مجلس شورای اسلامی با برگزاری همزمان انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا موافقت کرد.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر؛ در جلسه علنی امروز مجلس و در ادامه بررسی طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری، نمایندگان به ماده 3 اصلاحی این طرح رأی مثبت دادند.
بر اساس این مصوبه، انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا همزمان برگزار می شود.
همچنین وزارت کشور موظف شد تمهیدات لازم را برای برگزاری انتخابات شوراها فراهم کند و چنانچه همزمان انتخابات دیگری نیز برگزار شود، در هر شعبه ثبتنام و اخذ رأی با اعضای واحد، صندوقهای مجزا برای هر انتخابات در نظر بگیرد.
در تبصره این ماده اصلاحی نیز تصریح شد: در صورتی که بر اثر موجبات مذکور در اصل 131 قانون اساسی، دوره ریاست جمهوری قبل از چهار سال به پایان برسد، مجلس برای همزمان شدن انتخابات شوراها با انتخابات ریاست جمهوری، ازطریق توقف یا تمدید دوره شوراها در چارچوب قانون اساسی تصمیمگیری خواهد کرد.
همراه داشتن کارت ملی و شناسنامه در انتخابات الزامی شد
همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه بررسی طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری، ماده 2 این طرح را تصویب کردند که بر این اساس مقرر شد هر فرد رأیدهنده علاوه بر شناسنامه، کارت ملی خود را نیز به همراه داشته باشد.
مخالفت مجلس با پیشنهاد حذف هیأت اجرایی مرکزی انتخابات ریاست جمهوری
پیشنهاد حذف هیأت اجرایی مرکزی انتخابات ریاست جمهوری در صحن علنی امروز نمایندگان مجلس رأی نیاورد.
طبق ماده 4 طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری ، وزارت کشور مجری انتخابات است که زیر نظر هیأت اجرایی مرکزی انتخابات با ترکیب وزیر کشور، یکی از نمایندگان منتخب از میان مجلس شورای اسلامی، دادستان کل کشور ، وزیر اطلاعات و هفت نفر از شخصیت های دینی ، سیاسی ، فرهنگی و اجتماعی به عنوان معتمدان مردمی فعالیت می کند.
در جلسه علنی امروز مجلس هنگام بررسی این ماده ، قاضی زاده نماینده مردم مشهد پیشنهاد حذف هیأت اجرایی را داد و گفت: تشکیل این هیأت با اصل قانون اساسی مغایرت دارد زیرا این هیأت به جای اجرا عملاً کاری نظارتی می کند و در وظایف شورای نگهبان در امر نظارت تداخل ایجاد می شود.
در مقابل ، لاهوتی نماینده مردم لنگرود در مخالفت با حذف هیأت اجرایی مرکزی انتخابات گفت: در این طرح وزارت کشور به طور عملی مجری انتخابات است و تغییری در این مهم صورت نگرفته است.
وی افزود: هیأت اجرایی مرکزی انتخابات شبیه هیأت های اجرایی در شهرستان هاست که از مردم تشکیل می شود بنا بر این تشکیل هیأت اجرایی مرکزی اعتماد مردم را در انتخابات بالا می برد.
پس از اظهار نظر موافقان و مخالفان پیشنهاد حذف هیأت اجرایی مرکزی انتخابات ریاست جمهوری به رأی گذاشته شد که نمایندگان با آن مخالفت کردند.
تصویب حضورعضوی ازهیئت رئیسه مجلس درهیئت مرکزی انتخابات
نمایندگان مجلس شورای اسلامی مقررکردند یکی از اعضای هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی بدون حق رای در هیئت اجرایی مرکزی انتخابات حضور یابد.
مؤید حسینی صدر نماینده مردم خوی در مجلس در بند 2ماده 31 طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری پیشنهاد حذف عبارت « رئیس» از عبارت «یکی از اعضای هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با انتخاب رئیس مجلس» را در هیئت اجرایی مرکزی انتخابات مطرح کرد.
کاظم جلالی نماینده شاهرود و رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در مخالفت با پیشنهاد مطرح شده، گفت: در بین اعضای هیئت رئیسه اگر انتخاب با رئیس مجلس باشد میتواند مقبولتر به نظر برسد.
وی افزود: ما به عنوان نمایندگان مجلس، در یک مرحله به اعضای هیئت رئیسه رأی دادهایم و به آنان اعتماد کردیم بر این اساس این موضوع هماهنگی بهتری را میتواند بین مجلس ایجاد کند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس همچنین خاطرنشان کرد: پیشنهاد مطرح شده از طرف کمیسیون امور شوراها میتواند مقبولتر باشد و به نظرم چندان تفاوتی در نتیجه ایجاد نمیکند.
سید حسین نقوی نماینده مردم ورامین در خانه ملت در سخنانی به عنوان موافق پیشنهاد حذف جزء مطرح شده گفت: هدف بند 2 در این ماده ، اعمال اراده مجلس است نه اعمال اراده رئیس مجلس. وی افزود: اگر اعضای هیئت رئیسه هم حذف میشدند بسیار بهتر بود چرا که اینکه هدف بند 2 که اعمال اراده مجلس است، به نتیجه برسد ، بهتر است رئیس مجلس را در این بند حذف کنیم در حالی که ممکن است مجلس با عضویت رئیس مجلس در هیئت اجرایی مرکزی انتخابات ، موافقت کند.
نماینده دولت با پیشنهاد مطرح شده موافق بود اما کمیسیون نظر مخالف داشت که در نتیجه وکلای ملت نیز با 129 رأی موافق، 49 رأی مخالف و 15 رأی ممتنع از 234 نماینده حاضر در جلسه با پیشنهاد مطرح شده توسط حسینی صدر موافقت کردند که بر این اساس، مقرر شد یکی از اعضای هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با انتخاب مجلس به عنوان عضو در هیئت اجرایی مرکزی انتخابات ، حضور داشته باشد.
پس از تصویب این پیشنهاد محمد دهقان عضو هیئت رئیسه مجلس ، در اخطاری قانونی درباره همین بند از ماده 31 طرح مذکور گفت: موضوع این است که آیا ما میخواهیم کار را در شورای نگهبان تمام کنیم یا در مجلس.
وی افزود: مجلس و نمایندگان ملت، شأن قانونگذاری و نظارت دارند و شأن اجرایی ندارند.
دهقان ادامه داد: بهتر است نماینده انتخاب شده از مجلس برای عضویت در هیئت اجرایی مرکزی انتخابات، به عنوان ناظر یا بدون حق رأی حضور یابد تا مغایرتی با قانون اساسی نداشته باشد و بارها شورای نگهبان این موضوع را تصویب کرده است بنابراین همین جا این مسئله را حل کنید تا نیازی به رأی شورای نگهبان هم نباشد.
علی لاریجانی رئیس مجلس با وارد دانستن اخطار مطرح شده گفت: البته موضوعی که شما گفتید، رفع ابهام نیست ولی میخواهیم از یک ابهامی پیشگیری کنیم.
وی افزود: ممکن است این شائبه پیش آید که قوه مقننه میخواهد در اجرا دخالت کند و البته یک موضوع شبیه به همین مسئله نیز وجود داشت که پیش از این شورای نگهبان به آن ایراد گرفته بود. رئیس مجلس اضافه کرد: اگر عنوان «به عنوان ناظر» یا «بدون حق رأی» در ادامه بند 2 این ماده اضافه شود، دیگر اشکال قانون اساسی نخواهد داشت.
لاریجانی پس از وارد دانستن این اخطار آن را به رأی گذاشت که نمایندگان نیز با 137 رأی موافق، 37 رأی مخالف و 19 رأی ممتنع از 230 نماینده حاضر در جلسه، اخطار را وارد دانستند.
رئیس مجلس سپس گفت : از این پس بند 2 این ماده مقرر شد « یکی از اعضای هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با انتخاب مجلس بدون داشتن حق رأی» به عنوان عضو در هیئت اجرایی مرکزی انتخابات حضور یابد.