گزارش مکتوب؛ هرمزگان رتبه نخست مصرف فست فود در کشور
مردم هرمزگان با مصرف سالانه نزدیک به ۱۷ میلیون وعده غذای فوری رتبه نخست مصرف فست فود را در کشور دارند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس؛ رییس اتحادیه صنف اغذیه فروشی استان میگوید: بیش از ۶۵۰ واحدصنفی فست فود در هرمزگان وجود دارد که هر کدام روزانه بصورت میانگین ۷۰ وعده غذایی به فروش میرساند. حسن نورانی میافزاید: شمار ساندویچیها و فلافل فروشیهای غیر مجاز در استان نیز نزدیک به ۲۰۰ صنف است که با احتساب فعالیت این واحدهای غیرمجاز میزان استفاده از غذاهای فوری به بیش از ۲۰ میلیون وعده در سال میرسد.
حسین آقایی کارشناس تغدیه میگوید: اگر همراه هر ساندویچ یک لیوان نوشابه نیز مصرف میشود سالانه برابر با یک میلیون و ۷۰۰ هزار کیلوگرم شکر استفاده میشود. وی افزاید: در صورتیکه میزان چربی و نمک و افزودنیها را هم اضافه کنیم فاجعه سلامت ایجاد میشود. دبیر شورای سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان میگوید: بیش از ۲۲ درصد از جمعیت هرمزگان در هفته از غذاهای فست فود استفاده میکنند که جمعیتی نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر را در بر میگیرد. علی حیرانی میافزاید: سرانه مصرف غذاهای آماده در هرمزگان ۱۰ درصد بیشتر از میانگین کشوری است. وی میگوید: میزان قند و چربی و نمک مورد استفاده در هرمزگان نیز بیشتر از استانداردهای ملی و بین الملی است.
دبیر کارگروه سلامت هرمزگان نیز میگوید: مصرف این مواد غذایی و کم تحرکی باعث شده تا ۱۰ درصد از جمعیت استان به چاقی دچارشوند. حسین داودی میافزاید: میزان تحرک مردم استان کمتر از ۱۰ درصد است. رییس موسسه طب الشفا هرمزگان با اشاره به تغییر سبک غذایی افراد میگوید:اکنون علاقه به مصرف غذاهای فوری از تنوع غذایی به برنامه ثابت غذایی خانوادهها تبدیل شده است. وی میگوید: هر روز شمار فست فود فروشیها رو به افزایش است و هیچ برنامهای برای نظارت و کنترل این واحدهای صنفی وجود ندراد. مسئول گروه تغذیه مرکز سلامت خانواده در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان نیز میگوید: این غذاها در فهرست غذاهای مضر سلامت جهانی اند و در هرم غذایی نیز جزو کم ارزشترین هستند. خانم صدیق میافزاید: افزایش مصرف فست عامل اصلی خطر برای بروز بیماریهای غیرواگیردار مانند چربی، بیماری قلبی و عروقی، دیابت و سرطان است. دبیر شورای سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان میگوید:۱۰ درصد از جمعیت بالای ۳۰ سال هرمزگان مبتلا به دیابت، ۳۷ درصد اختلال چربی خون،۸ درصدفشار خون و ۱۰ درصد مبتلا به چاقی هستند. علی حیرانی میافزاید: یکی از علتهای اصلی شیوع بیماریهای غیرو اگیر مصرف فست فودها است. وی میگوید: با غربالگری جمعیت کمتر از ۳۰ سال میزان افراد مبتلا به چربی و فشار خون و دیابت چندین برابر میشود.
خانم جودکی متخصص طب سنتی در این زمینه میگوید: اکنون میزان شیوع بیماریهای غیر واگیر از نسل بزرگسال به نسلهای نوجوان و نونهال رسیده است. وی میگوید: روزانه ۵ کودک مبتلا و آلرژی و دیابت به این موسسه مراجعه میکنند که در ۵ سال گذشته کم نظیر بوده است.
اما راهکار چیست؟ کارشناسان تغذیه مهترین راهکار را معرفی الگوی مطلوب غذایی همراه با آموزش خانوادهها میدانند. خانم صدیق مسئول گروه تغذیه مرکز سلامت خانواده در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان میگوید: اجرای الگوی مطلوب غذایی از سه سال پیش در استان شروع شده است و هم اکنون در همه مراکز جامع سلامت مشاوران تغذیه حضور دارند. دبیر شورای سیاستگذاری سلامت هرمزگان نیز میگوید: غربالگری جمعیت بالای ۳۰ سال در استان و برنامههای خودمراقبتی مهمترین راهکارها برای اصلاح مصرف مواد غذایی است. حیرانی میافزاید: همکاریهای بین بخشی و توسعه ورزشهای همگانی نیز در دستور کار است. فاطمه نوروزیان مدیر کل روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان نیز میگوید: برنامه راه اندازی رستورانهای سالم، جاده سلامت به کارگروه سلامت استان ارسال شده است. وی افزود: نیاز تابلوها و برچسبهای هشدار دهنده در مراکز عرضه فست فودها نیز نصب شود. مسئول بهداشت محیط دانشگاه هرمزگان میگوید:: باید سازمان صنعت، معدن و تجارت و کارگروه سلامت استان در صدور مجوز صنف فست فود محدودیت ایجاد کند. ماشاالله مریدی میگوید: کنترل قند و چربی ترانس و افزودنیها در فرآوردههای گوشتی باید از طریق وزارت بهداشت و از مبادی تولید کنندهها صورت گیرد. وی میافزاید: برنامه فعلی برای کنترل مواد غذایی موجود در فست فودها ناکافی است و امکان سنجش قند و نمک نیز وجود ندارد. چیزی که اکنون نمایان است نشان از نبود برنامهای جامع و اقدام عملی مناسب برای کنترل مصرف غذاهای فوری و آموزشهای ناقص در معرفی الگوی مطلوب غذایی است. هرمزگان در کنار مصرف بالای غذایی آماده جزو سه استان ناامن غذایی در سوء تغذیه و فقر غذایی کودکان در کشور است. فست فود یا غذاهای فوری شامل انواع اسنک ها، ساندویچ ها، همبرگر، چیز برگز، پیتزا، فلافل، مرغهای سوخاری و سیب زمینیهای سرخ کرده، فراوردهای گوشتی کالباس و سوسیس و الویهها است.