خريدهاي تسليحاتي عربستان انتقاد و اعتراض محافل و نهادهاي حقوق بشري اروپا را به دنبال داشته است.
وليعهد عربستان سفر دوره اي خود را به اروپا از انگليس آغاز کرد, سپس به فرانسه رفت و اکنون نوبت اسپانيا است.
اروپايي ها که نمي خواهند در بازار پر سود فروش سلاح از آمريکا عقب بمانند براي محمد بن سلمان فرش قرمز پهن کردند. وليعهد عربستان در سفر به آمريکا که پيش از عزيمتش به فرانسه اتفاق افتاد، بيش از ۱۲ ميليارد دلار تسليحات نظامي از واشنگتن خريداري کرد. اين سفر و گشت و گذار بن سلمان در قاره ي سبز را مي توان در راستاي پروژه خريدهاي تسليحاتي عربستان ارزيابي کرد.
در ارتباط با فرانسه بايستي گفت عربستان در سالهاي اخير اقدام به خريد تانک، خودروهاي زرهي، مهمات، توپخانه و ناو از اين کشور کرده است. به عنوان مثال در سال 2016 فرانسه مجوز فروش سلاح به ارزش 18 ميليون يورو به عربستان سعودي را صادر کرد. در اين زمينه روزنامههاي فرانسوي در خصوص سفر اخير بن سلمان به کشورشان از امکان امضاي قرارداد فروش قايقهاي گشتزني نيروي دريايي با کارخانه کشتيراني در شربورگ و نيز توافق احتمالي براي خريد توپخانه از شرکت توليدي اسلحه «نکستر» خبر داده بودند.
در همين راستا، سفر بن سلمان به اسپانيا بيشتر در چارچوب خريد تسليحات نظامي قابل بررسي و ارزيابي است. وليعهد عربستان در ادامه سفر دوره اي خود به کشورهاي اروپايي و پس از فرانسه؛ امروز به اسپانيا مي رود. قرار است محمد بن سلمان روز پنجشنبه در ديدار با «فيليپ ششم» پادشاه اسپانيا درخصوص امضاي قراردادهاي تسليحاتي رايزني کند. براساس گزارش رسانه هاي اسپانيايي از جمله روزنامه "ال پايس"، بن سلمان قراردادي را- که انعقاد آن به مدت بيش از دو سال به تأخير افتاد- براي خريد 5 کشتي جنگي به ارزش 2 ميليارد يورو در کنار ديگر قراردادهاي تسليحاتي در جريان اين سفر امضا خواهد کرد. اين 5 کشتي جنگي از شرکت «ناوانيتا»ي اسپانيا خريداري خواهد شد
همچنين به نوشته روزنامه ال پايس، نيروي دريايي اسپانيا و نيروهاي دريايي سلطنتي عربستان سعودي توافقنامه اي در زمينه آموزش نزديک به 600 دريانورد عربستاني در اسپانيا امضا مي کنند. اين 600 دريانورد قرار است در آينده کادرهاي کشتي هاي جنگي عربستان سعودي را شکل دهند.
در حالي محمد بن سلمان وليعهد عربستان سعودي طي سفر دوره اي اش به اروپا براي تقويت روابط با اروپايي ها و متعاقب آن بهبود چهره عربستان سعودي در سطح بين المللي تلاش مي کند که وجهه سعودي ها به دليل جنگ خونين يمن به شدت مخدوش شده است. قرارداد خريدهاي تسليحاتي انتقاد و اعتراض محافل و نهادهاي حقوق بشري اروپا را به دنبال داشته است. در اين باره نهادهاي غيردولتي اسپانيا از جمله "عفو بينالملل"، "آکسفام" و "گرين پيس" انتقادات شديدي را عليه فروش کشتي هاي جنگي به عربستان ارائه کرده اند چرا که آنها معتقدند ممکن است اين کشتي ها در جنگ يمن استفاده شود.
نکته اينجاست که اروپايي ها که خود را به اصطلاح مهد دموکراسي و حقوق بشر مي دانند، اين روزها بدون توجه به بحران انساني در يمن همچنان به فروش تسليحات نظامي به عربستان ادامه مي دهند. براي اروپايي ها، عربستان مشتري دست به نقدي است که نبايد آن را از دست داد.
از آن طرف هم بن سلمان سعي دارد خود را چهرهي نوگرا و اصلاحطلب جلوه دهد. او با برجستهسازي برخي اقدامات ظاهري و تصنعي از جمله آزادسازي حضور زنان در برخي اجتماعات و اعطاي حق رانندگي به آنان در فضاي بسته و سرکوب گرانه عربستان مي کوشد کشورش را متفاوت از گذشته نشان دهد.
................................................................................
مصطفي عبدلي