بر اساس آمار وزارت بهداشت، یزد رتبه ششم مصرف فست فود در کشور را از آن خود کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، مرکز یزد، شهر کار و صنعت و خلاقیت امروز در کنار گرفتاری هایی همچون خشکسالی و بحران آب، گرفتار یک مشکل بزرگ دیگر نیز شده است. چراغ های کافی شاپ ها و رستوران های فست فودی که تا نزدیک نیمه شب باز است زنگ خطری دیگر را برای مردم این استان زیبای کویری به صدا درآورده است. براساس بررسی های وزارت بهداشت در سال گذشته، زیاده روی یزدی ها در مصرف فست فود، موجب شده یزد رتبه ششم مصرف فست فود در کشور را از آن خود کند.
یزد شهر فست فودها
فراوانی فست فودها ، هزینه ی مناسب و خوشمزگی آنها موجب شده تا مردم استان از این غذاها استقبال زیادی داشته باشند . این غذاهای زود پخت به علت تزئین و شکل زیبایی که دارند، برای مردم خوشایند هستند و به علت استفاده زیاد ادویه ها و سس ها در آنها عطر و طعم دلپذیری دارند.
وقتی از خیابانهای یزد می گذریم مغازه های فست فودی زیادی را مشاهده می کنیم، از بوی زیاد سرخ کردنی هایی که در پیاده رو ها و گاه در خیابان پیچیده ، احساس گرسنگی می کنیم .
یک ساندویچ همبرگر سفارش می دهیم و پس از پنج دقیقه با یک نان گرد، با ظاهری زیبا روبرو هستیم که با مخلفاتش هوش از سرمان میبرد اما وقتی نان را باز می کنیم ،لابه لای آن همه سس ، یک تکه گوشت نیمه سوخته شاید نظرمان را عوض کند.
یک کارشناس تغذیه در این باره می گوید :این غذاها به علت داشتن کالری زیادی و ایجاد سیری در بین مردم پرطرفدار هستند.به گفته رضا قافی، با وجود کالری زیاد در این غذاها ریزمغذی های بسیار کمی وجود دارد که با غذاهای خانگی و سنتی قابل قیاس نیست .
با این حال به خیابانها که نگاه می کنیم ، فست فودی ها گاهی شلوغ ترین مغازه ها هستند. وارد این مغازه ها که می شویم کنار میزها ، همه نوع قشری دیده می شود ؛ در قسمت خانوادگی ،خانواده هاجمعشان جمع است اما در سالن ورودی بیشتر آقایان جوانی را می بینیم که در کنار هم مشغول بازی با موبایل و در انتظار سفارش خود هستند.
مسئول بیماری های غیرواگیردار مرکز بهداشت استان می گوید: یزد رتبه ششم مصرف فست فود کشور را داراست . دکتر صادقیان می افزاید آقایان یزدی، رتبه اول مصرف فست فود و خانم های یزدی رتبه پنجم را دارند؛به طوری که 25 درصد آقایان یزدی و 15 درصد خانم های یزدی به صورت هفتگی فست فود مصرف می کنند. به گفته وی، 20 درصد از جمعیت استان به صورت هفتگی فست فود مصرف می کنند و بیشترین گروه مصرف کننده در استان در سنین 18 تا 24 سال است.
رشد قارچ گونه فست فودی ها
در سالهای گذشته بر اساس قانون حفظ حریم صنفی میان واحدهای صنفی با فعالیت یکسان باید فاصله جغرافیایی مناسبی رعایت میشد و تنها تعداد خاصی از هر صنف میتوانستند در یک شهر یا شهرستان فعالیت کنند. اما چندی پیش بخشنامهای مبنی بر دستورالعمل حذف حدود حریم خصوصی به اتاق اصناف استانهای کشور ابلاغ شد که بر اساس آن ، دیگر قانون حفظ حدود حریم صنفی در هیچ جای کشور اجرا نمیشود. از زمانی که این حذف شد ، مانند بسیاری از صنف ها ، تعداد فست فودی ها هم افزایش یافت به طوری که گاهی در یک خیابان شاهد چندین فست فودی هستیم.
حسین قندهاری ،رئیس اتحادیه صنف اغذیه و پیتزافروشان یزد می گوید : در حال حاضر 430 فست فودی پروانه دار در شهر یزد مشغول فعالیت هستند و مجوز صدور 200 فست فودی هم در دست اقدام است.
فست فودی شغلی پرطرفدار و پر درآمد برای جوانان یزدی
این روزها استقبال مردم از فست فودی ها موجب رونق بخشیدن به این شغل شده و زمینه را برای بسیاری از جوانان فراهم کرده است تا به راحتی بتوانند یک شغل برای خود دست و پاکنند.
یکی از شهروندان یزدی می گوید: نبود کار پس از پایان تحصیلات دانشگاهی، تعطیلی برخی واحدهای صنعتی ، تاخیر در پرداخت حقوق و نبود پشتوانه شغلی برای جوانان از دلایلی ست که موجب می شود آنها به شغل های آزاد روی بیاورند .
حالا جوانان به جای خلاقیت در کارآفرینی ، با گرفتن یک مجوز و وام همه خلاقیت خود را صرف خلاقیت در نوع و تزئین فست فودها می کنند. یکی از فست فودی های یزد می گوید : استقبال مردم از فست فودی ها انقدر زیاد است که بعضی ازصاحبان آنها در کنار مغازه خود پارکینگ هم دارند. به گفته علیرضا ، رفت و آمدهای زیاد مردم به این مغازه ها نیاز به نیرو دارد، از این رو علاوه بر آشپز، در این فست فودی ها کمک آشپز ، تعدادی گارسون ، حسابدار، پارکبان هم مشغول کار هستند.
استان چاق و دیابتی، پیامد مصرف بی رویه فست فودها
فست فود ها ، انباشتی از مواد غذایی مضر، مانند سوسیس، کالباس،گوشت های فرآوری شده، نمک و چربی های اشباع هستند که در زمان کوتاه با درجه حرارت بالا پخته شده اند . از آنجایی که این غذاها با روغن های فراوان پخته می شوند و همراه آنها نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه مصرف می شود،در طولانی مدت موجب افزایش قند خون و دیابت می شوند. مدیر مرکز دیابت استان می گوید: استان یزد چهارمین استان چاق و پنجمین استان دیابتی کشور است.به گفته دکترمحمدرضا آقایی ، 35 درصد از سهم منتسب بیماری ها ، مربوط به تغذیه ناسالم است و کوتاهی قد ، دیابت و چاقی ازدیگر پیامدهای آن است. مدیر مرکز دیابت استان یزد می افزاید 30 درصد از دانش آموزان یزدی در هفته دوبار فست فود مصرف می کنند و این آمار در حال افزایش است. به گفته دکتر آقایی،این تغذیه ناسالم نسل آینده ما را در معرض بیمار های خطرناکی از جمله سرطان و سکته های قلبی قرار می دهد که باید در این زمینه چاره اندیشی کرد.
دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، استان یزد را پنجمین استان کم تحرک کشور معرفی کرده است. کم تحرکی به همراه مصرف بی رویه فست فود ها در سالهای اخیر موجب چاقی مردم به وِیژه نوجوانان و جوانان شده است.
یک کارشناس تغذیه نیز درباره مضرات فست فودها می گوید :وجود چربی های اشباع، مواد نگهدارنده،نمک های زیاد و شکر موجود در سس ها ، دیابت ، فشار خون ، مشکلات قلبی ، گوارشی، کبدی و پوستی را به ارمغان می آوند. به گفته رضا قافی ، رنگهای خوراکی موجود در فست فود ها شیمیایی هستند و مصرف زیاد آنها در طولانی مدت موجب سرطان می شود.
سند بهبود تغذیه راهی برای مقابله با خطرات فست فودها
با فراگیر شدن فست فودها در سطح استان یزد، مسئولان بهداشت استان سندی را برای بهبود تغذیه مردم این استان آماده کرده اند. مسئول بیماری های غیرواگیردار مرکز بهداشت استان در این خصوص می گوید: نظارت های بیشتر بر فست فودی ها با کاهش کاربرد اسیدهای چرب مضر در موادغذایی ، جایگزین کردن غذاهای سنتی ، ارائه آموزشهای پخت فست فود سالم و کاهش نمک از مواردیست که در این سند ذکر شده است. به گفته دکتر محمدرضا صادقیان، تاکنون 80 درصد این سند تکمیل شده است و در تلاش هستیم در یک ماه آینده کار اجرایی شدن این سند را آغاز کنیم.
سخن آخر
براساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی استان ،زیاده روی یزدیها در مصرف فست فود یک بحران در روند سلامت جامعه استان یزد محسوب می شود. این در حالیست که در این شبهای گرم ، همچنان دود روغن سوخته از دودکشهای پشت مغازه های فست فودی دیده می شود و مردمی که با اشتیاق در حال خوردن غذای خود هستند . در فست فودی های معروف هم عده ای روی پا ایستاده اند و منتظرند تا میز و صندلی ها برای نشستن خالی شود.
خیلی ها هنوزمضرات فست فودها را باور ندارند و در حد شنیده می دانند و خیلی ها هم با وجود پذیرفتن گفته های کارشناسان ، خوشمزگی این غذاها را به ضررهایش ترجیح می دهند. و در این میان ، تعداد زیادی از جوانان در صف انتظار برای گرفتن مجوز یک مغازه فست فودی به سر می برند.
به تازگی شهرداری یزد با تخصیص یک خیابان به نام گذر فرهنگ و هنر در یزد تلاش کرده تا تفریح مردم را از فست فودها به این گونه تفریحات بکشاند اقدامی که که با استقبال خوب مردم مواجه شده است.با این حال به نظر می رسد مبارزه با کم تحرکی و مصرف غذاهای فست فودی به عنوان یک بحران در روند سلامتی مردم استان یزد، نیازمند آگاهی بیشتر مردم و عزم جدی تر مسئولان است.