وزیر امور خارجه کشورمان: آمریکا نقش غیرسازندهای در منطقه دارد و مسئول پیامدهای ایفای این نقش خود است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما از مسکو؛ وزير امور خارجه کشورمان در نشست خبري مشترک با وزراي امور خارجه روسيه و ترکيه گفت: تنها هدف ما از شروع روند آستانه کم کردن خسارات ناشي از جنگ در سوريه و حرکت دادن دولت و معارضین سوري به سوی راه حلی صلح آميز بود.
گزارش اختصاصي خبرنگار سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما از مسکو
ظريف در نشست خبري ضمن تشکر از روسیه برای میزبانی این نشست گفت: ما در روند آستانه در حدود 16 ماه پيش براي کاهش آلام مردم سوريه و رسيدن به راه حلی سياسي تلاش کرديم؛ تنها هدف ما از شروع روند آستانه کم کردن خسارات ناشي از جنگ در سوريه و حرکت دادن دولت و معارضه سوري به سمت رسيدن راه حلی صلح آميز بود؛ اين روند در هفت سالي که از جنگ بسيار خطرناک در سوريه و حضور تروريست هاي تکفيري در اين کشور مي گذشت، تنها روندي بود که توانست مقداري آرامش را به سوريه برگرداند و هم اکنون هم تنها روندي است که مي تواند با همکاري سازمان ملل متحد و ديگران به صلحی عادلانه و پايدار از طريق گفتگوي سياسي بين دولت و معارضين منتج شود.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: ما از ابتدا اعلام کرديم که بحران سوريه راه حل نظامي ندارد و نياز است که صرفاً روي راه حل سياسي تمرکز کنيم؛ امروز نیز که همه دنيا اين واقعيت را پذيرفته است بايد بپذيرد که نمي توان اهداف نظامي را پشت ميز مذاکره به نتيجه رساند.
ظریف افزود: دنیا باید بپذیرد که نمي توان با حمله به حاکميت و تماميت ارضي سوريه، با استفاده از بهانه هاي مختلف براي ايجاد فشار روي روند سياسي و يا ادعاهايي که صرفا جنگ طلبانه است، مانع رسیدن به راه حل سياسي شود تا روند مخاصماتي که بر مردم سوريه از هفت سال قبل تحميل شده است، ادامه پيدا کند.
وی گفت: روند آستانه به خوبي و با تلاش مشترک همه کنشگران به پيش رفته است و به زودي در ماه مه با مشارکت طرف ها و سه کشور ضامن روند آستانه، در ابعاد سياسي و انساني و با تشکيل کميته تبادل اجساد و زندانيان تعقيب خواهد شد؛ اين يک حرکتي در سمت صحيح است.
ظریف افزود: همان طور که بارها اعلام کرديم جمهوري اسلامي به عنوان بزرگترين قرباني استفاده از سلاح شيميايي، هر گونه سلاح شيميايي و استفاده از آن را صرف نظر از استفاده کنندگان و نیز هر گونه اقدام نظامي تجاوز کارانه را محکوم مي کند.
وی ادامه داد: کشورهايي که در گذشته حامي استفاده عراق از سلاح شيميايي بودند نمي توانند امروز مدعي مخالفت با سلاح شيميايي باشند و کاملاً مشخص است که براي اهداف سياسي اين کار دنبال شده است؛ اين حرکت باعث تأخير در روند سياسي در سوريه شده است.
ظریف گفت: اميدواريم که بررسي هاي بي طرفانه بين المللي در محل ادعاي استفاده از سلاح شيميايي هر چه سريعتر به نتيجه برسد و حرکت مشترک جامعه جهاني در اين زمينه در چارچوب مقررات کنوانسيون منع سلاح شيميايي مورد توجه قرار بگيرد.
ظريف افزود: روند آستانه و روند رسيدن به راه حل سياسي بر اساس تصميم هاي اجلاس سوچي، روندي است که باید مورد حمايت جامعه بين المللي قرار بگيرد.
وی گفت: سه کشور ضامن روند آستانه، در سطح سران و در سطح وزراي خارجه، حمايت خودشان را از اصول پیوندی مشترک اين روند ادامه می دهند؛ اصولی که شامل حمايت از حاکميت، تماميت ارضي، استقلال سياسي، وحدت ملي سوريه و حل و فصل سريع بحران از طريق روش هاي سياسي است.
ظریف تاکید کرد: اميدواريم که اين حرکت با تلاش کنش گران داخل سوريه هر چه سريع تر به نتيجه مطلوب برسد و پايان آلام مردم سوريه را به همراه داشته باشد.
وی گفت: براي جامعه جهاني ضروري است که در اين شرايط به کمک مردم سوريه براي بازسازي این کشور بشتابند و بازسازي سوريه را به حرکتي براي تحميل خواسته هاي سياسي تبديل نکنند.
ظریف ادامه داد: بازسازي سوريه وظيفه ای مشترک میان جامعه جهاني در قبال مردمي است که در برابر داعش و جبهه النصره مقاومت کردند و اين دو خطر جهاني را شکست دادند.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: باید هر چه سريع تر به منظور صلح و کاهش تنش مردم سوريه شاهد اقدام مشترک جامعه بين المللي براي بازسازي سوريه باشيم.
وزیر خارجه روسیه: بايد به دولت سوريه در پاکسازي اين کشور از تروريست ها کمک کرد
سرگئي لاوروف وزير امور خارجه روسيه نیز در این کنفرانس خبري گفت: قصد داریم فرآيند سياسي در سوريه فعال شود؛ هر گاه به راهکاری در سوريه نزديک مي شويم حملاتي صورت مي گيرد.
وي افزود: حمله غرب به سوريه اوضاع را پيچيده کرد و به فرآيند سياسي لطمه زد؛ اردوگاه مقابل تلاش مي کند اوضاع را در خاورميانه دوباره ترسيم کند؛ ما به سوري ها براي رهايي از دست تروريستها در کشورشان کمک خواهيم کرد و سازوکار آستانه از نظر ايجاد مناطق کاهش تنش در سوريه همچنان اجرا مي شود.
وي افزود: روسيه، ايران و ترکيه براي موفقيت ايجاد مناطق کاهش تنش در سوريه، همکاري مي کنند؛ در نشست مسکو بر وحدت خاک سوريه تاکيد کرديم و اجازه تجزيه سوريه را بر اساس مسايل ديني و طايفه اي نخواهيم داد.
لاورف تاکید کرد: با وجود حمله هوايي کشورهاي غربي، روند صلح آميز در سوريه ادامه خواهد داشت؛ بعضي از خواسته هاي مخالفان سوري مقيم خارج درباره محاکمه رئيس جمهور سوريه، روند گفتگو را دشوارتر مي کند؛ بازگشت زندگي طبيعي به سوريه به تلاش بين المللي نياز دارد.
وي ادامه داد: برخي از سران مخالفان دولت سوريه مانع دميدن روح تازه به روند صلح ژنو مي شوند؛ هيچ پيش شرطي براي مذاکرات صلح ژنو (براي حل بحران در سوريه) قابل قبول نيست.
وزير امور خارجه روسيه افزود: حمله به سوريه که توسط فرانسه و انگليس و آمريکا انجام شد خارج از قوانين بين المللي صورت گرفت و اين حمله را بدون آنکه منتظر نتايج تحقيقات کميته منع تسليحات شيميايي باشند، انجام دادند.
وی ادامه داد: اين حمله تلاش ها براي حل سياسي در سوريه را به عقب برگرداند و ما امروز از اين تلاش ها حمايت و در خصوص اقدامات بعدي و مشخصی که ما سه کشور انجام مي دهيم، توافق کرديم؛ اين اقدامات را براي بازگشت همه به روند حرکت باثبات به طرف اجراي قطعنامه 2254 اتخاذ خواهيم کرد.
لاورف گفت: ما همچنين اشاره کرديم که مقابل هر تلاشي براي از بين بردن اقدام مشترکمان مي ايستيم و همچنين تاکيد کرديم چارچوب آستانه همچنان فعال است و از راهي که به کاهش تنش کمک کند حمايت مي کنيم.
وی ادامه داد: تلاش مي کنيم که اين وضعيت را پشت سر بگذاريم و اعتماد بين طرف هاي مختلف موجود در سوريه تقويت شود؛ در اين خصوص همکاري سه جانبه ما بسيار منحصر به فرد است و با اين همکاري توانسته ايم در دوره اي مشخص از طريق مقابله با تروريست هاي داعش و جبهه النصره اوضاع را تغيير دهيم و توانسته ايم شمار زيادي از سوري ها را از فاجعه انساني نجات دهيم.
لاورف افزود: اعلاميه مشترکي که منتشر خواهد شد نتايج نشست ما را نشان خواهد داد و در هر حال با قدرت تاکيد مي کنيم هيچ جايگزيني براي روند ديپلماتيک براي پشت سر گذاشتن بحران سوريه بر اساس قطعنامه 2254 و توصيه هايي که کنفرانس گفتگوي ملي سوريه در سوچي ارائه کرد وجود ندارد.
وی گفت: تاکيد مي کنم که نشست سوچي بر حضور همه طرف ها در سوريه تاکيد کرد و 12 اصل را براي حل بحران سوريه که توسط آقاي دي ميستورا ارائه شده بود مشخص شده است؛ اين تلاش هايي بود که براي حل بحران سوريه صورت گرفت چرا که پيش از نشست سوچي تاکيد بر اين اصول نتيجه اي نداشت؛ بار ديگر تاکيد مي کنم که همه ما به شرکت کنندگان در نشست سوچي کمک کرديم تا فعاليت کميته قانون اساسي و اصول تشکيل و وظيفه آن را با کمک آقاي استفان دي ميستورا فرستاده ويژه سازمان ملل متحد در امور سوريه مشخص کند.
لاورف افزود: امروز ما با تاکيد بر اين ماموريت، علاوه بر اين تاکيد کرديم که با تلاش ها براي تجزيه سوريه مقابله خواهيم کرد و تماس هايي که هفته گذشته با آقاي دي ميستورا در تهران و مسکو و آنکارا صورت گرفت بر همين اساس بود.
وی افزود: مقدمات برگزاري نهمين نشست آستانه را درباره سوريه که نهم مه برگزار خواهد شد، فراهم و درباره برگزاري نشست بين کميته هاي اقدام آزادي بازداشت شدگان و جستجوي ناپديد شدگان توافق کرديم؛ در چارچوب تلاش هاي معمول براي احياي روند ژنو مي بينيم که اظهارات برخي از مخالفان خارجي را مي شنويم که از بحران سوريه و حل سياسي آن با پيش شرط صحبت مي کنند نظیر جمله تغيير نظام و انتقال رهبري سوريه به دادگاه هاي جنايتکاران جنگي که اين ها نه تنها مغاير با قطعنامه 2254 شوراي امنيت است بلکه با هدف پيچيده کردن ازسرگيري روند گفتگو و مذاکراتي صورت مي گيرد که در نشست گفتگوي ملي در سوچي درباره آن توافق شده بود.
وزیر خارجه روسیه ادامه داد: همچنین بر ضرورت توسعه و گسترش تلاشها در زمينه ارائه کمک هاي بشردوستانه تلاش کرديم و براي فعال سازي اين روند نه تنها با دولت سوريه بلکه با مخالفان سوري از طريق همکاران مان در سازمان ملل متحد و سازمان صليب سرخ و هلال احمر و سازمان هاي مختلف ديگر تلاش مي کنيم؛ ضروري است که کمک هاي بين المللي در روند برچيدن مين ها و از سرگيري زندگي در وضعيتي مسالمت آميز و بدون هيچ گونه سياسي سازي و پيش شرط وجود داشته باشد.
لاورف در پایان گفت: از همکارانم در اقدام مشترک تشکر مي کنم و اطمينان دارم مذاکرات امروز که نتايج آن در اعلاميه مشترک وجود دارد به تقويت تلاش هاي ما براي اجراي قطعنامه 2254 کمک خواهد کرد.
چاووش اوغلو: در هر راهکاري درسوريه نميتوان سازوکار آستانه را ناديده گرفت
مولود چاووش اوغلو وزير امور خارجه ترکيه در نشست مشترک خبري با همتايان ايراني و روسي اش در مسکو گفت: به لطف سازوکار آستانه توانستيم مناطق کاهش تنش در سوريه ايجاد و آن را تثبيت کنيم.
وی ادامه داد: سازوکار آستانه تنها راهي بود که توانستيم خشونت در صحنه ميداني در سوريه را کاهش دهيم؛ عده اي به دنبال آن هستند که به تلاش هاي ما در سازوکار آستانه براي حل بحران سوريه ضربه بزنند؛ هر راهکاري در سوريه نمي تواند سازوکار آستانه را ناديده بگیرد.