حضور عبدالله گل رئيس جمهور سابق در انتخابات رياست جمهوري ترکيه بزرگترين چالش انتخاباتي اردوغان خواهد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما، راي اليوم نوشت: رقابت رئيس جمهور کنوني ترکيه با رئيس جمهور سابق اين کشور در انتخابات رياست جمهوري و پارلماني بسيار مهم و چالش برانگيز است؛ زيرا در نتيجه اين رقابت يا قدرت و حضور اردوغان در حکومت تقويت خواهد شد يا به حضور 15 ساله وي در عرصه قدرت پايان خواهد يافت.
روزنامه اينترنتي راي اليوم که در لندن بروزرساني ميشود در سرمقاله امروز خود نوشت: بسياري از کارشناسان مسائل سياسي ترکيه بر اين باورند که ورود عبدالله گل رئيس جمهور سابق ترکيه به عرصه رقابتهاي انتخاباتي 24 ژوئن آينده چالش بزرگي براي رجب طيب اردوغان رئيس جمهور کنوني اين کشور خواهد بود و چه بسا پس از 15 سال تکيه زدن وي بر مسند قدرت آن هم بدون حضور رقيبي واقعي، به سقوط وي و حزب «عدالت و توسعه» بينجامد؛ زيرا عبدالله گل هنوز هم از احترام زيادي در ميان بخش اعظم اسلام گرايان و اعضاي حزب حاکم برخوردار است.
راي اليوم نوشت: اردوغان با شم سياسي خود متوجه شد که در پي وخامت ارزش لير ترکيه و بروز نشانه هايي مبني بر احتمال کاهش نرخ رشد اقتصادي در دو سال آينده، پايگاه انتخاباتياش در حال تضعيف شدن است. از اين رو تصميم گرفت، زمان برگزاري انتخابات را جلو بيندازد و تاريخ آن را از نوامبر 2019 به 24 ژوئن آينده تغيير دهد؛ اما اصلا انتظار نداشت دوست قديمياش عبدالله گل با حمايت بيشتر فراکسيونهاي بزرگ احزاب مخالف و در راس آن حزب «جمهوري خواه خلق» وارد عرصه انتخابات شود.
بسياري بر اين باورند که اردوغان با اخراج عبدالله گل از نهاد مديريتي حزب عدالت و توسعه که خود عبدالله گل در تاسيس آن مشارکت داشت، مرتکب اشتباه شد. او به هيچ وجه، تصور نميکرد که چه بسا عبدالله گل برگردد و بخواهد به روش قانوني، انتقام خدشه دار شدن کرامت و به حاشيه راندنش را بگيرد.
راي اليوم نوشت: عبدالله گل با اکراه حيات سياسي خود را ترک کرد و چندين سال در حاشيه بود و در برخي موضوعات از جمله مسئله جنگ سوريه و اعمال برخي تغييرات در قانون اساسي براي اعطاي اختيارات بيشتر به رئيس جمهور که نظام سياسي ترکيه را از نظام پارلماني به نظام رياست جمهوري با در اختيار داشتن همه اختيارات، تبديل ميکرد، با دوست خود اردوغان مخالف بود؛ البته وي هيچ انتقادي از حزب حاکم يا اردوغان نکرد و عرف و ادب را در اين خصوص رعايت کرد.
راي اليوم نوشت: آنهايي که از ترکيه مي آيند از اتحاد و يکپارچگي بيشتر احزاب مخالف براي حمايت از عبدالله گل سخن ميگويند، آن هم نه به سبب ابراز دوستي با وي بلکه به اين سبب که او را تنها کسي مي دانند که ميتواند اردوغان را کنترل يا دست کم او را تضعيف کند.
کمال قليچ دار اوغلو رهبر حزب جمهوري خواه خلق نيز به همين علت، به منظور متقاعد کردن عبدالله گل براي نامزدي در انتخابات آينده دو نفر از اعضاي حزب خود را نزد وي فرستاد و به او قول داد، در صورت موافقت او با نامزدي در انتخابات، از وي حمايت خواهد کرد.
در همين رابطه، سخنگوي «حزب دموکراتيک خلق ها» هم که با کردها در ارتباط است و به شدت با اردوغان سرناسازگاري دارد، اظهار داشته است در صورت نامزدي گل در انتخابات رياست جمهوري از او حمايت خواهد کرد.
راي اليوم در ادامه با اشاره به اعلام حمايت ديگر احزاب از عبدالله گل در صورت نامزدي وي در انتخابات نوشت: گمان نميکنيم، عبدالله گل در ليست حزب جمهوري خواه چپ گراي مخالف، نامزد انتخابات شود و خود را در تيررس اتهام خيانت و توطئه عليه حزب اسلامي يعني حزب عدالت و توسعه قرار دهد. اما بعيد نيست با قرار گرفتن در ليست اسلام گراي «سعادت» در اين انتخابات نامزد شود.
اردوغان با جلو انداختن تاريخ انتخابات رياست جمهوري و پارلماني ريسک بزرگي کرد و در واقع همه احزاب مخالف را عليه خود متحد کرد، به ويژه آنکه او با تحقق دستاورد بزرگ خود، يعني تسلط بر عفرين باعث شد، محبوبيت خود در محافل افکار عمومي ترکيه تا ده درصد افزايش يابد؛ اما اينک اين محبوبيت به سرعت رو به کاهش است؛ زيرا نيروهاي ترکيه هنوز کار خود را تمام نکردهاند و آنچنان که اردوغان چندين بار وعده داد، کنترل شهر منبج را در دست نگرفتهاند و نتوانسته اند کاملا روياي کردها را مبني بر برپايي حکومت شبه مستقل در شمال سوريه و در امتداد مرزهاي ترکيه از بين ببرند.
راي اليوم در ادامه نوشت: احتمال کنار کشيدن عبدالله گل از حضور در انتخابات رياست جمهوري به چندين علت همچنان مطرح است. از مهمترين اين علتها اين است که اردوغان شخصي است که نميتوان محبوبيت و توانمنديهاي سياسي وي را ناديده گرفت، همچنين فشارهاي سياسي عليه عبدالله گل از سوي برخي مسئولان عالي رتبه در حزب عدالت و توسعه و متهم کردن وي به خيانت و از پشت خنجر زدن به حزب حاکم از ديگر علل احتمال حضور نيافتن وي در انتخابات است.
اما در مقابل شاخه اي در حزب عدالت و توسعه وجود دارد که از وي حمايت ميکند.
راي اليوم با اشاره به مشکلات فراروي اردوغان در انتخابات پارلماني و جدا شدن خانم «مرال آکشنر» از جنبش ملي ترکيه و به دنبال آن جدا شدن شمار زيادي از افراد حزب متحد با آن نوشت: اين جدايي چه بسا باعث شود، اين جنبش نتواند براي حضور در پارلمان آراي کافي به دست آورد و در اين صورت حزب عدالت و توسعه يکي از حاميان خود را در پارلمان که تقريبا نيمي از آنان کنار کشيدهاند، از دست خواهد داد.
راي اليوم در پايان نوشت: رئيس جمهور سابق ترکيه به مهمترين و قوي ترين برگه در انتخابات آينده رياست جمهوري و پارلماني ترکيه تبديل شده است و بعيد نيست در صورتي که به طور رسمي از همه معادلات سياسي ترکيه از جمله تغيير سياستهاي اين کشور چه درسوريه و اروپا يا سراسر خاورميانه (غرب آسيا) اطمينان حاصل شود، موضوع نامزدي اش در انتخابات تحت تاثير قرار گيرد.
رقابت اردوغان با دوست قديمي و سرسخت خود چه بسا مهمترين، خطرناکترين وشديدترين رقابت و نبرد باشد؛ زيرا در نتيجه اين رقابت، يا حضور اردوغان، حزب او و کنترلش بر ترکيه تقويت خواهد شد يا به رياست 15 ساله وي که طي آن دستاوردهاي اقتصادي و سياسي غير قابل انکاري محقق کرد، پايان خواهد داد. همه اين احتمالات مطرح است و اين همان دموکراسي است و صندوق آرا و خواست و اراده راي دهندگان حکم نهايي را صادر ميکند.