به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، با گذشت یک سال از بحران کشورهای عربی خلیج فارس، پناهندگی پسر یکی از شیوخ امارات به دوحه میتواند برگ برندهای در دستان قطر برای اعمال فشار بر امارات باشد.
پایگاه اینترنتی روزنامه "الاخبار" در مطلبی درباره ادامه بحران بین چهار کشور عربی با قطر نوشت: همزمان با گذشت یک سال از بحران خلیج [فارس]، اکنون این بحران وارد مرحله تازهای شده است که تحولات شتابزده آن، چه با تشدید اختلافات و چه با کاستن از آن، تکلیف این اختلافات را روشن میکند. پناهندگی پسر یکی از حکام امارات به قطر چند روز پیش، آخرین تحول در این بحران بود. این اتفاق برگ برندهای به دوحه برای اعمال فشار به محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی داد که مخالف ایده مذاکره با قطر بود.
با وجود اظهارات مقامات کاخ سفید درباره قصد ترامپ برای حل و فصل بحران خلیج [فارس]، این اتفاقات حاکی از ریشه دارتر شدن اختلافات است، به گونهای که این اختلافات هم اکنون در حال ضربه زدن به خاندان حاکم در کشورهای عربی خلیج [فارس] است. یک منبع آگاه در یکی از کشورهای عربی خلیج [فارس] در گفتگو با الاخبار از پناهندگی پسر شیخ راشد بن حمد الشرقی حاکم امارت فجیره به سفارت قطر در لندن در نوزدهم این ماه خبر داد.
به گفته این منبع، شیخ اماراتی ده روز پیش شخصا به سفارت قطر رفته و درخواست پناهندگی کرده است. وی در طول سه روزی که در این سفارت حضور داشته، بسیاری از اسرار حکومتی را افشا کرده است. چهارشنبه شب گذشته مصادف با بیست و سوم ماه مه وی با خودروی دیپلماتیک از سفارت قطر به فرودگاه هیترو منتقل گردید و از آنجا با گذرنامه دیپلماتیک خود سوار بر هواپیمای شخصی وارد دوحه شد.
به گفته این منبع، اماراتیها برای پیدا کردن محل اقامت شیخ الشرقی دست به دامن انگلیسیها شدند. سفارت ابوظبی در لندن هیچ رد پایی از وی نداشت و در محل اقامت وی در هتل "۴۵ پارک لاین" هیچ نشانهای دال بر ربوده شدن وی پیدا نشد. الشرقی برای دو ماه اتاقی در این هتل رزرو کرده بود، اما فقط ۳۴ روز در این هتل اقامت داشت. به گفته این منبع، پلیس انگلیس تاکید کرد الشرقی در همان روز که گم شد با یکی از شیوخ آل ثانی قطر در لابی هتل ۴۵ پارک لاین دیدار کرده بود و همین امر نشان میداد شیخ اماراتی ربوده نشده و طبق اطلاعات دستگاه امنیتی انگلیس به خواست خود پیش قطریها رفته است.
محمد بن زاید با این امر مخالفت و تلاش کرد به مقامات انگلیس فشار بیاورد با مسئله پنهان شدن الشرقی به عنوان "آدم ربایی" برخورد کند تا بتواند در صورت انتشار خبر در رسانهها حالتی تهاجمی به خود بگیرد. به گفته این منبع، قطریها و اماراتیها هر دو تلاش کردند این خبر را انکار کنند. ابوظبی نمیخواست به گونهای جلوه کند که گویی از قطریها سیلی خورده است به ویژه اینکه الشرقی در جلسات پدرش در "شورای عالی حکام امارات" شرکت میکرد و اسرار و اطلاعات حساسی از ابوظبی در اختیار داشت. در عین حال قطریها تلاش میکردند از شیخ اماراتی و اطلاعاتی که ارائه کرد، به عنوان برگ برنده برای بهبود شرایط خود در مذاکراتی استفاد کنند که به گفته این منبع، در چند ماه گذشته در سوئیس بین نمایندگان قطر و امارات و تحت نظارت آمریکاییها برقرار بوده است.
با وجود تعدد علل اختلافات و بحرانی شدن آن به نظر نمیرسد مسائل بین دوحه و ابوظبی در آینده نزدیک حل و فصل شود و هنوز معلوم نیست مسئله پناهندگی شیخ اماراتی به دوحه با تسلیم تحت الحفظ وی به بن زاید، تمام خواهد شد یا نه؟ اطلاعات موجود حاکی از آن است که دوحه تلاش میکند با موضوع پناهندگی الشرقی روزنهای در دیوار سخت امارات ایجاد کند تا مذاکره رو در رو را بپذیرد و به این ترتیب دوحه نیز در مسئله تسلیم الشرقی از خود نرمش نشان دهد، مثل همان کاری که با نواف بن طلال الرشید کرد که تابعیت قطر را داشت و کویت با رضایت دوحه، وی را تسلیم عربستان کرد، یا محمد العتیبی فعال حقوق بشری سعودی که قطر سال گذشته در چنین روزهایی وی را تسلیم عربستان کرد.
یادآوری میشود شیخ راشد بن حمد الشرقی سال ۲۰۱۳ از دانشگاه متروپولیتن لندن دکترای اقتصاد خود را دریافت کرد. وی در زمینه مسائل فرهنگی و اجتماعی در امارت فجیره فعالیت میکرد و هنوز علل واقعی پناهندگی وی به دوحه مشخص نشده است.