استان اصفهان با 104 اثر دارای نشان اصالت یونسکو،مقام اول کشور رادر این زمینه دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ صنايع دستی بيانگر صنعت و هنر نياكان و نمايشگر ذوق و هنر مردم هر دیار است؛ در این میان خلاقیت و ذوق هنرمندان صنایع دستی اصفهان موجب شده تا تولیدات صنایع دستی نصف جهان در گوشه گوشه دنیا موقعیتی ممتازداشته باشدو اصفهان بهعنوان شهر جهانی صنایعدستی انتخاب شود.
به گفته مدیر کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان از شاخص مهمی که جایگاه نصف جهان را در کشور و دنیا از نظر تولید صنایع دستی و مرغوبیت آن به خوبی نمایان می کند، رتبه نخست استان اصفهان از نظر دریافت تعداد مهرهای اصالت یونسکو در رشته های مختلف صنایع دستی است.
فریدون الهیاری افزود:تاکنون بیش از 100 نشان اصالت نصیب هنرمندان اصفهان شده است.
وی ادامه داد: استان اصفهان بادارابودن بیش از 200 رشته صنایعدستی هماکنون یک سوم صنایعدستی جهان رابه خوداختصاص داده است.
صنايع دستی اصفهان در طول قرن های متمادی به عنوان نماينده هنر اصيل قوم ايرانی در جهان معرفی شده است. تزئينات آجری، کاشی کاری و انواع خط در آثار تاريخی اصفهان، بر اطراف و جوانب مناره ها و داخل و خارج مساجد و هنرهای زری دوزی و قلم کاری، ترمه و نقره کاری و تذهيب انواع کتاب، قرآن همه گواه مرکزيت هنری اصفهان است.
صنایع دستی و نشان اصالت یونسکو
و ایران از سال 2007 در طرح نشان مرغوبیت یونسکو برای صنایع دستی شرکت کرد.
در حال حاضر 30 کشور آسیایی در برنامه نشان برتری یونسکو عضویت دارند . این سازمان بهعلت کثرت تعداد آثاری که متقاضی دریافت مهر اصالت هستند، کشورهای مختلف را منطقه بندی کرده است. ایران در منطقه بندی یونسکو به همراه کشورهای افغانستان، قزاقستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان در دسته کشورهای آسیای مرکزی قرار می گیرد.
مهر اصالت گواهی نامه ای است که یونسکو و دفترهای فرهنگی هنری منطقه ای بطور مشترک برای حفظ، احیا و تداوم فعالیت حرف و ارزش های بومی و سنتی، به صنایع دستی اصیلی عطا می کند که هنرمندان با مهارت های حرفه ای و مفاهیم سنتی ابداع می کنند.
کیفیت، اصیل و واقعی بودن اثر، قابلیت تولید و فروش، نوآوری، سازگاری با محیطزیست و رعایت حقوق انسانی از جمله معیارهایی است که برای اهدای مهر اصالت یونسکو در نظر گرفته میشود
اعتبار مهر اصالت یونسکو سه سال است و در صورت تداوم فعالیت سازنده یا خط تولید و رعایت ویژگی های مربوط قابل تمدید است.
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه جایگاه صنایعدستی بسیار مهم است و این جایگاه باید بیش از این ارتقا یابد گفت:
صنایعدستی نقش مهمی در اشتغالزایی وظرفیت بسیار خوبی برای تولید ثروت دارد و میتوان با سرمایهگذاری اندک در بخش صنایعدستی شغل ایجاد کرد.
علیاصغر مونسان افزود: برای دستیابی به نقطه مطلوب و رشد صنایعدستی باید به فکر راهکارهای جدید باشیم بنابراین طرح تجاریسازی و استفاده از طراحیهای جدید و نوین در بازارهای رقابتی امروزی، یکی از موضوعاتی است که دنبال میکنیم.
ایران میزبان مراسم داوری مهر اصالت سال ۲۰۱۸
رئیس منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایعدستی گفت: موضوع مهر اصالت را به از طرف یونسکو دنبال میکنیم وبه پیشنهاد معاونت صنایعدستی ایران، این کشور برای میزبانی از برگزاری داوری مهر اصالت برای سال 2018 انتخاب شده است.
غدا هیجاوی افزود: این برنامه هر دو سال یکبار بهمیزبانی کشورهای مختلف انجام میشود و در سال ۲۰۱۶ کویت میزبان این رویداد بود و هشت اثر از ایران موفق به دریافت مهر اصالت شد.
وی از صنایعدستی بهعنوان یک فرصت برای توسعه گردشگری نام برد و تصریح کرد: رتباط عمیقی بین صنایعدستی و گردشگری وجود دارد و صنایعدستی بهعنوان یک ابزار فرهنگی میتواند در اختیار گردشگری برای تقویت روابط با کشورهای مختلف باشد.
درخشش هنرمندان ایرانی در دریافت مهر اصالت یونسکو
از نظر تعداد نشان اعطا شده اصالت یونسکو به یک کشور ، جمهوری اسلامی ایران در مقام اول قرار دارد.
جمهوری اسلامی ایران اولین بار در سال 2007 میلادی در اجلاس مهر اصالت یونسکو منطقه آسیای مرکزی شرکت کرد و از میان 19 اثر ارائه شده ،6 اثر مهر اصالت دریافت کرد،در سال 2008 از میان 60 اثر برنده مهر اصالت در منطقه آسیای میانه غربی 45 مهر اصالت را به آثار خود اختصاص داد و به عنوان اولین کشور رکورد دار دریافت این نشان از سازمان یونسکو شد.در سال 2010 این تعداد به 65 مهر اصالت برای صنایع دستی ایران رسید همچنین در سال 2012 همزمان با میزبانی جلسه یونسکو موفق به دریافت 147 مهر اصالت یونسکو شد،در سال 2014 دو اثر و در آخرین دوربرگزاری به میزبانی کویت در سال 2016 میلادی از 14 اثر معرفی شده ، هشت عنوان مهر اصالت یونسکو دریافت کردند.
در مجموع جمهوری اسلامی ایران تا کنون 273 نشان یونسکو دریافت نموده است که از آن میان می توان به سراجی سنتی، نساجی سنتی، مس گری، گلیم، گلابتون سازی، عبابافی، حوله بافی، کلاه نمدی، سفالگری، دولچه دوزی، قلمکاری و پارچهبافی اشاره کرد.
از ۴۶۰ رشته صنایعدستی جهان، ۳70 رشته در ایران وجود دارد. هنرمندان اصفهانی همچنان یکه تاز مهراصالت صنایع دستی به گفته مدیر کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان،حدود 40 درصد صنایع دستی دارای نشان اصالت یونسکو ایران ، آثار هنرمندان اصفهانی است.
فریدون اله یاری افزود: در اولین حضورآثار ایران در اجلاس مهر اصالت یونسکو در سال 2007 ،از شش اثر انتخابی کشور، دواثر پارچه قلمکار علیرضا بطلانی و جعبه خاتم محمد ابراهیم گلریز خاتمی از اصفهان موفق به کسب این عنوان شد.
وی ادامه داد: 104 اثر هنرمندان اصفهانی ازجمله کاسه تزئینی با طرح برجسته و مینا ازغلامعلی فیض اللهی،کاشی معرق علیرضا بدیع زاده مهراصالت یونسکودریافت کردند.
غلامعلی فیض اللهی هنرمند برتر مینا کار کشور و استاد دانشگاه هنر با درخواست از مسئولان برای توجه بیشتر به مشکلات هنرمندان و حمایت بیشتر دولت از آنان گفت: متأسفانه زمینه سازی خوبی برای رسیدن به توسعه پایدار ، کارآفرینی و ارز آوری درحوزه صنایع دستی انجام نشده است و اگر یک نظام واحد در کل کشور برای توسعه صنایع دستی داشته باشیم به این صنعت و انتقال فرهنگ کمک فراوانی می شود.
فیروزه کوبی،معرق چوب،پاپیه ماشه ،مینیاتور،سوخت معرق چرم،شال ابریشمی،جعبه معرق، گلیم،نقاشی بر استخوان شتر،قلمزنی، میناکاری، قلمزنی، مخمل بافی،زره بافی و شعربافی از جمله آثار هنرمندان اصفهانی دارای نشان اصالت یونسکو هستند.
از میان 370 رشته صنایع دستی موجود در ایران، استان اصفهان با بیش از 200 رشته،رتبه اول کشور را دارد.
نگارنده:سیده پروین امامی