رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: فردوسی ستایشگر خِرَد است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ غلامعلی حداد عادل در مراسم روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی افزود: فرهنگستان این روز را فرصتی برای تجدید عهد با زبان فارسی میداند و همچنین امروز باید ضمن احترام به زبان فارسی به فردوسی بزرگ نیز ادای احترام کنیم.
وی گفت: بیش از هزار سال پیش شاعری بزرگ، یک منظومه حماسی با بیش از ۶۰ هزار بیت از تاریخ، ادب و حکمت به زبان فارسی را برای ایرانیان به یادگار گذاشته و این خدمتی بزرگ است.
حداد عادل افزود: در شاهنامه فردوسی هر کس چیزی مییابد و بهرهای میبرد و امروز پس از هزار سال میتوانیم بگوییم که فردوسی به نیت و مقصودی که داشته، رسیده و در همتی که کرده کامران و کامکار شده است.
وی گفت: زبان فارسی میراث کهنی است که به همت نیاکان ما و بزرگانی مانند فردوسی برای ما به یادگار نهاده شده است و فردوسی ستایشگر خرد است.
حداد عادل افزود: همانگونه که هر کشوری زیست بوم دارد و باید از آن نگاهبانی کند، یک زیست بوم فرهنگی نیز وجود دارد که لطیفتر و عزیزتر از زیست بوم طبیعی و نگاهبانی از آن نیز دشوارتر است.
وی گفت: هنر، زبان، ادبیات و میراث فرهنگی عناصر زیست بوم فرهنگی ما است، همانطور که به حفظ زیست بوم طبیعی حساس هستیم باید نسبت به حفظ زیست بوم فرهنگی خود نیز حساس و پرتلاش باشیم و نگاهبانی این میراث ارزشمند وظیفه همه ما است.
حداد عادل افزود: حدود ۲۸ سال است که فرهنگستان زبان و ادب فارسی مشغول فعالیت است و در این مدت همّ و همت ما حفظ زبان فارسی بوده است.
وی گفت: این فرهنگستان دارای شورایی از استادان زبان فارسی است که برخی از آنها از اعضای وابسته، برخی از اعضای افتخاری از ایران و خارج از ایران و همچنین تعدادی از فارسی زبانان غیرایرانی هستند.
حداد عادل افزود: فرهنگستان زبان و ادب فارسی هم اکنون ۱۳ گروه پژوهشی دارد و از کارهای اساسی آن یکی واژه گزینی و دیگری فرهنگ نویسی است.
وی گفت: در سالهای اخیر دانشنامه زبان و ادب فارسی را در ۷ مجلد و همچنین دانشنامه زبان و ادب فارسی در شبه قاره در ۵ جلد منتشر کرده ایم.
حداد عادل افزود: همچنین فرهنگ جامع زبان فارسی تاکنون در ۳ جلد و در حدود ۳ هزار صفحه منتشر شده است و پیش بینی میشود که به ۳۵ جلد برسد.
وی گفت: زبان به عنوان یک امر اجتماعی در گذر زمان دستخوش تحول است، تحولی اجتناب ناپذیر و اگر زبان مراقبت نشود، معلوم نیست این تحول به سود و یا زیان باشد.
حداد عادل افزود: باید دستگاهی باشد که در مقیاس ملی با توجه به گذشته و آینده بر این تحول نظارت کند و کاری کند که تحول بجای تهدید، فرصتی برای رشد باشد.
وی گفت: در فرهنگستان تلاش میکنیم با آگاهی از گذشته، شرایط و اوضاع و احوال امروز زبان فارسی را شناسایی کنیم و همچنین خطرهایی که این زبان را تهدید میکند، بشناسیم تا با آگاهی از گذشته و همچنین شناخت وضع موجود راه آینده را به درستی انتخاب کنیم.
این مراسم در باغ کتاب برگزار و در آن از کتاب سنجش منابع تاریخی شاهنامه تألیف فرزین غفوری و همچنین نسخه آلمانی شاهنامه فردوسی رونمایی شد.