کود آلی میشود. صاحب اینجا مرد جوانی به اسم اقای کرمی است او میگوید از سال نود و دو اینجا را راه اندازی کرده و توانسته اولین گواهی نامه استاندارد تولید کود آلی در کشور را از ان خود کند.
وی میگوید اینجا برای هشت نفر اشتغال زایی کرده ام و در سال هزار و دویست تن کود آلی تولید میکنیم، حال نگاهی به چرخه تولید کود آلی میکنیم ابتدا مواد اولیه آسیاب میشود بعد موادی مانند گوگرد برای گند زدایی به آن اضافه میشود البته در فرایند تولید چند ماده دیگر هم اضافه میشود تا محصول به شکل کود آلی در آید و در نهایت دانههای گرد کود به داخل بستههای هم اندازه ریخته میشود.
منصوری مدیر کنترل کیفیت کارخانه میگوید خوشبختانه این کودها بازار خود را در مناطق غربی استان به خوبی بدست اورده و برنج کاران شمال کشور هم استقبال خوبی از محصول ما دارند. او میگوید ما برای محصولات زراعی باغی و برنج کودهای مخصوص تولید میکنیم و اگر کشاورزان بیشتر حمایت کنند ما تولید و اشتغال زایی بیشتری خواهیم داشت.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه میگوید در سالهای اخیر استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی باعث بی حاصلی خاک و فرسایش آن شده، همچنین زمین به این کودها معتاد شده و تاثیر چندانی بر رشد گیاه ندارد و باعث بی کیفیت بودن محصول میشود.
اقای قاسمی میگوید استفاده از کودهای آلی استاندارد باعث میشود هم از نظر کیفیت و هم از نظر رشد گیاه وضعیت مناسبی داشته باشد.
علاوه بر این کودهای آلی همانند کودهای شیمیایی با بارش از سطح زمین به نقاط دیگر، چون آبهای روان و آبهای زیر زمینی نفوذ نمیکند بلکه به مدت سه ماه در زمین ماندگاری دارد و به تقویت خاک و ریشهی گیاه کمک میکند در حالی که کود های شیمیایی زمین را به سمت شورزار پیش میبرد
با همه این حرفها هنوز استفاده از کودهای شیمیایی در استان غلبه دارد و سالانه ۱۲۰ هزار تن کود شیمیایی در زمینهای کشاورزی استفاده میشود در حالی که سهم کودهای آلی چیزی حدود هزار و ۳۰۰ تن است.
آخرین مقصد گزارش ما دیدار از یک مزرعه کلزاست صاحبش از رشد خوب مزرعه که از کودهای آلی استفاده کرده است راضی است و میگوید حالا دیگر کلزاها دانه گرفته اند و به لطف خدا امسال محصولی سالم تقدیم مردم خواهد کرد.
*گزارشگر: پروین شهسواری