دشت لاله های واژگون کهگیلویه و بویراحمد به گُل نشست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد،بهار که از راه می رسد انتظار مشتاقان طبیعت برای دیدن گل لاله واژگون پایان می گیرد.
از اوایل اردیبهشت تا شروع فصل بارش بهترین زمان برای دیدن این گیاه افسونگر ایران است.
با گرم شدن هوا در بهار، نواحی شمالی زاگرس میزبان این گل می شوند، مناطق جنوبی آن را در اواسط تابستان می بینند و در اروپای غربی گل دهی این گیاه در بهار آغاز می شود که تا تیر ادامه دارد.
لاله ی واژگون از گیاهان علفی پیازداری است که طی چند سال در ارتفاع ۱۵۰۰ متر به بالا و در میان دامنه های سنگلاخی و صخرهای به بار می نشیند.
شصت گونه از این گیاه در سراسر دنیا شناسایی شده که ۱۵ گونه از آن در ایران وجود دارد و به طور طبیعی در کشورمان رشد می کند.
این گل تا ارتفاع ۱۲۰ سانتیمتری از سطح زمین رشد می کند و اگر از گزند دام های در حال چرا و خودخواهی های انسان در امان بماند، تا ۱۰ هزار شاخه از آن در یک دشت دیده می شود.
پیاز لاله ی واژگون همچون یک غده ی متورم به نظر می رسد که گوشتدار است و مقدار زیادی نشاسته و چندین عامل دارویی در خود دارد.
یک پیاز تازه حاوی مقادیر زیادی از سم است که قابل خوردن نیست اما در کشور چین با گرفتن سم آن، در آشپزی کاربرد دارد.
سازمان حفاظت محیط زیست، لاله واژگون را به عنوان ذخیره ژنتیکی و عنصر زیبایی شناختی سرزمینمان می شناسد و تمام تلاش خود را برای حفاظت از این گونه ارزشمند به کار می گیرد.
عمر کوتاه و کمیاب بودن این گیاه می تواند دلیل محکمی باشد برای آنکه بتوانیم آن را جواهر طبیعت ایران بخوانیم. جواهری که در میان زیبایی های ایران می درخشد.
جالب است بدانید که بیش از ۱۵ درصد از گونههای گیاهی ایران در نوع خود منحصر به فرد و بومی ایران بوده و در هیچ نقطه ای از دنیا به صورت طبیعی رشد نمی کنند.
در این میان لاله های ایران از شهرت خاصی برخوردارند و لاله واژگون همچون نگینی درخشان در میان خاک ایران می درخشد. نگینی که لباس تازه ای را در بهاران بر تن طبیعت می نشاند و چشم همگان را به خود خیره می سازد.
بیش از ۲۰۰۰ سال است که لاله واژگون به عنوان یک داروی خلط آور و ضد سرفه در طب سنتی چین مورد استفاده قرار می گیرد. این گل برای مهار تجمع پلاکت خون و درمان بیماری هایی همچون گلو درد، سرفه، آسم، برونشیت، سل، غدد لنفاوی گردن، غدد تومور و سوزش ادرار نیز مفید است.
پیاز این گیاه به علت وجود موادی با نام آلکالوئیدهای ایمپریسین و فرتیسین به عنوان مسکن درد نیز شناخته می شود.
از جمله ترکیبات شیمیایی که در این گل وجود دارند می توان به آلکالوئیدها، ساپونینها، ترپنوئیدها، استروئیدها، اسید سوکسنیک، تیمیدین و آدنوزین اشاره نمود. سوخ ها (ساقه های زیرزمینی) لاله واژگون نیز دارای ۸ نوع آلکالوئید استروئیدی شامل آلکالوئیدهای Epeiedine،Ebeiedinone ، Isoverticine،Verticine ،Verticinone ،Hupehenine ، Ebeienine و Imperialine نیز می باشد که هر یک دارای خواص فراوانی هستند.
دشت لاله های واژگون در منطقه کاکان بویراحمد یکی مشهورترین دشت های لاله ی ایران و یکی از دیدنی ترین مناطق گردشگری کشور در فصل بهار این روزها به گُل نشسته است.
دشت لاله های واژگون در شهرستان های بویراحمد و دنا آماده استقبال از بازدیدکنندگان و گردشگران از سراسر کشور است. چیدن گل ها، خارج کردن پیاز گل از عمق خاک،ورود دام به دشت لاله های واژگون و ورود گردشگران با خودرو به این دشتها از عوامل تخریبی این گونه گیاهی زیبا و نادر است.
گفتنی است در حدود هزار هکتار از اراضی کهگیلویه و بویراحمد لاله واژگون می روید.