اروپايي ها نمي خواهند با وضع تحريم هاي جديد، خود را از موهبت همکاري اقتصادي با ايران محروم کنند.
اعضای اتحادیه اروپا روز دوشنبه در لوکزامبورگ برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران گردهم آمدند اما این بار هم ناکام ماندند.
این روزها علت و چرایی اعمال تحریم های جدید علیه ایران علی الظاهر به دغدغه و نگرانی اروپایی ها نسبت به خروج آمریکا از برجام نسبت داده و ادعا می شود که اتحادیه اروپا برای راضی کردن آمریکا به خارج نشدن از برجام در پی اعمال تحریم های جدیدی علیه ایران است. یعنی این تحریم ها طوری طراحی شده اند که آمریکا به ادامه حضور در برجام راغب باشد.
تحریم هایی که گفته می شود در چارچوب ضرب الاجل ترامپ برای اصلاح «ایرادهای» برجام، اعمال خواهد شد. یکی از موارد پیشنهادی به نقل از برخی از دیپلمات ها، تحریمها علیه سیاست و مواضع ایران در منطقه به ویژه سوریه است.
ترامپ تا روز ۲۲ اردیبهشت به تروئیکای اروپا مهلت داده که برجام را اصلاح کنند، در غیر این صورت، تعلیق تحریمهای ایران بر اساس برجام را تمدید نخواهد کرد.
در اینجا گمانه و پیش فرض اصلی این است که آمریکا از برجام خارج خواهد شد. لذا محافل سیاسی و رسانه ای غرب تاکید دارند که با وضع تحریم های تازه علیه ایران بایستی ترامپ را متقاعد کرد که همچنان نسبت به توافق هسته ای پایبند بماند.
در اینجا ظاهراً مشکل تنها اختلاف نظر اروپایی ها در مورد وضع تحریم های جدید علیه ایران نیست بلکه آنها این نگرانی را هم دارند که حتی با وضع این تحریم ها، ترامپ همچنان به دنبال خروج از توافق هستهای باشد.
اما اینکه چرا اتحادیه اروپا نتوانسته درباره اعمال تحریمهای جدید علیه ایران به توافق برسد؛ سؤالی است که پاسخ بدان را بایستی بیشتر در منفعت اروپا از افزایش همکاری اقتصادی با ایران در دوران پسا برجام جستجو کرد. در این باره یکی از دیپلماتهای اروپایی به خبرگزاری رویترز گفته: «در هر صورت شاید توافق هستهای مرده باشد... چرا باید شانس خود را برای به دست آوردن قراردادها در ایران از دست بدهیم».
لذا در این شرایط به نظر می رسد اروپایی ها نمی خواهند دستی دستی خود را از موهبت همکاری اقتصادی با ایران محروم کنند. بر این اساس هنوز هستند کشورهایی که به دلایل و توجیهات اقتصادی نمیخواهند بر میزان تحریمهای ایران بیافزایند که مهمترین آنها ایتالیاست. ایتالیا که از مخالفان اصلی و مانع جدی تحریم های جدید علیه ایران به شمار می رود، سرمایه گذاریهای زیادی در ایران خصوصاً در پی اجرای برجام انجام داده و لذا اصلاً دور از انتظار نیست که تمایلی به این تحریمها نداشته باشد.
...........................................................
مصطفی عبدلی