رگبارهای ثانیه ای این بار خسارات میلیاردی به بار آورد .
بارشهای رگباری که ذات اردیبهشتی دارند چند روزی است علاوه برشادمانی که نصیب کشاورزان کرده روزهای سختی را برای برخی روستائیان استان زنجان هم رقم زده است .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکززنجان ؛ سیل 2 روز گذشته بیشترین خسارتها را به مزارع و منازل 3 شهرستان زنجان ، ماهنشان ، خرمدره و ابهر وارد کرد .
حسن کشاورز اهل روستای قره بوطه زنجان است که همه ساله کشت برنج کار اصلی اوست
اومی گوید : سیل به مزرعه اش خسارت 80 درصدی وارد کرده است وتقریبا هیچ چیز از کشت امسالش باقی نمانده است .
افشاری ، کشاورزی دیگر این منطقه است اوهم با سروصورت گلین وبا کمک اهالی مشغول پاکسازی مزرعه وخانه است می گوید: ما اهالی این روستا کارمان کشت برنج وگندم وپیاز است وحال ازبرنجی که کیلویی 7 تا 9 هزارتومان به بازار عرضه می کردیم چیزی جز گل نمی توانیم برداشت کنیم.
مدیرکل مدیریت بحران استان زنجان می گوید: سیل 20 روستا را به زیرآب برده است خسارت دراین روستاها بین 20 تا 70 درصد است
کرامتی می افزاید: کارشناسان درحال ارزیابی میزان خسارت هستند وهنوز آمار اولیه به دست نیامده است .
وی می گوید: علاوه برمزارع 58 واحد مسکونی خسارت دیده اند که 42 باب در روستای قره بوطه زنجان، 8 واحد درابهر ، 5 واحد درخرمدره و 3 واحد دردندی واقع است .
مدیرکل مدیریت بحران استان زنجان می گوید: سال گذشته هم 229 واحد در سیل شهرستان خدابنده آسیب دیدند که علاوه برحمایت مالی تسهیلات 5 میلیون تومانی بلاعوض هم به این افراد اختصاص یافت .
خسارات رگباری چرا ؟؟؟
بارشهای بهاری که درگذشته سفره های زیرزمینی راسرشار از منابع آبی می کرد اکنون درسالهای اخیر براثر برخی بی توجهی ها تبدیل به سیلابهایی شده است که درمسیرگذر همه پل ها ، محورها ی ارتباطی ، خانه روستایی ، مزارع وباغات را هم تخریب می کند.
کارشناس حوزه آبخیزداری استان می گویند: تحقیقات انجام شده دراستان نشانگرآنست که تخریب جنگل ها و مراتع، تجاوز به حریم رودخانه ها و برداشت بی رویه شن وماسه ازرودخانه ها وقرارگرفتن روستاها درمناطق سیل خیز از مهمترین عوامل وقوع سیل در استان است .
معاون آبخیزداری منابع طبیعی زنجان می گوید: 50 درصد مساحت استان زنجان به علت مازنی ، صخره ای وشیب های تند استعداد وقوع سیلاب را دارد.
بیات می افزاید: با توجه به موقعیت استان زنجان بویژه برخی شهرستانهای استان نظیر طارم وماهنشان وزنجان برای کنترل سیلاب ونفوذ آن به آبهای زیرزمینی اجرای عملیات آبخیزداری بهترین گزینه است که دراین زمینه 50 درصد اعتبارات کل منابع طبیعی استان زنجان به عملیات آبخیزداری اختصاص می یابد.
وی می گوید: این بودجه اگرچه خوب است اما کفاف اجرای برنامه ها برای سیل ورسوب را نمی کند.
کاهش پوشش گیاهی ، تجاوز به حریم رودخانه ها وبهره وری بیش از حد ازمنابع واسکان درمناطق سیل خیز اصلی ترین عوامل افزایش خسارت سیل در6 سال گذشته است .
معاون آبخیزداری منابع طبیعی زنجان می گوید: امسال پروژه های آبخیزداری وآبخوان داری باهدف حفاظت وتقویت منابع آب وخاک شرب و کنترل سیل وکاهش فرسایش خاک در14 حوزه آبخیزاستان بویژه در چهرآباد، خراسانلو ، خوشنام ، بستان ، کرسف ، دوتپه، ذاکر وآریاچای بااعتبار 100 میلیاردریال اجرا خواهدشد .
مدیرکل مدیریت بحران استانداری زنجان می گوید: سیل 2 روز گذشته بیشترین خسارات را روستائیانی متحمل شدند که درمسیر سیل اسکان یافته اند .
کرامتی می افزاید : جابجایی روستاها درسالهای گذشته با همکاری بنیاد مسکن ومدیریت بحران انجام شده است اما برخی روستاها به دلیل افزایش ساکنان واحداث زیرساختها نمی توان جایجاکرد که قره بوطه زنجان ازجمله آنهاست .
وی می گوید: مردم باید مشارکت بیشتری داشته باشند تا قربانی سیل وحوادث طبیعی نشوند
هم اکنون یک میلیون و200 هزارهکتارمنابع طبیعی دراستان وجود دارد که 100 هزارهکتارجنگلی است وبقیه به صورت مرتع دراختیاردامداران وکشاورزان قراردارد.
مصطفویی ، کارشناس منابع طبیعی دست درازی به طبیعت وتخریب آن به نحوهای مختلف نظیر افزایش کشت دراین زمین ها را زیانبارترین روشی می داند که کشاورزان درچندسال اخیر بی توجه به اثرات مخرب انجام می دهند .
مدیرکل مدیریت بحران استان زنجان می گوید: کوهستانی بودن منطقه وقرارگیری نواحی روستایی وشهری زیاد درکوهپایه ها بستر بیشتری را برای بروز سیل فراهم کرده است بطوریکه درزنجان بیش از600 روستای درمعرض تهدید سیل وجود دارد .
صنعتی منفرد ، مدیرکل بنیادمسکن انقلاب اسلامی استان هم می گوید: به روستائیانی که دچارخسارت می شوند وام های وتسهیلات بادرصد کم اعطا می شود .
بررسی های اعضای کارگروه بحران استان نشان می دهد شهرستان ماهنشان با وجود اینکه کمترین میزان بارشها را درکل سال دارد وحتی دردوروز گذشته امسال تنها سهم 8و9 دهم درصدی ازبارشها را دارد اما جز 3 شهرستانی است که ازخسرات درامان نبوده است .
کارشناس اداره کل هواشناسی استان زنجان می گوید: وقتی صحبت از بارشهای رگباری بهاری می شود یعنی بارش درزمان کوتاه با حجم سنگین که زمین قدرت جذب آن بارشها را درزمان کوتاه ندارد
سلطانی می افزاید: ازمهرماه سال گذشته تا کنون 227 میلی متر بارش دراستان زنجان ثبت شده است که عمده بارشهایی که سیل زا هستند در اردیبهشت اتفاق می افتد .
اینها همه گفته های اهل عمل و علم بود # باید پذیرفت که برآورد واعلام آمار خسارات سالیانه سیل وسرما تنها یک خبراست # باید بایدهای دیگری را لحاظ کرد تا قهر طبیعت همه را به قعر زمین فرو نبرد .
*معصومه امینی