دبیر سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر گفت: بنا بر اعلام «فیاپ»، جشنواره جهانی فجر میتواند جزو ۱۵ جشنواره برتر جهان باشد.
وی گفت: ایجاد فضای حرفهای برای شناسایی و تبادل تجربیات هنری سینمای ایران و منطقه، شناسایی و معرفی آثار سینمایی جهان که با مضامین و مکتب اخلاق گرا خانواده محور و دین بنیان ساخته شده اند حرکت در مسیر راهبردی دیپلماسی عمومی کشور و ارایه تصویر شفاف از ایران از جمله اهداف جشنواره جهانی فیلم فجر است.
میرکریمی افزود: از دو سال پیش من مسئولیت این جشنواره را بر عهده گرفتم و هدف گذاری کوتاه و بلند مدت زیادی داریم و تصمیم گرفتیم جشنوارهای جهانی در حد سینمای ایران داشته باشیم و برای تحقق این امر از منطقه خودمان آغاز کردیم و به دنبال دوست یابی برای سینمای ایران هستیم.
وی گفت: آنچه که جشنوارهای را دارای شناسنامه میکند آن است که اهدافش مشخص باشد و آیین نامه جشنواره بر اثر تغییرات سیاست مداران تغییر نکند؛ این روشی است که در سه سال گذشته بر آن تاکید داشته ایم.
دبیر سی و ششمین جشنواره جهانی فجر افزود: سال گذشته از فیاپ درخواست کردیم همه بخشهای جشنواره را ارزیابی کند. آنها در مجمع شان اعلام کردند جشنواره جهانی فیلم فجر میتواند جزو ۱۵ جشنواره برتر جهان باشد و این یعنی بسیاری از موانع در پیش پای برگزاری جشنواره جهانی در ایران برطرف شده است.
۳۰۰ سینماگر از ۷۸ کشور مهمان سی و ششمین جشنواره جهانی فجر
دبیر سی و ششمین جشنواره جهانی فجر گفت: بیش از ۳۰۰ سینماگر از ۷۸ کشور جهان مهمان سی و ششمین جشنواره جهانی فجر میشوند.
میرکریمی افزود: دارالفنون بخش قابل دفاع و موفق جشنواره جهانی فجر است و ما در طول سال شاهد در خواستهای متعددی به خصوص از کشورهای منطقه برای حضور در این بخش هستیم.
وی گفت: در این بخش در کل ۱۲۰ هنرجو که شامل ۵۵ هنرجو از بیش از ۳۰ کشور جهان میشود حضور دارند، صبغهای که برای این جشنواره قایل شدیم یک صبغه علمی است، به نظر ما برگزاری جشنوارههای فرش قرمزی پرهزینه برای سینمای امروز کشورمان، مناسب نیست و بیشتر تمایل به علمی بودن داریم.
میرکریمی افزود: امسال کارگاهها و استادان بسیار خوبی هم در بخش دارالفنون داریم.
وی درباره بخش بازار جشنواره جهانی فجر گفت: ۱۸۰ نفر از مهمانانمان برای بازار فیلم جشنواره میآیند.
دبیر سی و ششمین جشنواره جهانی فجر افزود: امسال برای ثبت نام در جشنواره اعلام کردیم کسی که میخواهد فیلمش را برای جشنواره ما بفرستد باید رقمی را بپردازد. این الگوی جشنوارههای بزرگ دنیاست و با همین الگو بیش از ۱۶۰۰ فیلم شرکت کردند و برای فیلم شان ۲۰ دلار پرداخت کردند.
وی گفت: این نشان میدهد که متقاضی واقعا علاقهمند شرکت در جشنواره است و حاضر است هزینه آن را بدهد.
میرکریمی افزود: ۱۲۰ فیلم از ۵۴ کشور جهان در این دوره حضور دارند.
اعلام اسامی داوران و فیلمهای حاضر در بخشهای مختلف
اسامی داوران و فیلمهای حاضر در بخشهای مختلف سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر اعلام شد.
در بخش فیلمهای بلند ایرانی «تنگه ابوغریب» به کارگردانی بهرام توکلی، «چهل و هفت» به کارگردانی احمد اطراقچی و علیرضا عطاءالله تبریزی، و «هت تریک» به کارگردانی رامتین لوافی در جشنواره حضور دارند.
همچنین فیلمهای کوتاه ایرانی حاضر در این بخش شامل «آقای گوزن» به کارگردانی مجتبی موسوی، «ترخیص» به کارگردانی آزاده موسوی و «چتر خاکستری» به کارگردانی محمد پوستین دوزاست.
سه فیلم بلند داستانی و سه فیلم کوتاه از فیلمسازان ایرانی در بخش «جلوه گاه شرق» سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر پذیرفته شدند.
بخش «جلوه گاه شرق» یا همان پانورامای سینمای کشورهای آسیایی و اسلامی امسال میزبان سه فیلم بلند داستانی «اردک لی» به کارگردانی بهروز غریب پور، «آستیگمات» به کارگردانی مجیدرضا مصطفوی و «پاسیو» به کارگردانی مریم بحرالعلومی است.
همچنین در این بخش سه فیلم کوتاه «بچه خور» ساخته محمد کارت، «زیبای زیبا» ساخته سید سجاد موسوی و «مردی با کت و شلوار آبی» ساخته جمشید بهمنی پذیرفته شده اند. اسامی داوران سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر نیز به این شرح است:
در بخش بین الملل یوآنا کوز-کراوزه (فیلمساز) از لهستان، میلچو مانچفسکی (فیلمساز) از مقدونیه، دیمیتریس آتانیتیس (فیلمساز) از یونان، آدور گوپالاکریشنان (فیلمساز) از هند، جیووانی اسپانیولتی (منتقد و مدرس) از ایتالیا، محمود کلاری (فیلمبردار) از ایران و مریلا زارعی (بازیگر) از ایران فیلمها را داوری میکنند.
در بخش جلوه گاه شرق عمار جمال (فیلمبردار) از عراق، فرهاد اصلانی (بازیگر) از ایران، سالومه دموریا (بازیگر) از گرجستان، احمد بویاجی اوغلو (منتقد و تهیه کننده) از ترکیه و سوهان پانشا (تهیه کننده) داوری آثار را بر عهده دارند.
در بخش فیلمهای اول، ویرا لانگروفا (مدرس) از جمهوری چک، بَرمک اکرم (کارگردان) از افغانستان و نوید محمدزاده (بازیگر) از ایران فیلمها را داوری میکنند.
آندریاس اونگربوک (منتقد) از اتریش، رامان چاولا (برنامه ریز جشنواره) از هند، حبیب احمدزاده (نویسنده) از ایران داوران بخش نتپک هستند و در بخس بین الادیان، والری دِمارناک (منتقد) از فرانسه، توماس کرول (مدرس) از آلمان و حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا زائری (مدرس) از ایران آثار را داوری میکنند.
در ادامه این نشست خبری، دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر از حضور اولیور استون به عنوان مهمان ویژه جشنواره جهانی فجر نیز خبر داد.
تشریح بخش های مختلف جشنواره جهانی فیلم فجر
دبیر سی و ششمین جشنواره جهانی فجر درباره معیار انتخاب فیلمهای حاضر در این جشنواره گفت: فیلمهایی که انتخاب شدند فیلمهایی هستند که ارزشهای سینمایی در آنها شاخص است و این معیار اول ما در انتخاب فیلمها بود.
میرکریمی افزود: تنوع سبک و موضوع هم مدنظر ما قرار گرفت، زیرا سینمای ما هم نیاز به مواجهه با سوژهها و گونههای جدید دارد.
وی گفت: بهترین فیلمهای روز جهان در لیست فیلمهای حاضر در جشنواره جهانی فیلم فجر دیده میشود ضمن آنکه حق پخش این فیلمها برای نمایش در این جشنواره پرداخت شده است.
دبیر سی و ششمین جشنواره جهانی فجر درباره بخشهای مختلف این جشنواره افزود: در بخش «مستند زیر ذره بین» بهترینهای فیلمهای مستند به نمایش در میآیند.
وی گفت: نمایشهای ویژه ما امسال به بهترین فیلمهای کشورها که به اسکار معرفی شدند تعلق دارد البته نفس اسکار برایمان مهم نبود، اما این مهم بود که بهترینها را داشته باشیم و فرصت خوبی برای فیلم بینها است.
میرکریمی افزود: بخشی به نام فانوس خیال داریم البته پارسال بخش سینمای وحشت را داشتیم و امسال کاری کردیم که سبکها و گونههای مختلف در یک بخش برای علاقهمندان سینما جا بگیرد و افرادی که دوست دارند بخش سینمایی همراه با علاقه مندی هایشان باشند.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر درباره بخش «زنگ هفتم» گفت: با هماهنگی شهرداری تهران و وزارت آموزش و پرورش در بخش «زنگ هفتم» ۲۵ هزار دانش آموز فیلمهایی را در جشنواره میبینند
وی افزود: همچنین برای تعدادی از دانش آموزان بسته هدیهای که حاوی ۴ بلیت است در نظر گرفته شده است که بتوانند با خانواده به سینما بروند.
میرکریمی گفت: امسال درباره محیط زیست بی تفاوت نبودیم و فیلمهایی درباره آلودگی آب و هوا داریم. به دنیای ورزش هم بی تفاوت نبودیم و فیلم مهمی با موضوع فوتبال داریم که بی ارتباط با جام جهانی فوتبال نیست.
وی افزود: در این دوره در دانشگاههای تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی، سوره و دانشگاههایی که پارسال میزبان جشنواره بودند، نشستهای تخصصی خواهیم داشت.
میرکریمی ادامه داد: همچنین بخش فیلمهای کوتاه آلمانی برگزار میشود ضمن اینکه در بخش دانشگاهی هم در ۵ دانشگاه تهران، علامه طباطبایی، شهید بهشتی و سوره با استفاده از استادان همایش و کلاسهای پیشرفته (مستر کلاس) برگزار میکنیم.
اعلام بودجه سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر
دبیر سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر گفت: بودجه این جشنواره پارسال ۸ میلیارد و ۶۰۰ میلیون بوده که امسال به ۸ میلیارد تومان رسیده است.
میرکریمی افزود: بودجه ما پارسال ۸ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بوده که امسال به ۸ میلیارد تومان رسیده است و در تلاش هستیم که این بودجه را برسانیم.
وی ادامه داد: ما دو بار به دلیل انضباط مالی توسط وزارت ارشاد تشویق شده ایم.
نمایش ۲۰ فیلم خارجی تاکنون دیده نشده در جشنواره جهانی فیلم فجر
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر گفت: در این دوره ۲۰ فیلم خارجی داریم که برای نخستین بار به نمایش درمی آید.
میرکریمی درباره هدف گذاری این جشنواره افزود: ما تک تک بخشها را با فکر و اعتقاد طراحی کرده ایم و تلاش داریم جشنوارهای در تراز جمهوری اسلامی برگزار کنیم. جشنوارهای که بتواند وجه فرهنگی ما را بیش از پیش به جهانیان بشناساند، امسال هم جشنواره جهانی فیلم فجر همزمان با جشنوارههای مسکو و پکن برگزار میشود، اما بازهم میهمانان زیادی علاقه به حضور در جشنواره ما را داشتند.
وی درباره علت انتخاب جدیدترین اثر مجید مجیدی برای نمایش در افتتاحیه جنشواره گفت: ما ابتدا از سرمایه گذار فیلم «به وقت شام» ابراهیم حاتمی کیا درخواست کردیم که این فیلم را نمایش ندهد و در بخش مسابقه ما حضور پیدا کند، اما آنها گفتند که این امکان وجود ندارد که فیلم «تنگه ابوغریب» بهترین فیلم بخش ملی جشنواره فیلم فجر را جایگزین کردیم.
میرکریمی افزود: فیلم «آن سوی ابرها» ساخته مجید مجیدی هم فیلمی خوب و با استانداردهای جهانی است که در افتتاحیه جشنواره به نمایش در خواهد آمد.
دبیر سی و ششمین جشنواره فیلم فجر درباره پوستر بخشهای مختلف این جشنواره گفت: در طراحی این پوسترها نگاهی ملی داشتیم در حالی که میخواستیم از عادتها و کلیشه های همیشگی فاصله بگیریم و پوسترهای ما نشان دهنده سابقه تاریخی ما است، سینمای کشور ما ۱۲۰ ساله است و این یکی از افتخاراتی است که میتوانیم به جهانیان بگوییم.
میرکریمی افزود: ما یک IMDB ایرانی فراهم کردیم که بیش از ۴ هزار و ۷۰۰ فیلم سینمایی و تعداد زیادی فیلم کوتاه در آن قرار دارد و در طول جشنواره از آن رونمایی خواهد شد.
وی درباره تأثیر افزایش قیمت دلار در هزینه جشنواره گفت: کارهای ما خیلی زود شروع شد و در این زمینه با مشکلی مواجه نشدیم.
دبیر سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر افزود: در این دوره ۲۰ فیلم خارجی داریم که برای نخستین بار به نمایش در میآید.
وی در پاسخ به سؤالی درباره ممیزی فیلمهای خارجی حاضر در این جشنواره گفت: صاحبان آثار فیلمهای خود را میبینند و با رضایت خودشان ممیزیهای مورد نظر انجام میشود همچنین ممیزی در کشورهای مختلف به اندازه ایران مورد توجه قرار نمیگیرد.
میرکریمی درباره چرایی به نمایش در نیامدن فیلم اصغر فرهادی در جشنواره جهانی فیلم فجر افزود: با فرهادی درباره این موضوع صحبت کردیم، اما فیلم او به نمایش در جشنواره جهانی فیلم فجر نمیرسد. ما تعامل خوبی با فرهادی داریم و در دورههای بعدی از وی به عنوان داور استفاده میکنیم.
وی درباره نمایش آثار حاضر در جشنواره در شهرستانها گفت: افسوس میخورم که تمرکز گرایی رخ داده است و فکر میکنم ما به دهها جشنواره جهانی احتیاج داریم تا شهرستانها هم از فیلمهای حاضر در آن بهره بگیرند.
میرکریمی درباره مقاله روزنامه هاآرتص رژیم صهیونیستی علیه جشنواره فیلم فجر افزود: این نشان دهنده الهام بخش بودن جشنواره است این مسأله نشان میدهد ما مسیرمان را درست رفته ایم از این اتفاق عصبی نیستیم و همواره باید موضعی را که ما را در جایگاه بالاتری قرار میدهد حفظ کنیم.
سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر از ۳۰ فروردین تا ۷ اردیبهشت در پردیس سینمایی چهارسو برگزار میشود.