پژوهشگران آنزيمي را کشف کرده اند که قادر به از بين بردن پلاستيک است ، اين کشف مي تواند به مقابله با چالش جهاني آلودگي محيط زيست کمک کند.
سالانه بيش از هشت ميليون تن پلاستيک وارد اقيانوسها مي شود و اين مسئله عامل افزايش نگرانيها در مورد مسموميت ناشي از اين فرآورده نفتي و تاثير آن بر سلامت نسلهاي آينده و محيط زيست است. به رغم تلاشهاي صورت گرفته در زمينه بازيافت، بيشتر اين پلاستيکها مي تواند تا صدها سال در طبيعت باقي بمانند. دانشمندان به دنبال راهي بهتر براي از بين بردن اين مواد پلاستيکي هستند.
پژوهشگران دانشگاه پورتسموث و آزمايشگاه ملي انرژي هاي تجديدپذير وزارت انرژي آمريکا روي يک باکتري موسوم به « ايديونلا ساکينسيس » (Ideonella sakaiensis) که چند سال پيش در ژاپن کشف شده بود، کار کردند. اين باکتري منحصرا از يک نوع پلاستيک موسوم به «پلياتيلن ترفتالات» (PET) که در ترکيب بسياري از بطريهاي پلاستيکي وجود دارد، تغذيه مي کند.
پژوهشگران ژاپني دريافتند که اين باکتري اخيرا در يک مرکز بازيافت تکامل يافته است زيرا اين مواد پلاستيکي در سالهاي 1940 به وجود آمده اند. هدف پژوهشگران آمريکايي و انگليسي در اين تحقيق درک عملکرد يکي از آنزيمهاي اين باکتري موسوم به « پي ئي تي ايس » (PETase) و کشف ساختار آن بود.
دانشمندان دانشگاه ساوت فلوريدا و دانشگاه برزيلي کامپيناس که آنها نيز در اين آزمايشها مشارکت داشتند، اين آزمايشها منجر به جهش اتفاقي آنزيم موثرتري نسبت به PETase طبيعي شد. دانشمندان حالا روي بهبود عملکرد اين آنزيم کار مي کنند به اميد آنکه روزي بتوان از آن در فرايند صنعتي تخريب مواد پلاستيکي استفاده شود.