سازمان گزارشگران بدون مرز از افت جايگاه آمريکا در زمينه شاخص آزادي مطبوعات در سالهاي اخير خبر داد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما؛ سازمان گزارشگران بدون مرز با انتشار گزارشي رسمي از افت جايگاه آمريکا در زمينه شاخص آزادي مطبوعات در سالهاي اخير خبر داد.
پايگاه اينترنتي نشريه هيل وابسته به کنگره آمريکا از افت جايگاه آمريکا در شاخص آزادي مطبوعات در سطح جهان خبر داد . اين افت با رفتارهاي تهاجمي دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا بر ضد رسانه ها، ارتباط مستقيم دارد. در گزارش جديدي که سازمان گزارشگران بدون مرز منتشر کرده است، رتبه آمريکا در زمينه شاخص آزادي مطبوعات به چهل و پنج تنزل يافته است.
همچنين در اين گزارش، دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا عنوان «فردي علاقه مند به حمله عليه رسانه ها» لقب گرفته است. در رتبه بندي جديد سازمان گزارشگران بدون مرز در زمينه آزادي مطبوعات در بين يکصد و هشتاد کشور جهان، آمريکا در رتبه چهل و پنج قرار گرفته است. اين گزارش روز چهارشنبه منتشر شده است. جايگاه آمريکا در اين رتبه بندي يک رتبه «نسبتا خوب» ارزيابي مي شود اما در طبقه بندي و رتبه بندي جايگاه «خوب» قرار نمي گيرد. فقط نه (9) درصد کشورهاي جهان در زمينه شاخص آزادي مطبوعات در جايگاه « خوب» قرار گرفته اند.
رتبه آمريکا در زمينه آزادي مطبوعات در سالهاي اخير همچنان با افول همراه بوده است. اين کشور در سال دوهزار و هفده رتبه چهل و سه و در سال دوهزار و شانزده رتبه چهل و يک را به خود اختصاص داده بود که نگاهي اجمالي نشان مي دهد روند رو به نزول داشته است. در اين گزارش بخشي از کاهش رتبه آمريکا در شاخص آزادي مطبوعات به عملکرد دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا و حملات مرتب وي به رسانه ها ارتباط داده شده است. رئيس جمهور آمريکا اغلب از واژه «خبر جعلي» در توصيف رسانه هاي آمريکايي استفاده مي کند.
در بخشي از اين گزارش آمده است: آمريکا يعني کشوري که نخستين اصلاحيه قانون اساسي را انجام داد، در دوره رياست جمهوري دونالد ترامپ در شاخص آزادي مطبوعات با افت جايگاه روبرو شده است و رتبه اين کشور با دو درجه افت به چهل و پنج رسيده است. دونالد ترامپ که فردي علاقه مند به حمله به مطبوعات و رسانه ها است، خبرنگاران را دشمنان مردم توصيف کرد درحاليکه اين عبارت فقط يکبار به وسيله ژوزف استالين بکار برده شده بود.
اين گزارش مي افزايد: افت جايگاه آمريکا در زمينه آزادي مطبوعات فقط يک خبر بد براي خبرنگاراني نيست که در داخل آمريکا کار مي کنند بلکه اين روند رو به تنزل، پيامدهاي بسيار زيادي در سطح بين المللي هم دارد. اين گزارش مي افزايد: بکار بردن عنوان خبر جعلي يک بهانه براي سرکوب رسانه ها است -که اين شيوه هم در رژيم هاي دموکراتيک و هم در رژيم هاي خودکامه - مورد استفاده قرار مي گيرد.
نشريه هيل در بخش ديگري از گزارش خود به استناد گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز مي نويسد: نروژ و سوئد براي دومين سال متوالي در صدر جدول رده بندي در زمينه آزادي مطبوعات قرار گرفتند درحاليکه کره شمالي، اريتره، ترکمنستان ، و چين در انتهاي اين فهرست رده بندي ديده مي شوند. اين گزارش مي افزايد، ديگر حملات به رسانه ها به کشورهاي خودکامه محدود نمي شود بلکه اکنون سران کشورهايي که به شيوه هاي دموکراتيک نيز انتخاب مي شوند احساس مي کنند نيازي به رسانه ها وجود ندارد!
اين گزارش مي افزايد، خصومت سران و رهبران سياسي در قبال مطبوعات و رسانه ها ديگر محدود به کشورهاي خودکامه مثل ترکيه (با افت دو درجه اي و قرار گرفتن در رتبه يکصد و پنجاه و هفت)، مصر (رتبه يکصد و شصت و يک) محدود نمي شود يعني کشورهايي که «رسانه هراسي» در آنها بسيار رايج است و خبرنگاراني که اعلام وفاداري نکنند در آنجا متهم به تروريسم مي شوند و به صورت خودسرانه بازداشت مي شوند.
اين گزارش مي افزايد: اکنون شمار بيشتر و بيشتري از رهبران منتخب جهان ديگر به مطبوعات به عنوان رکن ضروري دموکراسي نگاه نمي کنند بلکه به مطبوعات و رسانه ها به ديد دشمني نگاه مي کنند که علنا ناسازگاري و نفرت خود از دولت ها را به نمايش مي گذارند. نشريه هيل در بخش ديگري از گزارش خود مي نويسد دونالد ترامپ بارها بر ضد رسانه هايي مثل سي ان ان و نيويورک تايمز و واشنگتن پست حمله کرد.
رئيس جمهور آمريکا در ماه ژانويه در اقدامي عجيب، وب سايت جايزه آنلاين خبر جعلي را راه اندازي کرد و در آن از سي ان ان ، نيويورک تايمز، واشنگتن پست و نيوزويک نام برد. در بيانيه دونالد ترامپ در هفدهم ژانويه آمده است سال دوهزار و هفده سالي پر از اخبار غيرمنصفانه ،جانبدارانه و جعلي بود که بي وقفه منتشر شد. در بيانيه ترامپ در ماه ژانويه آمده بود: بررسي ها نشان مي دهند که بيش از نود درصد پوشش رسانه اي درباره رئيس جمهور منفي بوده اند!