دشمنی ها تازگی ندارد؛ نظام اسلامی پیش از این هم بخشندگی حضرت خدیجه کبری سلام الله علیها را، در تحریم ها، به خود دیده است.
ایشان در سه یا چهار دهه قبل از آغاز بعثت در مکه متولد شد نخستین همسر پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) بود و همه ثروت خود را در راه تبلیغ اسلام هدیه کرد و همسر ایشان هم به احترام خدیجه، در طول حیات او همسر دیگری اختیار نکرد.
ایشان نخستین شخصی بود که به پیامبر اسلام ایمان آورد.
رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) در مورد ایشان فرموده اند: خدا زنی بهتر از خدیجه به من نداد؛ هنگامی که مردم تکذیبم میکردند، او مرا تصدیق کرد و هنگامی که مردم مرا تحریم کردند، با ثروتش کمکم کرد و خدا از او فرزندانی به من داد در حالی که از دیگر زنانم به من فرزندی نداد.(شیخ مفید، الافصاح)
دین اسلام با کمک های مالی و اقتصادی همسر پیامبر تبلیغ شد و در ماجرای محاصره شعب ابی طالب و تحریم مسلمانان به دست کفار، اموال حضرت خدیجه(سلام اله علیها) در حمایت از بنیهاشم مصرف شد.
شاید به همین علت باشد که به ایشان لقب ام المومنین دادند که اگر ایشان نبود شاید صدای اسلام تا این حد در جهان گسترده نمی شد.
برخی منابع نوشته اند: در جریان محاصره شعب ابی طالب، حکیم بن حزام برادرزاده خدیجه (سلام الله علیها)، شترها را میآورد و با آن شترها، گندم و خرما را حمل میکرد و با زحمت و خطر زیاد، آنها را به بنیهاشم میرساند.
این نشان می دهد، از همان ابتدا که ندای الله اکبر و لااله الا الله در جهان طنین انداز شد؛ دشمنی ها هم با نظام اسلامی آغاز شد و همیشه سایه تحریم ها بود که بدست کفار و منافقین بر سر مسلمانان گسترده می شد.
به یاد می آورد: حتی پیامبر اسلام هم سایه تحریم ها را دید ولی برای مقابله و نه مذاکره همواره تلاش کرد و سختی ها را به جان خرید.
نگاه به ظرفیت های همان مسلمانان و ایستادگی و اقتدار بود که بر تحریم ها غلبه و دشمنان را با شکست روبرو می کرد.
پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله) از خدیجه دو پسر به نامهای قاسم و عبدالله و به نقل از برخی منابع طاهر داشت که در کودکی فوت کردندو چهار دختر به نامهای زینب، رقیه، ام کلثوم و فاطمه (س) داشت.
در همان منابع به جایگاه بالای اجتماعی و حُسن شهرت او در شرف و نسب اشاره شده است؛ ابن سیدالناس در این باره آورده است: «او زنی شریف و بادرایت بود که خداوند خیر و کرامت برای او در نظر گرفته بود. به لحاظ نسب در طبقه متوسط از انساب عرب جای داشت، اما دارای شرافتی عظیم و ثروتی زیاد بود.
همه منابع تاریخی، خدیجه را اولین همسر حضرت محمد(صلی الله علیه و آله) معرفی کردهاند. با این حال، زمان دقیق ازدواجشان مشخص نیست و همچنین در منابع آمده است، خدیجه(سلام اله علیها)، پیشنهاد ازدواج با پیامبر(صلی الله علیه و آله) را مطرح کرده است.
این پیشنهاد پس از آن روی داد که با درستکاری و درستگفتاری و امانتداری و کرامت اخلاقی محمد(صلی الله علیه و آله) آشنا شد و او را امین بر مالش قرار داد و پس از برگشتن پیامبراز سفر تجاری شام، به واسطه میسره، غلامش، با ویژگی ایشان آشنا شد.
در منابع اسلامی، از خدیجه با القابی همچون طاهره، زکیه، مرضیه، صدیقه، سیده نساء قریش ، خیرالنساء و بانوی بلند مرتبه و نیز با کنیههای ام المؤمنین یاد شده است.
بنا بر روایات اسلامی، پیامبر ابتدا با ردای خود و سپس با ردای بهشتی، خدیجه(س) را کفن کرد و او را در قبرستان معلاة در دامنه کوه حجون که بر فراز شهر مکه است، به خاک سپرد.
همچنین بسیاری از زائران و حجگزاران که پیش از حکومت آل سعود و تخریب بسیاری از اماکن تاریخی و مذهبی (1305ش) به دست این حکومت، به مکه رفتهاند، از مقبره او یاد کرده و توصیفاتی از آن را ذکر کردهاند.
امروزه مدفن خدیجه بنای مختصری دارد و زیارتگاه حجگزاران و زائران مکه است.
در تاریخ 2 دی 1395ش همایش ملی صدف کوثر با هدف تجلیل از شخصیت حضرت خدیجه در مجتمع عالی امام خمینی در قم برگزار شد.
180 مقاله به این همایش ارسال گردید که در 2 جلد مجموعه مقالات به چاپ رسیده است. در این همایش از موسوعه چهار جلدی حضرت خدیجه(س) نیز رونمایی شد.
بیانات رهبر معظم انقلاب را در مورد این بانوی مکرم در فیلم زیر ببینید.
نویسنده و تنظیم کننده: مجید اسماعیلیان دستجردی