يک طرفه بودن انتخابات موجب شد سيسي در ميداني بي رقيب، راحت به پيروزي رسد.
عبدالفتاح سيسي با ۹۷ درصد آرا در انتخاباتي قابل انتظار پيروز و براي دومين بار رئيس جمهور مصر شود. در اين ميان آنچه زياد به چشم آمد، مشارکت اندک مردم در انتخابات بود. با اين که انتخابات رياست جمهوري مصر به مدت سه روز برگزار شد و رأي دهندگان مصري از روز دوشنبه هفته گذشته براي انتخاب رئيس جمهوري پاي صندوق هاي رأي رفته بودند اما برگزاري سه روزه انتخابات هم باعث مشارکت مردم و گرم شدن تنور انتخابات نشد.
يکي از دلايل مشارکت پائين مردم مصر در انتخابات رياست جمهوري, فرمايشي بودن آن است.
براي شرکت در اين انتخابات در ابتدا ۷ نفر نامزد شدند اما در ادامه با فشار و ارعاب, همه آنها جز يک نفر مجبور شدند از صحنه انتخابات کناره گيري نمايند. آن يک نفر هم "موسي مصطفي موسي" رئيس حزب "الغد" بود که ظاهراً خودش از حاميان سرسخت سيسي است و تنها براي خالي نبودن عريضه نامزد رياست جمهوري شده بود. او در اين انتخابات فقط 721 هزار رأي کسب کرد.
از طرف ديگر گفته شده برخي از مردم مصر براي شرکت در انتخابات مورد تهديد يا پيشنهاد دريافت رشوه قرار گرفته بودند. در اين باره از جمله شبکه تلويزيوني الجزيره انگليسي گزارش داده که مقامات محلي و نيروهاي امنيتي، شهروندان مصري را به توقيف اموال و ديگر اقدامات انضباطي تهديد کرده اند تا آنها را وادار به شرکت در انتخابات کنند. همچنين به برخي ديگر از افراد پيشنهاد ارائه غذا و وجه نقد شده است تا آنها براي شرکت در انتخابات ترغيب شوند.
در مجموع در اين که سيسي بار ديگر به رياست جمهوري انتخاب ميشود ترديدي وجود نداشت؛ چون بيش از يک نامزد آن هم گمنام رقيب ديگري نداشت. همين يک طرفه بودن انتخابات موجب شد که سيسي در ميداني بي رقيب، يکه تازي کند و راحت به پيروزي رسد. بر اين اساس بسياري از مردم، انتخابات را تحريم کردند. سيسي در انتخاباتي پيروز شد که ميزان مشارکت شهروندان واجد شرايط کمتر از ۵۰ درصد گزارش شده است. به سخني دقيق تر، مشارکت مردم در اين دوره ۴۱ درصد بود که شش درصد از دوره گذشته در سال ۲۰۱۴ کمتر شده است. گفتني است در مصر ۶۰ ميليون نفر واجد شرايط رأي دادن بودند و دولت سعي کرده بود با افزايش مشارکت به پيروزي سيسي اعتبار بيشتري بخشد اما در اين راه ناکام ماند چراکه سيسي تنها 22 ميليون رأي آورد.
مضاف بر اينکه سيسي 63 ساله که اکنون ششمين رئيس جمهور مصر شده است، کارنامه قابل دفاعي ندارد. کارنامه او به خصوص در حوزه داخلي با انتقادات گسترده حقوق بشري همراه شده است به طوري که به گفته سازمان ديدهبان حقوق بشر، بسياري از مخالفان و منتقدان، توسط سازمانها و دستگاههاي امنيتي تحت نظر عبدالفتاح سيسي شکنجه، زنداني و ناپديد شدهاند. انتقاد از دولت مصر «بهطور کامل ممنوع» است. گفته شده در مصر نزديک به ۶۰ هزار زنداني سياسي وجود دارد. همچنين سياست خارجي مصر در زمان سيسي غيرمستقل و وابسته دنبال شده است.………………………………………
مصطفي عبدلي