لاک پشت های دریایی در میلیون ها سال جمعیت خویش را در گستره دریاها و اقیانوس ها حفظ کرده و از قرن 18 به بعد بعلت افزایش جمعیت و مصارف انسانی و عوامل دیگر رو به انقراض نهاده اند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، تا کنون هشت گونه از این آبزی در دریاها و اقیانوس ها شناخته شده که از این میان گونه های لاک پشتان سبز، سرخ ، چرمی، عقابی و زیتونی در خلیج فارس و دریای عمان توسط سازمان فائو تایید شده است. در سواحل جنوبی ایران بیش از 50 زیستگاه اصلی برای لاک پشت های دریایی وجود دارد که محل چرا، جفت گیری و تخم ریزی آنها می باشد بر اساس نتایج به دست آمده لاک پشت سبز و لاک پشت پوزه عقابی بیشترین تعداد لانه سازی یا به بیان دیگر بیشترین مناطق لانه سازی و تخم گذاری در ایران را به خود اختصاص داده است.
لاک پشت منقار عقابی (Eretmochelys imbricata)
**رژیم غذایی:
رژیم غذایی لاک پشت های دریایی در گونه های مختلف نسبتا مشابه بوده و شامل جلبکها ،علفهای دریایی ، گلسنگها ، اسفنجها ، عروسهای دریایی و به طور کلی موجوداتی که دارای حرکت هستند می باشد. زیستگاه آنان عمدتا در مناطق کم عمق ساحلی دریاها و بر بستر های سنگی ، صخره ای ، مرجانی و دیگر زیستگاه هایی که دارای منابع غذایی کافی هستند واقع شده است ، این خزندگان برای تغذیه از ریشه و برگهای درختان مانگرو به خورها نیز وارد می شوند.
**فصل تخم ریزی:
لاک پشت ها با شروع ماههای گرم همراه می باشد در منابع مختلف ماههای فروردین تا خرداد واختصاصا در لاک پشت سبز تا شهریور ذکر شده است. در سواحل خلیج فارس و دریای عمان در فصل تخم ریزی دمای هوا در شبها 25 تا 28 درجه سانتیگراد نوسان دارد و تخم ریزی نیز عمدتا در طول شب صورت میگیرد، در سواحل شنی مناطقی که دارای وضعیت مناسب بوده و تردد کمتری بر روی آنها انجام می شود برای .تخمگذاری لاک پشت های ماده مورد استفاده قرار می گیرد، لیکن با توجه به ساخت و سازها و وجود شکارچیان طبیعی شانس لاکپشت ها برای تخم ریزی در جزایر غیر مسکونی بیشتر است. با توجه به دمای سالانه ،تبخیر و میزان شوری دریای عمان وخلیج فارس که باعث به وجود آمدن انواع اکوسیستم های دریایی شده که برخی در نوع خود بی نظیر می باشند . بارزترین اکوسیستم های این منطقه شامل : جنگلهای مانگرو ، آبسنگهای مرجانی و پهنه های جزر و مدی گلی و سواحل صخره های و شنی میباشد. اینگونه تنوع در زیستگاه ،تجمع گونه های کثیری از آبزیان ، گیاهان دریایی ، جلبکها ، مرجانها و پرندگان آبزی را به همراه دارد . ساعات آفتابی طولانی و رطوبت نسبی بالا در سواحل زیستگاه مناسبی برای تغذیه ، لانه سازی وتخمریزی لاکپشتهای دریایی فراهم آورده است ،به همین خاطر سالانه تعداد کثیری از انواع گونه های مختلف برای تغذیه و تخمریزی به سواحل این منطقه مراجعه می کنند. نتایج حاصل از بررسی پراکنش لاک پشت های دریایی نشان داده است که این موجودات در تمامی نقاط خلیج فارس ودریای عمان گسترده اند و52 منطقه زیستگاه مناسبی برای آنها می باشد از این مناطق حدود 11 زیستگاه در دریای عمان ،26 زیستگاه در خلیج فارس و 15 زیستگاه نیز در جزایر است. در مطالعات انجام شده گونه های غالب در سواحل ایران عموما گونه لاک پشت عقابی وسپس گونه لاک پشت سبز است و در سواحل دریای عمان که از خلیج گواتر تا تنگه هرمز را شامل میشود، لاک پشت سبز گونه غالب منطقه بوده وگونه های لاک پشت زیتونی ، لاکپشت سرخ و لاک پشت پشت چرمی نیز مشاهده شده است. لاک پشت زیتونی بیشتر در شرق دریای عمان و سواحل سیستان و بلوچستان مشاهده شده است در سواحل خلیج فارس ، از تنگه هرمز تا سواحل شرقی استان بوشهر لاک پشت عقابی گونه غالب منطقه بوده گرچه لاک پشت سبز نیز به وفور دیده می شود در غرب خلیج فارس علاوه بر آنها لاک پشت پشت چرمی نیز گزارش شده است. در جزایر هم عمدتا دو گونه لاک پشت های عقابی وسبز غالب هستند به طوریکه گونه عقابی بیشتر در جزایر شرقی و غربی و لاک پشت سبز در جزایر مرکزی خلیج فارس تخمگذاری ولانه گذاری می کنند.
***مکان های مهم تخمگذاری در ایران به تفکیک گونه:
لاک پشت گونه عقابی (Eretmochelys imbricata) جزایر هرمز، فارو، شیدور، لاوان ، هنگام، کیش، تهمادون ، ام الگرم و نخیلو لاک پشت دریایی سبز (Chelonia mydas): منطقه خلیج فارس و دریای عمان ازجمله لاوان، شیدور، سواحل شرقی جاسک(میدانی و کرتی).