نهر خَیِّن که روزی محل عروج غواصان عملیات کربلای 4 بود حالا بساط آرامش روح خیلیها را فراهم می کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان،این منطقه عملیاتی نرسیده به شلمچه و در غرب خرمشهر در نقطه صفر مرزی،مجاور پاسگاه مرزی خین قرار دارد؛
آب رودخانه کارون در این قسمت بیش از 5 متر عمق دارد و بین 8 تا 30 متر عرض آن متغییر است و در تنومه عراق به شطالعرب میریزد، این منطقه تقدس اش را از خون ریخته شده شهدا در آب و خاکش می گیرد.
هنگام ورود به این منطقه نخستین چیزی که توجهت را جلب می کند مسجدی به یادگار مانده از دوران دفاع است؛ مسجدی کاهگلی که سال 54 ساخته شده و در دوران دفاع مقدس رزمندگان اسلام از آن به عنوان محل دیدبانی استفاده می کرده اند؛
اثرات بمب و ترکش، گنبد این مسجد را زخمی کرده و اکنون زیارت گاهی برای زائران سرزمین های نور است.
کمی جلوتر که بروی سنگرهای دفاع نمایان می شوند؛سنگرهایی که بوی عطر نماز شب و غربت شهدا و اخلاص رزمندگان را می دهد. پلاک های به یادگار مانده در این سنگر ها با تو حرف می زنند از لحظاتی می گویند که شهدا آنجا پناه گرفته بودند، وصیت نامه می نوشتند و یا جان فدا می کردند تا ذره ای خاک ندهیم.
از سنگرها که بگذری و در بالای خاکریز به عمق آب رودخانه نگاه بیاندازی، می توانی شبهای تاریک و سرد حمله را ببینی که چگونه رزمندگان نوجوان و جوان شجاعانه و بدون واهمه دل به دریا زدند؛
به قول یکی از زائران که خود از رزمندگان به یادگار مانده دوران دفاع مقدس است جنگ در آب سخت ترین نوع جنگ است چرا که اگر در خشکی بجنگی راه پنهان شدن و فرار داری اما در آب فرصتی نیست.
در مختصات مقاومت، سنگینی سینه ات گواه می دهد که وارد صحنه ایفای نقش قهرمانان سالهای دفاع شده ای همانهایی که بدون ادعا و مخلصانه جان را برای دفاع از کشور مقابل دشمن متجاوز بعثی سپر کردند و اکنون زائرانی از هر سن و سلیقه ای ،کودک، جوان و بزرگسال از نه تنها نقاط مختلف ایران اسلامی بلکه کشورهای دیگر دنیا دارند که آمده اند اینجا تا درس ایثار و آزادگی بگیرند.
سرهنگ احمدی فر از رزمندگان جبهه های جنگ می گوید:نهرخین یکی از چند محور تاختن رژیم بعث به ایران بوده و عملیاتهای همچون الی بیت المقدس، رمضان، کربلای 4 و 5 را به خود دیده است.
به گفته ی سرلشکر رحیم صفوی عملیات کربلای 4 توسط یک خائن پناهنده شده لو رفت و در عملیات کربلای 5 400 فرمانده ایرانی به شهادت رسیدند.
او می گوید عملیات کربلای 4 در شرایط بسیار پیچیده سیاسی نظامی داخلی و بین المللی، انجام شد. در سال 1365 محور تبلیغاتی در کشور بر این بود که عملیات سرنوشت سازی قرار است انجام شود، از همین رو کشور خود را برای یک عملیات بزرگ آماده میکرد. اما پس از چند ماه کار و برنامه ریزی، اجرای عملیاتی با نام کربلای 4 به دلیل لو رفتن توسط فرد خبیثی که بعدها پناهنده شد، با شکست مواجه شد.
سرلشکر رحیم صفوی در ادامه گفت: با توجه به نتایج عملیات کربلای 4 و شرایط خاص آن زمان، طی 15 روز عملیات کربلای 5 طرح ریزی شد و در ساعت یک و 30 دقیقه بامداد 19 دیماه 1365 در حالی که فرماندهان عراقی در مرخصی بسر میبردند، در یک غافلگیری استرتژیکی از منطقه ای که به هیچ عنوان دشمن تصور حمله از آن نقطه را نداشت، این عملیات شروع شد.
سالانه بیش از 1 میلیون زائر به این منطقه عملیاتی سفر می کنند تا با چشم دل ببینند محل عروج شهدای والامقام را و هنگامی که خون در رگشان به جوش آمد قول و قرار تازه کنند؛
اینجا به راحتی می توان در زیر سایه پرچمی که به برکت خون شهدا همیشه بالاست از دنیا و مادیاتش فاصله گرفت و با دل نوشت؛مانند فاطمه خانم اهل شهر اسفراین خراسان شمالی که اینگونه با شهدا درد دل می کرد:شهدا سلام، ما آمدیم، خاطرات شما در ذهن ما هست؛ شما ما را میبینید و زنده اید، شرمنده ایم، خوش به حالتان، به شما قول میدهم که برای کشورم مفید باشم؛التماس دعا
امیرعلی از دیگر زائران در مورد حسش نسبت به یادمان های دفاع مقدس گفت: شاید بگویند اینجا فقط خاک است و ما داریم شلوغش میکنیم ولی نه،اینجا از خودگذشتگی معنی پیدا میکند،رفاقت،صداقت،اینجا میفهمی که دنیا و امور مادی چقدر بی ارزشند.
نهرخین امروز آرام است و سربازان دو کشور ایران و عراق در پاسگاه های مرزی خود به فاصله 5 متری از هم پُست می دهند؛ در این سو زائران با لبخند در صفر مرزی، عکس سلفی می گیرند تا در شبکه های اجتماعی با هشتگ # شهدا_ زنده اند به اشتراک بگذارند.