مرور تفصیلی بر تصمیمات فدراسیون جدید؛
سردرگمی در انتخابهای فدراسیون بسکتبال
انتخابهای چند ماه اخیر فدراسیون بسکتبال نشان از سردرگمی ناشی از تلاش برای راضی نگه داشتن چند طیف دارد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ دوران ریاست رامین طباطبایی در فدراسیون بسکتبال، چهارمین ماه خود را میگذراند و تا این زمان بسیاری از رسانهها و اهالی بسکتبال فرصت اولیهای به رئیس جدید برای عملی کردن برنامههای خود داده اند.
طباطبایی در این مدت بیشترین انرژی خود را صرف انتخاب نفرات مناسب برای پستهای مختلف در بسکتبال کرده است که این انتخابها واکنشهای زیادی در پی داشتند و جای بررسی دارند. کار رئیس فدراسیون برای انتخابی که متناسب با سیاستهای وی باشد و در عین حال گروههای مختلف بسکتبال را راضی کند، سخت به نظرمی رسد.
نکته جالب اینجاست که به تازگی گروهی از اهالی بسکتبال که پیش از انتخابات ریاست فدراسیون، دم از آشتی در این رشته ورزشی میزدند، در هفتههای اخیر صحبتهایی هدفمند انجام میدهند که شعارهای قبلی آنها را زیر سوال میبرد، در حالی که انتخابهای دیگری در ماههای اخیر صورت گرفت که شاید بیشتر جای سوال داشت. هدف این گروه با توجه به مطالب مطرح شده در مصاحبه ها، هدایت یکی از مربیان مطرح به سمت نیمکت تیمهای ملی به نظر میرسد.
با این وجود انتخاب کادرفنی تیم ملی بزرگسالان یکی از قابل دفاعترین تصمیمات دوران ریاست طباطبایی به شمار میرود. پنج یا شش مربی بزرگ داخلی در حال حاضر مناسب برای هدایت تیم ملی بسکتبال به شمار میروند که مهران شاهین طبع و فرزاد کوهیان دو نفر از این جمع به طور همزمان به عنوان سرمربی و مربی برگزیده شدند. محمد عابدینی و مهران آتشی هم از کادر سابق تیم ملی در کنار این دو مربی ماندند.
در حالی که ایراد فنی خاصی به این گروه وارد نیست، صحبت از جایگزینی این نفرات با یکی از مربیان مطرح، بیشتر از اینکه سود بسکتبال را دنبال کند، حمایت خاص از یک چهره را نشان میدهد. هر چند مربی مورد نظر این گروه از تواناییهای فنی و مربیگری بالایی برخوردار است؛ اما در انتخابهای فعلی فدراسیون ضعف خاصی دیده نمیشود که تلاشی برای تغییر آن صورت گیرد.
علاوه بر این در میان بحث ها، صحبت از فعالیت همزمان مربیان ملی فعلی در سطح باشگاهی مطرح است که این نقد هم گاهی در خدمت همان مربی خاص مطرح میشود، با این وجود در مجموع حرفی منطقی است.
فدراسیون بسکتبال میتواند با فراهم کردن بسترهای لازم به این موضوع توجه کند. در حالی که مربیان خارجی متوسط، مبالغ هنگفتی برای کار در تیمهای ملی دریافت میکنند، مربیان داخلی تیمهای ملی معمولا مبلغی در سطح خود دریافت نمیکنند و به کار باشگاهی رو میآورند. هر چند رامین طباطبایی برخلاف صحبتهای قبل از انتخابات ریاست فدارسیون، حرف از سخت بودن تامین اعتبارات برای فدراسیون میزند که نشان میدهد چنین فضایی برای تامین نیاز مربیان ملی وجود ندارد و البته همین موضوع به تدریج به نارضایتی از فدراسیون فعلی دامن میزند.
همچنین برخی منتقدان تاکید میکنند که مقصود آنها حمایت از شخص خاصی نیست و به طور کلی به تکرار حضور دایرهای از افراد خاص در سطح اول بسکتبال انتقاد دارند. این گروه از منتقدان معتقدند به خصوص در بدنه تیمهای ملی پایه، جای برخی بزرگان بسکتبال خالی است که میتوانند از آنها حداقل به عنوان برنامه ریز و مدیر کمک بگیرند.
اما انتصابهای دیگری در چهار ماه اخیر صورت گرفته است که زیر ذره بین منتقدان این روزها نمیرود. این انتخابها را میتوان به چند دسته تقسیم کرد.
۱- وزارتیها
طباطبایی در مصاحبه ای چند روز قبل از انتخابات فدراسیون بسکتبال تاکید کرده بود که کاندیدای وزارت ورزش نیست و به عنوان یک بسکتبالی در انتخابات شرکت میکند، با این وجود بسیاری از انتخابهای او، نشان از وفاداری به وزارت ورزش و جوانان یا افراد نزدیک به وزارتخانه دارند.
چند هفته بعد از روی کار آمدن فدراسیون جدید شنیده شد که مسعود عماری بازرس فدراسیون به جای علی توفیق، پست دبیری را دریافت میکند که تا امروز این اتفاق نیفتاده است. عماری یکی از مهرههای وزارت ورزش و جوانان به شمار میرود که در زمان رمضانعلی دولو هم مدتی دبیر فدارسیون شد و البته در آن زمان عملکرد بدی نداشت.
با این وجود شنیده میشود علی توفیق یکی از باقیماندههای دوران محمود مشحون هم از سوی وزارت ورزش و جوانان حمایت میشود و به همین دلیل تا به حال با وجود انتقادات زیاد از این سمت کنار نرفته است. یکی از ویژگیهای مثبت توفیق هم ارتباطات بین المللی او بوده که شاید یکی دیگر از دلایل ادامه حضور در فدراسیون باشد، از طرفی عملکرد او در دوره مشحون باعث شده بود که یکی از انتظارات اصلی در دوره ریاست جدید، پیدا کردن جایگزین برای دبیر فدارسیون باشد.
از طرفی طباطبایی در مصاحبهای از عماری به عنوان نایب رئیس فدارسیون نام برد که مشخص نیست اشتباه گفتاری بوده یا عماری به طور غیررسمی جایگزین بهمن سلیمانی نایب رئیس سابق فدراسیون شده است.
مسعود قاسمی مدیر تیمهای ملی بسکتبال هم از بدنه وزارت ورزش و جوانان است که پیش از این ریاست کمیته مربیان فدراسیون را برعهده داشت و همزمان سرپرست تیم ملی بزرگسالان به شمار میرود. با این وجود قاسمی با توجه به سوابق مربیگری در بسکتبال و حضور در کمیته مربیان، بیشتر از اهالی این رشته به شمار میرود و به انتخاب او هم ایرادی وارد نیست. تنها با توجه به مشغله کاری زیاد مربوط به تیمهای ملی، هنوز مشخص نیست که سرنوشت کمیته مربیان در فدراسیون جدید چه میشود؟ در این بخش هم انتظار میرود با توجه به بار مشغله تیمهای ملی، فکر دیگری برای کمیته مربیان فدراسیون شود.
نفر بعدی، محمد مهدی سعیدی پسر رئیس سابق فدراسیون گلف و خزانه دار فعلی کمیته ملی المپیک است که در حال حاضر به عنوان مسئول روابط بین الملل فدراسیون بسکتبال فعالیت میکند؛ اما به طرز عجیبی تا به حال حضور وی در این سمَت، رسانهای نشده است. سعیدی پیش از این مسئولیت انجمن وودبال و روابط بین الملل گلف را برعهده داشت و شنیده میشود تجربه کافی برای مسئولیتی به بزرگی روابط بین الملل فدراسیون بسکتبال ندارد و به صورت سفارشی در این سمت فعالیت میکند.
همچنین پیش از تعطیلات نوروز، اعضا شورای راهبردی فدراسیون بسکتبال معرفی شدند که در این میان چهرهای از اهالی فعال این رشته دیده نمیشد. ماندانا رسولی مدیرکل دفتر بین الملل وزارت ورزش، دکتر نمازی زاده، علیرضا الهی، محمد جوادی پور و مهوش نوربخش همگی از چهرههای دانشگاهی بودند که در کنار فریده شجاعی نایب رئیس فدراسیون و طباطبایی اعضا شورای راهبردی را تشکیل میدادند. در این جمع نمازی زاده سوابق بسکتبالی در کارنامه دارد.
تدوین سیاستهای کلی فدراسیون و اولویت برنامههای ورزشی به عنوان شرح فعالیت این شورا مطرح شده است که از این جهت حضور برخی چهرههای علمی را توجیه میکند؛ اما اینکه چرا رئیس فدراسیون در جمع شورای راهبردی به اهالی این رشته بیشتر از این اعتماد نکرده است، جای سوال دارد.
همچنین در زمینه روابط عمومی، بعد از تلاش ناموفق برای حضور داود دادمرزی از مجریان تلویزیون، صحبتهایی از حضور علی رحمانیون در فدراسیون به گوش رسید که جزء مهرههای معلق وزارت ورزش و جوانان در فدراسیونهای ورزشی مختلف است. با این وجود رحمانیون هنوز در این سمت حکمی نگرفته است.
در نهایت منصور اردستانی رئیس جدید کمیته انضباطی فدراسیون هم از وزارت ورزش و جوانان انتخاب شد. اردستانی پیش از این به عنوان مدیرکل امور حقوقی وزارت ورزش و جوانان فعال بود که با توجه به جایگاه حقوقی روسای کمیته انضباطی فدراسیون، به این انتخاب هم انتقادی وارد نمیشود.
۲- انتخاب برای رضایت
در سوی دیگر گروهی از انتخابهای فدراسیون مشکوک به این بودند که برای جلب رضایت گروهی از منتقدان و ناراضیها انجام میشوند. نعیمه ظفر مسئول دپارتمان آموزش یکی از نفراتی بود که انتخابش با حمایت فراوان گروهی از منتقدان همراه بود. همچنین فدراسیون بسکتبال مدتی قبل، علی شکوری نزدیک به همین گروه از منتقدان را به عنوان سرپرست کمیته پیشکسوتان معرفی کرد؛ اما شنیده میشود شکوری با این انتخاب موافق نبوده است.
احمدرضا طاهری تهیه کننده ورزشی رادیو هم به تازگی حکم مشاور رسانهای طباطبایی را دریافت کرد که او هم از نزدیکان برخی منتقدان به شمار میرود، با این تفاوت که از جنس رسانه نیز هست. طاهری تهیه کننده برنامهای بود که باعث بروز مشکلات چند ساله محمود مشحون با رادیو شد و ترکشهای رئیس سابق فدراسیون هم به او خورد. عدهای حضور او را هم بیشتر به وزارت ورزش مربوط میدانند.
در نهایت انتخاب علی آرزومندی مربی تیمهای پایه مهرام به عنوان سرمربی تیم نوجوانان ۲۰۱۹ و سینا فتحی آنالیزور این باشگاه به عنوان آنالیزور این تیم هم به نوعی تلاش برای راضی نگه داشتن مهرامیها به نظر میرسد، به خصوص که هنوز پرونده اختلافات افراد منتسب به این باشگاه و مهران شاهین طبع سرمربی فعلی تیم ملی باز است.
نکته جالب درباره آرزومندی این است که باشگاه مهرام چند روز قبل از شروع فصل قبل لیگ برتر، او را از سرمربیگری تیم کنار گذاشت و حمیدرضا صمدزاده سرپرست باشگاه در پاسخ به اینکه دلیل این موضوع چه بود؟ تاکید کرد به نظر او سرمربیگری یک تیم لیگ برتری برای آرزومندی زود است و به این ترتیب باشگاهی که در یک دهه گذشته، جایگاه اصلی این مربی به شمار میرفت، به تواناییهای او اعتماد نکرد.
۳_باقیماندههای فدراسیون سابق
گروه دیگری همچنان در فدراسیون و تیمهای ملی بسکتبال به کار خود ادامه میدهند که از فدراسیون سابق در این جایگاه باقی مانده اند. علی توفیق که پیش از این نام او مطرح شد، سر دسته این گروه به شمار میرود. حمید گرامیان رئیس کمیته استانهای فدراسیون سابق هم که از نزدیکان طباطبایی به شمار میرود، همچنان در این سمت باقی مانده است. اعضا کمیته فنی فدراسیون هم علاوه بر طباطبایی و توفیق این نفرات هستند: بهمن سلیمانی نایب رئیس، مسعود قاسمی رئیس کمیته مربیان، عباس مرشدی مسئول سابق بسکتبال سه نفره و اسدالله کبیر پیشکسوت بسکتبال که بسیاری اعتقاد دارند این گروه از قدرت زیادی برای تصمیم گیریهای مهم فنی برخوردار نیست. با این وجود کمیته فنی هم باقیمانده از فدراسیون سابق به نظر میرسد.
عباس مرشدی که از نزدیکان گروه منتقدان چند سال اخیر بسکتبال است و از سوی آنها نیز حمایت میشود، در زمان فعالیت در کمیته بسکتبال سه نفره فدراسیون سابق هم عملکرد قابل دفاعی نداشت و کمکی به توسعه این بخش نکرد.
همچنین سلیمانی به همراه منوچهر قانع عضو کمیته مسابقات فدراسیون هم در جمع کارگروه تدوین آیین نامه باشگاههای کشور حضور داشتند که نصرت الله جعفریان، ورژ آبکاریان، جمعفر محمدپور، علی حیات پور و تالین طهماسیان این کارگروه را تشکیل میدادند. ایراد به کارگروه مربوطه هم غیبت نماینده باشگاه ها، مربیان و بازیکنان بود که اجزاء اصلی برگزار مسابقات باشگاهی را تشکیل میدهند؛ اما در جریان تدوین آیین نامه دخالتی نداشتند. در این میان علی حیات پور با سوابق فوتبالی و هندبالی هم بیشتر انتقاد را در این گروه به خود اختصاص میدهد که بدون هیچ تخصصی در بسکتبال، جای افراد متخصص را در این گروه گرفته است.
در تیمهای ملی پایه نیز نام حمید خلیلی به عنوان سرمربی تیم جوانان ۲۰۲۰ مطرح است که پیش از این هم هدایت همین تیم را برعهده داشت و محسن شاه علی سرمربی تیم جوانان ۲۰۱۸ به همراه کادرفنی خود بدون تغییر در این سمت ماندند.
نناد ترونیچ سرمربی صربستانی تیم نوجوانان ۲۰۱۸ هم پیش از این در دوران محمود مشحون به این سمت انتخاب شده بود که در زمان ریاست طباطبایی به کار خود ادامه داد و همچنان به عنوان مدیرفنی تیمهای ملی پایه به کار خود ادامه میدهد.
۳- بسکتبالیها
در نهایت گروهی صرفا از میان اهالی بسکتبال انتخاب شده اند که با توجه به بازی ندادن بخشی دیگر از جامعه بسکتبال، به این گروه هم انتقاداتی میشود. محمد کسایی پور سرمربی سابق اراک و تیم ملی ب. به عنوان سرپرست بسکتبال سه نفره و همگانی معرفی شد که احتمال ادامه کار به عنوان سرمربی تیمهای لیگ برتری را رد نکرد و به همین دلیل سوالاتی درباره چگونگی فعالیت همزمان در این کمیته و حرفه مربیگری را پیش آورد.
گلاره کاکاونپور کاپیتان سابق تیم ملی کمتر از یک سال بعد از خداحافظی به عنوان مسئول دپارتمان سه نفره بانوان برگزیده شد که با توجه به جایگزینی صنم نظامی، مسئول سابق این کمیته با واکنش بسیاری در بسکتبال بانوان مواجه شد. نظامی در بخش سه نفره بانوان فعالیتهای زیادی در یک سال اخیر داشت.
ورژ آبکاریان مسئول اسبق کمیته داوران بسکتبال هم در فدراسیون جدید به عنوان سرپرست کمیته مسابقات و داوران معرفی شد و تالین طهماسیان همین سمت را در بخش بانوان گرفت. گروهی از داوران به تواناییهای آبکاریان و گروهی از بانوان به جوانی طهماسیان ایراداتی گرفتند.
ضمن اینکه فریده شجاعی نایب رئیس سابق فدراسیون فوتبال به عنوان نایب رئیس بانوان فدارسیون بسکتبال جای فاطمه کرم زاده را گرفت. شجاعی هم در سالیان دور به صورت حرفهای بسکتبال بازی میکرد؛ اما سالها از این حوزه دور بود.
در نهایت بهرام رمضان با سابقه کار در بسکتبال دانش آموزی به عنوان مسئول دپارتمان استعدادیابی فدراسیون حکم گرفت.
چطور انتخابها کسی را راضی نکرد؟
به نظر میرسد در میان همه انتخابهای طباطبایی در فدراسیون بسکتبال فقط رضایت وزارت ورزش و جوانان به طور کامل جلب شده باشد و طیفهای مختلف این رشته به دلایل مختلف از انتخابها راضی نباشند. برگزیده نشدن چند مهره مورد نظر گروههای منتقد باعث شد که صدای این گروه همانند دوره مشحون در بیاید، انتخاب چند مهره دیگر به نظر میرسد گروه نزدیک به فدراسیون فعلی را راضی نکرده است و در مجموع انسجام خاصی در تصمیمات فدراسیون به چشم نمیخورد.
این در حالی است که پیش از این، انتخاب نفرات یکی از آسانترین کارهای طباطبایی در کار سخت ریاست فدراسیون بسکتبال به نظر میرسید.