در سند ملي توسعه سيستان و بلوچستان وجود معادن غني و گسترش فعاليت هاي معدني یکی از اهداف بلندمدت توسعه ای این استان اعلام شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز سیستان و بلوچستان از 60 نوع ماده معدنی در کشور 25 نوع آن در 330 معدن سیستان و بلوچستان یافت می شود.
سيستان و بلوچستان يكي از بزرگترين ذخيره گاه هاي سنگ هاي تزييني ساختماني و نماي کشور را هم داراست.
میرشکار رئيس سازمان صنعت ، معدن و تجارت سيستان و بلوچستان می گوید: ذخاير قطعي سنگ هاي تزئيني و نما شامل گرانيت، مرمر ، تراورتن و مرمريت يافت شده این استان 236 میلیون و 649 هزار تن است.
از جمله سنگ هاي ساختماني سیستان و بلوچستان مي توان به سنگ هاي گرانيت اشاره كرد كه بيشترين ذخيره آن در جنوب و جنوب شرق استان واقع شده است.
28 فقره ازمعادن سیستان و بلوچستان مربوط به معادن سنگ های گرانیتی با ذخیره قطعی 188،346،650 تن است و این استان به علت دارا بودن یکی از بزرگترین توده های گرانیتی کشور(باتولیت زاهدان) به طول 100 کیلومتر و عرض حدود 20 کیلومتر امکان راه اندازی صدها معدن سنگ گرانیت را دارد.
حال با این ویژگی ها که سیستان و بلوچستان را به رنگین کمان معادن کشوربخصوص سنگ های تزیینی تبدیل کرده است، اما معادن این بخش استان شرایط مناسبی ندارند.
کهرازهی معاون امور معادن و صنایع معدنی سیستان و بلوچستان می گوید: از 37 معدن سنگ ساختمانی استان ، تنها 4 معدن با اشتغالزایی 150 نفر فعال هستند.
سرپرست امور صنایع استان هم مهمترین مشکل معادن سنگ ساختمانی سیستان و بلوچستان را کمبود واحدهای فرآوری و استفاده نکردن دستگاههای اجرایی استان از سنگ های تزیینی بومی عنوان می کند.
قاینی می گوید: این 8 واحد فرآوری سنگ های ساختمانی هم فعالیت آنها کمتر از 25 درصد است و از تکنولوژی بروز و دستگاههای مدرن استفاده نمی کنند.
وی همچنین افت بازار سنگ گرانیت کشور و افزایش هزینه های جاری سالیانه را موجب رکود بازار سنگ تزیینی عنوان کرد.
کارشناسان راهکارهایی همچون اعمال معافیت مالیاتی برای معادن، اخذ حقوق دولتی معادن استان براساس استخراج واقعی، ترغیب بهره برداران برای استفاده از تسهیلات بانکی و مزایای صندوق بیمه سرمایه گذاری و صادرات محور شدن را از جمله اقدامات لازم برای فعال شدن معادن سنگ های ساختمانی و تزیینی سیستان و بلوچستان عنوان کردند.