سخنگوی وزارت بهداشت گفت: سلامت روان بیش از آنکه امری فردی باشد، موضوعی اجتماعی است.
وی گفت: اگر معیارهای سلامت روان را بشناسیم و آن را با زندگی شخصی خود و دیگران تطابق بدهیم، میتوانیم تا حدودی عوامل آسیب زا به شخصیت سالم را شناسایی کنیم و با اصلاح عوامل منفی و مضر بر سلامت روان به شخصیت سالم برسیم.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: جامعه ناسالم در بین خود، بی اعتمادی، دشمنی و بد گمانی ایجاد میکند و مانع رشد کامل افراد میشود و جامعه سالم میتواند به افراد امکان عشق ورزیدن و باروری و کارآمدی و خلاق بودن بدهد.
حریرچی گفت: برای بیماری روانی ملاکهای مختلفی در نظرگرفته میشود. برخی از معیارها مثل رفتارهای غیر انطباقی و انحراف از رفتار عرف جامعه، پریشانی شخصی و انحراف از هنجارهای اجتماعی هستند.
وی افزود: کسی که سلامت روانی خوبی دارد میتواند با حوادث زندگی مقابله و اهداف خود را دنبال کند و عملکرد موثری در جامعه داشته باشد.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: سلامت روان زمینه رشد مهارتهای فکری را فراهم میکند و باعث رشد عاطفی و عزت نفس میشود.
حریرچی افزود: عواملی مانند ژنتیکی و خانوادگی میتوانند باعث اختلالات روان شوند، همچنین حوادث و آسیبهای اجتماعی مثل جنگ نیز میتوانند باعث اختلالات روانی شوند.
وی گفت: ۲۳.۴ درصد جمعیت بالغین کشور دچار یکی از اختلالات روانشناسی بودند و ۲۷.۶ درصد زنان و ۱۹.۴ درصد مردان دچار یک اختلال ضعیف تا متوسط و در برخی موارد شدید بودند.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: احتمال وجود یک اختلال روانپزشکی در طول عمر از ۱۸ تا ۳۶ درصد متغیر است.
حریرچی افزود: نکته مهم این است که شیوع اختلالات روانپزشکی در استانهای مختلف نیز از ۱۲.۸ درصد تا ۳۶.۳ درصد متغیر است.
وی گفت: در تهران این میزان در یک سال گذشته ۳۰.۲ درصد بوده است، یعنی یک نفر از هر سه نفر دچار اختلالات روانپزشکی بودند.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: این مطالعات نشان میدهد تنشهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در فاصله زمانی مشخص، تاثیر مستقیم و غیرمستقیم بر سلامت روان افراد دارد.
حریرچی با بیان اینکه میزان بروز اختلالات روانی در یک سال به طور واضحی در زنان بیشتر از مردان است، گفت: با افزایش سن، مشکلات روانی افزایش پیدا میکند و بیشترین اختلالات روانی در افراد بالای ۶۵ سال است.
وی افزود: با افزایش تحصیلات میزان اختلالات روانی کاهش پیدا میکند و در شهرنشینان نیز میزان اختلال روانی بیشتر از روستانشینهاست.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: پیشبینی میشود افسردگی در سال ۲۰۳۰ رتبه دوم بار بیماریها را داشته باشد، افسردگی و اختلال اضطراب دو عامل اصلی از ۵ عامل اصلی سالهای از دست رفته عمر به علت ناتوانی هستند.
حریرچی افزود: با انتخابهای کوچک، ناخودآگاه و متعصبانه روزانه و نشر دیدگاههای منفیگرایانه شرایطی به وجود میآوریم و بعد به دنبال مقصر هستیم.
وی با بیان اینکه مهمترین بُعد سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی است که جنبه بین فردی دارد، گفت: اعتماد از طریق پایبندی همه یا اکثریت بر هنجارهای مشترک به وجود میآید و اعتمادی که از طریق مناسبات مثبت اجتماعی و تعهدات اخلاقی به وجود بیاید، به رشد و توسعه جامعه کمک میکند و تاثیر مثبتی خواهد داشت.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: متخصصان سلامت روان اعتقاد دارند افرادی که به طور تکرار شونده در معرض اخبار منفی قرار میگیرند، استرس شدیدی را بعد از شنیدن اخبار منفی و حوادث تحمل میکنند و به مرور زمان ممکن است دچار حالتهایی از افسردگی و اضطراب شوند.
حریرچی با بیان اینکه یکی از مشکلات جامعه این است که اگر کسی خبر منفی بدهد، ناخودآگاه دیگران این قضاوت را درباره خود نیز انجام میدهند، گفت: برای حل این مشکلات باید به ایجاد آرامش در خانواده توجه کرد، کارهایی مثل ارتباط با همسر و فرزندان و افزایش فعالیتهای دسته جمعی در خانواده میتواند به این موضوع کمک کند، همچنین باید در خانواده رابطه منطقی بین پدر و مادر وجود داشته باشد.
وی افزود: ارتقای سطح سواد سلامت جامعه نیز میتواند به انگ زدایی از بیماریهای روانی کمک کند.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه ارتقای امنیت و رفاه اجتماعی نیز یکی دیگر از راه حلهای مبارزه با بیماریها روانی است، گفت: تامین نیازهای اقتصادی و کاهش اختلاف طبقاتی نیز از موارد دیگر حل اختلالات روانی در جامعه است.
حریرچی افزود: همچنین توجه به مهندسی و مبلمان شهری نیز میتواند بسیاری از اختلالات روانی را حل کند، به طور مثال استفاده از رنگهای شاد در فضای شهری و توجه به نمای اماکن عمومی و توسعه فضاهای سبز از جمله این موارد در فضاهای شهری است.
مشکلات آب و فاضلاب مناطق زلزله زده علت افزایش بیماریهای گوارشی
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: برخی بیماریها در مناطق زلزله زده جزو بیماریهای به نسبت بومی هستند به طوری که در این مناطق عقرب گزیدگی و مار گزیدگی حتی قبل از زلزله نیز وجود داشته، اما عامل شیوع بیماریهای گوارشی مشکلات آب و فاضلاب است.
حریرچی افزود: با تذکرات جدی که انجام شد اقدامات خوبی طی یک ماه گذشته صورت گرفته است و افزایش غیرعادی بیماری در مناطق زلزله زده وجود ندارد.
وی در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره شبهاتی درباره افزایش قیمت دارو برای بیماران خاص گفت: هیچ دارویی در ۲۰ روز تا یک ماه اخیر با پروفورمهای جدید وارد نشده است که شامل تغییر قیمت شود. همان طور که معاون اول رییس جمهور نیز گفت، در مورد دارو هیچ تغییر قیمتی رخ نخواهد داد.
حریرچی افزود: در جلساتی که برگزار میکنیم، همه مسئولان قول میدهند که ارز مورد نیاز دارو را که ارز مبادلهای است به قیمت سابق تأمین کنند و مابهالتفاوت را بانک مرکزی بدهد، درباره ملزومات مصرفی و تجهیزات پزشکی که بخشی از آنها با ارز مبادلهای وارد میشود نیز ارز مورد نیاز را مانند دارو تأمین میکنند.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه در سامانه ۱۹۰ شکایتها ثبت و سپس بررسی و نظارت میشود و این سامانه بسیار فعال است، گفت: قیمت دارو هیچ تغییری پیدا نکرده است و مسؤولان ارشد دولت نیز قول دادند که هیچ تغییری در این زمینه به وجود نخواهد آمد. مردم هر تغییر قیمتی را به سامانه ۱۹۰ اعلام کنند.
حریرچی درباره تأسیس صندوق بیمه دندانپزشکی افزود: ایده اولیه این کار سالهاست وجود دارد و اعتقاد داریم که خدمات دندانپزشکی در پرداختی از جیب مردم تأثیر بالایی و حدود ۱۸ تا ۲۲ درصد دارد.
وی گفت: البته بیمه مربوط به دندانپزشکی مسائل خاص خود را دارد، زیرا به پیشگیری و رعایت بهداشت دندان وابسته است، برخی عوامل به رفتارهای فردی مربوط است و نمیتوان گفت، کسی مسواک نمیزند یا شیرینی و شکلات هم مصرف میکند، حق بیمه برابر با کسانی که این کارها را انجام نمیدهد، پرداخت کند.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: مذاکرات این کار در حال انجام است و بهترین پیشنهاد این است که خود دندان پزشکان و صنف وارد این کار شوند، زیرا بازار دندانپزشکی، بازار پیچیدهای است.
حریرچی گفت: برخی از دندانپزشکان بیکار هستند و برخی مطب دارند و هزینههای سنگینی کردند و برخی با تعرفه عادلانه و معقول کار میکنند و برخی نیز با تقاضای القایی و تخلف، سطح قیمتها را بالا میبرند.
وی در پاسخ به سؤالی درباره قیمت گذاری تجهیزات پزشکی افزود: وزارت بهداشت تابع دولت است. در سال ۹۳ بر اساس مصوبهای به وزارت بهداشت تکلیف شد که تجهیزات پزشکی قیمت گذاری شود. سؤال اینجاست که اگر قیمت گذاری تجهیزات پزشکی انجام شود چه مشکلی ایجاد میکند.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: میگویند وزارت بهداشت هرگز نباید برای تجهیزات پزشکی قیمت بگذارد، قبل از طرح تحول سلامت، قیمت حداقل ۵۰ درصد تجهیزات و ملزومات مصرفی پزشکی کشور، ۲ برابر بازار مشابه بود، باید سؤال کرد که آیا قیمت تجهیزات و خرید تجهیزات پزشکی نسبت به طرح تحول سلامت کمتر یا بیشتر شده است؟
حریرچی در ادامه در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره اینکه برخی داروخانههای بیمارستانی داروهایی که پزشک بیمارستان در دفترچه بیمه نوشته است به بیمار ارائه نمیکنند، افزود: برخی از داروخانههای بیمارستانی، فقط به بیماران بستری در بیمارستان دارو میدهند.
وی گفت: همه بیمارستانها، داروخانه سرپایی ندارند، اما اگر داروخانه سرپایی در بیمارستان از تحویل دارو با دفترچه خوداری کند مردم میتوانند مراتب را به سامانه ۱۹۰ گزارش دهند.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: ممکن است بیمار به بیمارستانی مراجعه کند که پزشک ارتوپد یا چشم حضور دارد و از پزشک بخواهد که داروی دیگری را بنویسد یا تمدید کند و ممکن است داروخانه آن دارو را نداشته باشد.
حریرچی گفت: اگر بیمارستان، داروخانه سرپایی داشته باشد، مکلف است دارویی را که ندارد به جز برخی کمبودهای دارویی، تهیه کند، در غیر این صورت باید به سامانه ۱۹۰ اطلاع داده شود.