پژوهشگران موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی به دانش فنی پایش فساد ماهی با استفاده از نانو سنسورهای حساس به pH دست یافتند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی وزارت علوم تحقیقات و فناوری، مجری این طرح پژوهشی گفت: در سال ۲۰۱۴ کمک هزینه پژوهشی ۱۰ هزار دلاری از سوی آیسسکو برای اجرای این طرح پژوهشی بین رشتهای اعطا شد و در نهایت، با اتمام موفقیت آمیز این پژوهش در سال گذشته، نتایج حاصل شده به تأیید این سازمان بین المللی رسید.
بهاره عمادزاده افزود: در این طرح تحقیقاتی، نانوحسگرهای تولید شده به روش الکتروریسی طوری در بسته بندی ماهی جاسازی میشوند که نسبت به وجود آمینهای تولید شده بر اثر فساد ماهی حساس بوده و بر اثر واکنش با آنها رنگ برچسب تعبیه شده روی بسته بندی تغییر میکند.
مجری این طرح پژوهشی گفت: معمولاً در هنگام شروع فساد ماهی گازهای آمینه منتشر میشوند که این گازها سبب افزایش pH ماهی و محیط بسته بندی شده و هر چه غلظت آمین بیشتر شود، تغییر رنگ واضحتر خواهد بود؛ بدین ترتیب با استفاده از این نانو حسگرهای حساس به pH میتوان مراحل تازگی، هشدار جهت مصرف در زمان محدود و همچنین فساد کامل را تشخیص داد.
وی با اشاره به اهداف اجرای طرح پژوهشی پایش فساد ماهی با استفاده از نانوسنسورهای حساس به pH تاکید کرد: کیفیت مواد غذایی به لحاظ فساد پذیری در چرخه بسته بندی و توزیع بسیار تغییر پذیر بوده و اغلب با افت همراه است و در نتیجه پایش کیفیت با استفاده از این سنسورها در مراحل بسته بندی، حمل و نقل، انبارداری و توزیع امری ضروری است که میتواند اطلاعات کافی و مهمی را برای تعیین بهتر کیفیت محصول و کنترل تا زنجیره توزیع برای همه از جمله مصرف کننده فراهم کند.
عضو هیأت علمی گروه نانو فناوری مواد غذایی گفت: به دلیل اهمیت موضوع، بررسیهای مختلفی در خصوص طراحی شناساگرهای فساد در دنیا صورت گرفته و مزیت این دستاورد پژوهشی نسبت به نمونههای مشابه استفاده از نانوالیافی است که موجب افزایش سرعت پاسخ دهی در سنسور میشود و کارایی آن را برای پایش فساد ماهی افزایش میدهد. به همین دلیل در اجرای پژوهش یادشده از همکاری بهروز قرآنی عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی و متخصص حوزه نانوالیاف بهره برده شده است.
مجری این طرح پژوهشی افزود: نانوحسگر طراحی شده به خوبی توانسته است کیفیت ماهی را از طریق تغییر رنگ نشان دهد.
عمادزاده با اشاره به اینکه محصولات دریایی بخش مهمی از صادرات کشور را به خود اختصاص میدهند، گفت: استفاده از بسته بندی مناسب و همچنین بکارگیری شناساگرهای مناسبی که بتوانند در خصوص کیفیت محصول اطلاعات لازم را در اختیار مصرف کننده قرار دهند میتواند موجب توسعه صادرات این محصولات شود.
وی افزود: برای تجاری سازی دستاورد حاصل از این پژوهش لازم است ابتدا تحقیقات انجام شده از مقیاس آزمایشگاهی به سطح آزمایشی منتقل شود و پس از آن، با تطبیق شرایط تولید میتوان در خصوص تولید صنعتی آن اقدام کرد.