مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان بابیان اینکه یک فرد مرگ مغزی می تواند بین یک تا ۸ نفر را نجات دهد گفت: سالانه ۳ هزار نفر بر اثر نرسیدن عضو اهدایی جان می بازند.
دکتر کتایون نجفی زاده در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: هنوز فرهنگ اهدای عضو در بین خانواده های ایرانی جا نیفتاده است و وقتی خانواده ها از فرایند اهدای عضو اطلاع نداشته باشند، تیم درمانی مجبور است، اطلاعات علمی را در همان زمان محدود و سخت به خانواده ها ارائه کند که در اکثر مواقع، در آن شرایط خانواده ها ظرفیت پذیرش این موضوع را ندارند و بعضی مواقع هم به دلیل تاخیر در تصمیم گیری، عضو مورد استفاده قابلیت اهدا را از دست می دهد.
وی ادامه داد: مغز می تواند بدون اکسیژن بین ۶ تا ۸ دقیقه جریان الکتریکی و تپش قلب را ادامه دهد و به همین دلیل اگر اورژانس به سرعت به فرد مرگ مغزی شده برسد و تنفس مصنوعی را برقرار کند، قلب تپش را ادامه می دهد، اما نمی توان فرد مرگ مغزی را برای همیشه نگه داشت و به همین علت سایر اندامها به تدریج از بین می روند و یک فرد مرگ مغزی به طور بالقوه می تواند بین یک تا ۸ نفر را نجات دهد.
وی افزود: ترویج فرهنگ اهدای عضو، فقط وظیفه شبکه بهداشت و درمان نیست، بلکه تلاش تمام مردم را می طلبدو سالانه ۱۶ هزار مرگ ناشی از تصادفات در کشور رخ می دهد و سالانه ۵ تا ۸ هزار نفر در کشور دچار مرگ مغزی می شوند که طبق آمار جهانی، نیمی از آنها یعنی بین ۲۵۰۰ تا ۴۰۰۰ نفر قابلیت اهدای عضو دارند، این در حالی است که در سال گذشته فقط ۹۲۶ نفر، یعنی کمتر از یک سوم افراد مرگ مغزی، به اهدای عضو رضایت دادند.
وی تصریح کرد: سالانه ۶ هزار عضو قابل اهدا به زیر خاک می رود.
در سال گذشته ۱۲۸۱ نفر پیوند کلیه، ۷۶۵ نفر پیوند کبد، ۱۳۱ نفر پیوند قلب، ۱۰ نفر پیوند ریه، ۲۱ نفر پیوند لوزالمعده انجام شد و در کل ۲۲۰۸ نفر نجات پیدا کردند.
سالانه ۳ هزار نفر در اثر نرسیدن عضو اهدایی فوت می کنند و چنانچه نصف افرادی که عضوشان اهدا نشده و به خاک سپرده شده اند، اعضایشان به بیماران پیوند می خورد، کمبود عضو اهدای در کشور برطرف می شد و اضافه هم می آمد.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان گفت: در راستای آگاه سازی خانواده های بیماران برای رضایت به اهدای عضو، کتابی توسط دکتر امید قبادی با عنوان ۸۵ تکنینک برای رویارویی با خانواده های مرگ مغزی تدارک دیده شده تا رابطین در مواجهه یا والدین و خانواده افراد مرگ مغزی دانش کافی داشته باشند و چنانچه فردی کارت اهدای عضو نداشته باشد، ۳۸ درصد امکان اهدای اعضایش وجود دارد، اما وقتی این کارت را دریافت کند، امکان اهدای اعضای قابل اهدا، به ۱۰۰ درصد نزدیک می شود.
وی از برگزاری ضیافت نفس مصادف با ۳۱ اردیبهشت، روز ملی اهدای عضو خبر داد و افزود: این ضیافت به مدت ۱۰ شب تا ۹ خرداد، در بوستان نفس برگزار خواهد شد.
بوستان نفس در خیابان دربند تهران در منطقه یک قرار دارد که همزمان با روز درخت کاری افتتاح شده است.
سال گذشته در این بوستان مراسم کاشت نهال همزمان با روز درخت کاری توسط خانواده های گیرنده و دهنده عضو برگزار شد و قرار است فعالیت های این بوستان در قالب یک مرکز فرهنگی اهدای عضو باشد و همزمان با برگزاری ضیافت نفس قرار است، محفل انس با قرآن و جشن هایی با حضور هنرمندان و سفیران داوطلب و خانواده های دهنده و گیرنده عضو با مشارکت شهرداری تهران و سازمان صدا و سیما برگزار شود.