توانايي هسته اي و موشکي کره شمالي مهمترين برگ برنده اين کشور در مذاکرات هسته اي با آمريکا است.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در پیام توئیتری خود امروز بار دیگر از روزنامه نیویورک تایمز انتقاد کرد و به تیتر این روزنامه درخصوص آمادگی کره شمالی برای خلع سلاح هسته ای واکنش نشان داد و نوشت: "کیم (کیم جونگ اون رئیس کره شمالی) آماده است سلاحهای هستهای را واگذار کند اگر آمریکا متعهد شود به این کشور حمله نکند" این تیتر روزنامه شکست خورده نیویورک تایمز است. این روزنامه همچنین نوشته است کره شمالی مرکز آزمایش هستهای خود را در ماه مه تعطیل خواهد کرد.
ظاهراْ ترامپ با این عکس العمل قصد دارد بگوید آنچه قبلا برای بسیاری باورکردنی نبود، تحقق یافته است و روزنامه های منتقد او نیز به آن اذعان دارند. فخر فروشی ترامپ به آنچه عقب نشینی هستهای رهبر کره شمالی خوانده میشود در حالی است که بسیاری از صاحب نظران و دیپلماتها در عملی بودن آن تردید دارند. این تردید نیز بیدلیل نیست زیرا؛
اولا، پیش از این - در سال 1994- یک بار دیگر مقامات آمریکایی با کره شمالی به توافق هستهای نائل شدند توافقی که به دلیل بدعهدی آمریکا به شکست انجامید.
ثانیا، رهبر کره شمالی در حالی از توافق با آمریکا برای خلع سلاح هستهای در کره شمالی سخن میگوید که ترامپ از زمان رقابتهای انتخاباتی و پس از نشستن بر کرسی ریاست جمهوری آمریکا همواره به تعهدات خود در توافق هستهای بین ایران و پنج به علاوه یک عمل نکرده است. با توجه به سابقه بدعهدیهای آمریکا، پیونگ یانگ چگونه میتواند به آمریکا اعتماد کند؟
ثالثا، در سال 2008 نیز کره شمالی برج خنک کننده رئاکتور اتمی یونگبیون را منفجر کرد اما مخفیانه به تولید سلاح هستهای ادامه داد.
از این گذشته سوال مهم این است که چطور میشود انتظار داشت رهبر کره شمالی که تا همین اواخر تنها موفقیتهای کشورش در زمینه آزمایشهای هستهای و موشکی بالستیک را به رخ میکشید و آمریکا و متحدانش در شرق اسیا را بشدت تهدید میکرد، حال از خلع سلاح هستهای کشورش سخن بگوید؟ اگر قرار بود کره شمالی اینگونه از مواضع هستهای و موشکی خود عقبنشینی کند چه لزومی داشت با این هزینههای مادی و سیاسی به فعاليت هاي و آزمایشهای مکرر هستهای و موشکی بالستیک دست بزند؟
ممکن است گفته شود هدف از آزمايش هاي هسته اي اين بوده که دست پيونگ يانگ در مذاکرات بالا باشد. اگر اين استدلال را بپذيريم بنابراين ميتوان گفت رهبر کره شمالي قصد ندارد کشورش را به سادگي خلع سلاح هسته اي و موشکي کند، زيرا توانايي هسته اي و موشکي اين کشور مهمترين برگ برنده او در مذاکرات است.
آنچه مسلم است این است رهبر کره شمالی فعاليت هاي هستهای و موشکی خود را برای این آغاز نکرده است تا به سادگی از آن بگدرد. در نهایت میشود انتظار داشت پیونگ یانگ تنها با گرفتن برخی امتیازات سیاسی و اقتصادی مهم، دست از تکرار آزمایشهای هستهای و موشکی خود بردارد؛ نه چیزی بیشتر.
علاوه بر این دور جدید وعدههای رهبر کره شمالی درباره خلع سلاح هستهای در شبه جزیره کره پس از آن آغاز گردید که پمپئو - وزیر خارجه آمریکا - دیدار محرمانهای با رهبر کره شمالی داشت.
ممکن است وی در دیدار محرمانه با رهبر کرهشمالی کارگردانی نقشي را کرده که پيونگ يانگ بايد در يک نمايش ديپلماتيک ايفاء کند. در اين نمايش پیونگ یانگ قرار است به عنوان طرفی که ظاهرا تن به خلع سلاح هسته ای مي دهد نقش ايفاء کند، تا زمینه برای اعمال فشار شدید بر تهران برای تن دادن به اصلاح برجام فراهم شود.
بسیاری از سیاستمداران و صاحبنظران کارشکنیهای ترامپ در برجام را مهمترین مانع بر سر راه توافق هستهای با کره شمالی میدانند، تا جایی که پمپئو در زمان عزیمت از عربستان سعودی به تل آویو در داخل هواپیما در گفتگویی با خبرنگاران این نگرانی ها را که تصمیم به خروج از توافق هسته ای با ایران، باعث انحراف در مسیر مذاکرات با کره شمالی خواهد شد رد کرد و گفت:«من فکر نمیکنم که کیم جونگ اون به توافق ایران نگاه کند و بگوید «اگر آنها از این توافق خارج شوند، من دیگر با آمریکاییها صحبت نخواهم کرد.» اولویتهای مهمتری وجود دارد، چیزهایی که از ماندن یا خارج شدن آمریکاییها از توافق هستهای ایران مهمتر است.»
شایان ذکر است رهبر کره شمالی و رئیس جمهور کرهجنوبی در دیدار روز جمعه سران دو کره وعده دادند برای خلع سلاح هستهای شبه جزیره کره تلاش کنند.
کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی وعده داده است یک سایت آزمایشهای هستهای را در برابر شاهدان بر میچیند. این سایت همان جایی است که هر شش آزمایش هستهای کره شمالی در آن انجام گرفته است.
اکنون نگاهها بر نشست آینده میان دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی دوخته شده است که بنا بر اعلام رسانههای آمریکایی ممکن است در سنگاپور یا در مغولستان برگزار شود.
-------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی