ديدار سران کره شمالي و امريکا در سايه ابهام
هر چند کره شمالي در واکنش به رزمايش مشترک امريکا و کره جنوبي اعلام کرده است احتمالا ديدار با ترامپ را لغو خواهد کرد اما به نظر مي رسد ديدگاه يکسويه ترامپ در مذاکرات که مبتني بر بازي برد- باخت است دليل اصلي باشد.
رسانه های کره جنوبی از جمله يونهاپ روز چهارشنبه گزارش دادند که در پی رزمایش نظامی مشترک آمریکا با کره جنوبی، مقامات کره شمالی نشست سطح بالای خود با مقامات کره جنوبی را لغو کرده و تهدید کرده اند که نشست برنامه ریزی شده میان «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا و «کیم جونگ اون» رئيس این کشور را نیز لغو می کنند.
کره شمالی این رزمایش های نظامی را تمرینی برای تهاجم به خاک این کشور و اقدامی آتش افروزانه در آستانه بهبود روابط دو کره قلمداد می کند. قرار بود که نشست کيم جونگ اون و ترامپ روز دوازدهم ژوئن سال جاری در سنگاپور برگزار شود. دونالد ترامپ سعي داشت ابتکار عمل پيونگ يانگ در متوقف کردن آزمايش هاي هسته اي وموشکي اش را به عنوان دستاوردي براي خود قلمداد نمايد و به زعم خود وارد مذاکره اي شود که طي آن کره شمالي خلع سلاح وبرنامه موشکي اش متوقف شود.
نشست مقامات عالی رتبه دو کره در سطح وزیران نيز، قرار بود روز چهارشنبه 26 اردیبهشت در روستای مرزی پانمونجوم در مرز دو کره برگزار شود.
رزمایش نظامی مشترک آمریکا و کره جنوبی از روز جمعه آغاز شده است و در این رزمایش حدود 100 هواپیمای جنگی شامل هشت جنگنده F-22 رادار گریز ، تعداد زیادی بمب افکن های B-52 و هواپیماهای F-15K به خدمت گرفته شده اند.
به دنبال تهدید روز سهشنبه پیونگ یانگ به تعلیق گفتوگوها با سئول در اعتراض به مانور نظامی مشترک ایالات متحده و کره جنوبی، وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد برگزاری این رزمایش امری معمول است که همه ساله برگزار میشود و ماهیت آن فقط جنبه دفاعی دارد. وزارت دفاع آمریکا افزود امريكا و كره جنوبى به اجراى مانور نظامى پايبند هستند و طبق برنامه سابق مانور تا 25 مى ادامه خواهد داشت
به نظر مي رسد اين رويکرد کره شمالي را مي توان بر مبناي ايستادگي پيونگ يانگ در قبال زياده خواهي هاي امريکا تحليل ورازيابي کرد. مقام هاي کاخ سفيد بارها گفته بودند که کره شمالي بايد خلع سلاح شود و برنامه موشکي آن نيز متوقف شود و اين در حالي است که کاخ سفيد گزارش ها مبني بر کمک اقتصادي به کره شمالي در قبال پاسخگويي به اين درخواست ها را نيز منتفي دانسته بود.
از سويي ترامپ در مواضع خود به روشني گفته بود که او همچون جان کري که با ايران در باره برجام به توافق رسيد مذاکره نخواهد کرد و به چنين توافقي رضايت نخواهد داد که اين حرف به معناي اين بود که او قصد دارد که وارد بازي شود که نتيجه آن برد – باخت باشد.
از سويي کره شمالي زماني حاضر به مذاکره با امريکا شد که آخرين سلاح هسته اي خود را آزمايش کرد که شدت انفجار آن نسبت به آزمايش هاي قبلي گفته مي شود ده برابر بود. اين کشور همچنين پس از آخرين آزمايش موشکي خود اعلام کرد که اکنون به موشک قاره پيما دست يافته است و مي تواند سراسر خاک امريکا را هدف قرار دهد. ضمن اينکه اين کشور تاکيد کرده بود که اگر آمریکا بر برچیدن سلاح های اتمی این کشور پافشاری کند ممکن است در برنامه دیدار کيم جونگ اون با دونالد ترامپ تجدید نظر کند.
از سويي به نظر مي رسد ممکن است ديدارهاي اخير مقام هاي عالي رتبه چين با مقام هاي کره شمالي نيز در اين تصميم گيري موثر بوده باشد. در سند امنيت ملي و دفاع ملي امريکا از چين به عنوان تهديدي اصلي نام برده شده و سامانه موشکي تاد را که تهديد مستقيمي براي چين است در خاک کره جنوبي مستقر کرده است.
گمانه آخر در خصوص ابهام در ديدار سران امريکا وکره شمالي مي تواند ناشي از تجديد نظر پيونگ يانگ در خصوص مذاکره با امريکا پس از بدعهدي ترامپ در قبال برجام وتوافق هسته اي با ايران باشد آن هم در حاليکه اين توافق پشتوانه بين المللي و شوراي امنيت را به همراه داشت.
============================
رضا محمدمراد