گزارش مکتوب
بهره وری در کشاورزی، شرط لازم برای خودکفایی
سریعترین راه ممکن برای حرکت به سمت خودکفایی، ارتقای بهرهوری و در نتیجه افزایش میزان عملکرد در واحد سطح است و این مسئله تدوین سند بهره وری برای حوزه کشاورزی را ضروری می سازد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، سرمایه گذاری از مهمترین عوامل رشد و توسعه اقتصادی محسوب می شود. سرمایه گذاری در بخش های مختلف از جمله کشاورزی از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است زیرا به دلیل افزایش پیوسته تقاضا برای مواد غذایی و دیگر محصولات کشاورزی می تواند موجب رشد تولید و اشتغال در این بخش شود.
کشاورزی یکی از محورهای مهم اقتصادی آذربایجان غربی است و این استان به عنوان یک منطقه کشاورزی و بالا بودن ظرفیت بالقوه استان در تولیدات کشاورزی نیاز به توسعه سرمایه گذاری دارد.
توسعه کشاورزی و آینده آن دل مشغولی بسیاری از سیاست گذران کشور و متخصصان توسعه به شمار می رود و در تمام برنامه ریزی های کشور بیش از سایر بخش ها در نظر گرفته می شود.
فراهانی کارشناس اقتصاد کشاورزی می گوید: تولیدات کشاورزی در اقتصاد آذربایجان غربی اهمیت بالایی دارد به طوری که ظرفیت بالقوه این بخش بسیار بیش از توان آن به کار گرفته شده است ولی این مسئله که تا چه حد حمایت از این بخش به تحقق پیوسته، احتیاج به بررسی بیشتر دارد.
او می افزاید: مهمترین عامل پایین بودن سرمایه گذاری در این بخش مربوط به استفاده نکردن از ظرفیت های موجود است و نمونه بارز آن پایین بودن چشمگیر سهم بخش کشاورزی از کل سرمایه گذاری های اقتصادی نسبت به سهم آن درتولید ناخالص داخلی است.
نگاهی به عرصه تولیدات کشاورزی در کشور نشان میدهد میزان تولید در واحد سطح تولیدکنندگان نه تنها نسبت به کشورهای پیشرو بلکه نسبت به کشاورزان نمونه داخلی نیز اختلاف چشم گیری دارد.
تغییر شیوه کشاورزی از سنتی به مدرن
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه کشاورزی استان پا به پای کشور در حال گذر از شیوه سنتی و معیشتی به سویه صنفی و اقتصادی است، می گوید: در دامپروری و مرغدای تاحدودی روش نوین و اقتصادی جایگزین روشهای سنتی شده است ولی در بخش های باغبانی و زراعت کمتر شاهد این مسئله هستیم.
جلیلی می افزاید: نیاز به سرمایه گذاری در بخش کشاورزی بسیار زیاد است و این درحالیست که تنها تامین منابع مالی نمی تواند این نیاز را پاسخ دهد بلکه فن آوری، دانش تولید کنندگان، بازار پسندی و بسته بندی مناسب نیز از الزامات گذر از حالت اقتصاد معیشتی است.
او با اشاره به سود بالای سایر فعالیت ها و آزادی جابجایی سرمایه در آنها می گوید: عوامل ذکر شده سبب کاهش گرایش سرمایه گذران به بخش کشاورزی شده و سازمان جهاد کشاورزی و وزارت متبوع تلاش می کنند با ابزارهای مناسب زمینه سرمایه گذاری را تسهیل کند.
جلیلی با اشاره به فعالیت 320 هزار نفر شاغل در بخش کشاورزی استان، می افزاید: هدف از بهره وری حداکثر کردن ستانده و حداقل کردن نهاده در فرآیند تولید است و به منظور تداوم فعالیت های نتیجه گرا و مدیریت دانش در حوزه بهره وری باید سند بهره وری سازمان در چهارچوب برنامه عملی تدوین شود.
او تصریح می کند: برنامه جامع بهره وری ابلاغی بوسیله سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان در چهار زمینه راهبردی بهره وری و ارتقای سازمانی، توسعه رویکرد بهره وری با محوریت فراگیر، اشاعه فرهنگ جامع بهره وری به سازمان جهاد کشاورزی استان ابلاغ شده است.
به عقیده کارشناسان، یکی از موضوعات مهم در امر بهره وری، اجرای بهره وری سبز است که راهبردی برای رسیدن به پیشرفت و توسعه اقتصادی و اجتماعی است و اگر این استراتژی به درستی مدیریت و برنامه ریزی شود در بهره برداری نسلهای آینده از محیط زیست و سودآوری کسب و کار تاثیر گذار خواهد بود.
در حال حاضر آسیب ها و برنامه های اجرا نشده نشان می دهد موانع بزرگی در سر راه این امر وجود دارد که از اساسی ترین موانع می توان به سود کم فعالیت های بخش کشاورزی و جاذبه فراوان فعالیت های واسطه گری در کشور نام برد.
کارشناسان عقیده دارند، پایین بودن دانش کشاورزان، ریسک بالای سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، حوادث غیر مترقبه نظیر سرمازدگی، تکرگ، بروز امراض و آفات مختلف، و قیمت های ناپایدار نهاده ها و فرآورده ها از جمله مشکلات و مسائل برسرراه جذب سرمایه گذار است.
*خبرنگار: ندا موسی زاده