نتايج مطالعات: مصرف داروهاي آنتي کولينرژيک که براي درمان افسردگي به کار مي روند، خطر ابتلا به زوال عقل را افزايش مي دهد.
اين مطالعه که نتايج آن در نشريه پزشکي BMJ منتشر شده است، بر روي بيش از 300 هزار نفر در انگليس انجام شده است.
براساس اين تحقيق، افراد مبتلا به زوال عقل 30 درصد بيشتر از بقيه براي درمان افسردگي، نشانههاي بيماري پارکينسون يا بي اختياري (ادرار يا مدفوع) در دوره اي بين چهار تا بيست سال پيش از تشخيص از داروهاي آنتي کولينرژيک استفاده مي کردند.
جرج ساوا (George Savva) از دانشگاه « ايست آنگليا » و يکي از مسئولان اين پژوهش گفت: « هر چند که اين تحقيق وجود ارتباط بين اين دو را نشان مي دهد، اما آنچه که ما با قطعيت نمي دانيم، اين است که آيا اين داروها عامل ابتلا به زوال عقل است؟» وي افزود: « اين ارتباط همچنين ممکن است با اين واقعيت توضيح داده شود که اين درمانها براي علائم بسيار زودرس بروز زوال عقل، تجويز مي شود.»
اين پژوهشگران مي گويند پزشکان بايد از تجويز درازمدت داروهاي آنتي کولينرژيک براي افراد سالخورده پرهيز کنند. از سوي ديگر، به بيماراني که اين داروها را مصرف مي کنند، توصيه مي کنند خودسرانه و بدون مشورت با پزشک خود، مصرف داروهايشان را قطع نکنند.
داروهاي آنتي کولينرژيک با مسدود کردن مکانيسمهاي ضروري براي تکانه هاي عصبي عمل ميکنند و براي کنترل حرکات عضلاني غيرارادي در مواردي از قبيل بي اختياري يا بيماري پارکينسون به کار مي روند.
برخي از اين داروها همچنين ممکن است در مواردي از افسردگي، بيماريهاي مزمن ريوي يا آسم به کار رود.
جرج ساوا مي گويد: « بيش از 50 ميليون نفر در جهان مبتلا به زوال عقل هستند و برآورد مي شود که تعداد مبتلايان به اين بيماري تا سال 2050 به 132 ميليون نفر برسد.
بنابراين ايجاد يک راهبرد براي پيشگيري از اين پديده يک اولويت جهاني است.»
در سال 2015 نيز دانشمندان آمريکايي در مطالعه اي، ارتباط بين مصرف مقدار زياد يا طولاني مدت داروهاي آنتي کولينرژيک و زوال عقل را که شايعترين نوع آن آلزايمر است، دريافتند.