به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز خراسان شمالی ، یکی از کشاورزان که در روستای کهنه کن مشغول به کشاورزی است و تاکنون
15 هکتار از زمین های کشاورزی را به سیستم قطره ای تجهیز کرده است،می گوید: هزینه های بخش کشاورزی با درآمد آن همخوانی ندارد.
کاووس شادلو با ابراز نارضایتی از قیمت بالای تعرفه های برق برای چاهای برقی ،
می افزاید: من هر ماه به طور میانگین 600 تا 700 هزار تومان پول قبض و سالی یک بار هم باید حدود یک میلیون تومان مابه تفاوت قیمت را نیز پرداخت می کنم .
وی در پاسخ به این سؤال که برداشت بی رویه و غیر مجاز باعث افزایش تعرفه قبوض می شود،می گوید: استفاده از چاه های برقی الگوی برداشت دارد و در سال اجازه برداشت بیشتر از هشت هزار ساعت را نداریم وگرنه باید جریمه پرداخت کنیم.
در سال های استفاده از انرژی برق برای راه اندازی پمپ های چاه های کشاورزی بطور گسترده رواج یافته است اما به نظر می رسد به علت آشنا نبودن بهره برداران به اصول بهینه مصرف برق و همچنین پوسیدگی لوله های آبرسانی بین مزارع در بخش کشاورزی راندمان مصرف برق بیشتر شده است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان می گوید: کشاورزان استان یک درصد از مجموع مشترکان این شرکت را تشکیل می دهند، اما این یک درصد، 29 درصد برق تولیدی استان را مصرف می کنند.
علیرضا صبوری سهم برق مصرفی بخش کشاورزی خراسان شمالی را نگرانکننده دانست و تصریح می کند: میزان مصرف برق مشترکان بخش کشاورزی در کشور به طور میانگین 16 درصد به ثبت رسیده است در حالیکه برق مصرفی کشاورزان استان حدود 2 برابر این میانگین است.
وی یکی از علل بالا بودن میزان مصرف برق در بخش کشاورزی استان را سنتی بودن شیوه های تولید در این بخش عنوان کرد.
شیر علی محمدی یکی دیگر از کشاورزان فعال در شهرستان گرمه در این باره
می گوید: از سال 92 تا کنون 80 هکتار از اراضی زیر کشت خود را به آبیاری تحت فشار و بارانی تجهیزکرده است و ماهانه یک و نیم میلیون تومان بهای برق پرداخت می کند.
مدیرعامل سازمان بهره وری مصرف انرژی ایران (سابا) نیز پیشتر گفته بود: بر اساس آمار آژانس بین المللی انرژی، مصرف انرژی در بخش کشاورزی ایران 3/3 برابر متوسط جهانی است که این آمار نشان دهنده ضرورت صرفه جویی و مصرف بهینه انرژی در بخش کشاورزی کشور است.
به گفته سید حسین سجادی تعرفه مصرف برق در بخش کشاورزی، پائین ترین نرخ در کشور است که این مهم خود می تواند به یکی از عوامل مصرف بی رویه انرژی تبدیل شود.
محمدی کارشناس جهاد کشاورزی استان خراسان شمالی هم می گوید: 80 درصد برق مصرفی مربوط به چاهای برق دار کشاورزی و سیستم های آبیاری نوین است و 20 درصد دیگر در بخش صنایع کشاورزی مصرف می شود.
به نظر می رسد سنتی بودن روش آبیاری و همچنین پوسیدگی لوله های آبرسانی بین مزارع و آشنا نبودن به انتخاب پمپ ها و
موتورهای با راندمان بالا علاوه بر هدر رفت آب در شرایط حساس کنونی باعث افزایش مصرف برق نیز می شود که اگر سرویس و تعمیر مرتب تجهیزات به موقع انجام شود راندمان افزایش خواهد یافت .
از طرفی استفاده از کانال های خاکی باعث می شود که بخش زیادی از آب به خاک نفوذ کند و همچنین در صورت قطع موقت آب، پس از برقراری مجدد آن، میزان آب و زمان زیادی صرف اشباع کردن مجدد این کانال ها شود که اگر بهره برداران در روش غرق آبی و روش سنتی از کانال های بتونی استفاده کنند یا در زمان پیک مصرف از استخر و مخازن ذخیره آب استفاده کنند ، تا حد امکان مصرف برق را در حد نرمال نگه می دارند.
استان خراسان شمالی هزار و 314 چاه آب برق دار برای استفاده در بخش کشاورزی دارد که در سال حدود 253 میلیون و 546 هزار کیلووات ساعت برق مصرف می کنند.