سخنگوی وزارت خارجه: همکاری با همسایگان در همه زمینهها اعم از اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، صنعتی، فناوری و دیگر حوزهها خواهد بود.
وي در اين گفتگوي مفصل، دکترين سياست خارجي جمهوري اسلامي را برخاسته از شعارهاي مردمي در اوايل انقلاب اسلامي و استوار بر استقلال، جمهوريت، عدم وابستگي به قدرت هاي بزرگ و حمايت از کشورهاي مظلوم جهان اسلام و همکاري با جنبش عدم تعهد و همچنين کشورهايي که سلطه گر نيستند دانست.
سخنگوي وزارت خارجه سرعت تحولات و عدم امکان پيش بيني آن را از ويژگي هاي شرايط سياست خارجي دانست و گفت: نهايتا آن چيزي که در کارنامه سال 96 ديپلماسي و سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران مي توان مطرح کرد يک کارنامه موفق است چراکه توانستيم طي اين سال ارتباط بسيار بيشتري با همسايگان خود، به عنوان اولويت اساسي سياست خارجي و کشورهاي پيرامون و ساير کشورهاي جهان در نقاط مختلف امريکاي لاتين، افريقا، آسيا و اروپا داشته باشيم و توانستيم طي امسال با همکاري هاي دوجانبه چه در حوزه هاي مسائل سياسي و حوزه هاي اقتصادي در بخش هاي گوناگون گام هاي موثري برداريم.
قاسمي در ادامه با اشاره به شرايط آشفته برخي کشورها در منطقه افزود: جمهوري اسلامي ايران با درايت تمام توانسته در حفظ ثبات، امنيت و گسترش ارتباطات خارجي و بازگشت آرامش در منطقه با شکست داعش در يکي از بخش هاي سياست خارجي خود موفق باشد.
سخنگوي وزارت خارجه با اشاره به بدعهدي و کارشکني هاي امريکا در مسير برجام به خصوص با روي کار آمدن رئيس جمهور جديد اين کشور گفت: امريکايي ها براي اينکه ايران نتواند از منافع برجام در سطح جهان به خصوص حوزه اروپا بهره مند شود به طرح مسائل ديگر و اتهام زني در حوزه هاي مختلف از جمله حقوق بشر و توانمندي دفاعي و موشکي جمهوري اسلامي پرداختند.
قاسمي تاکيد کرد: قطعا مسائل موشکي و مسائل دفاعي و توانمندي دفاعي هر کشوري به خود آن کشور مربوط است و هيچ کشوري حاضر به مذاکره درباره توان دفاعي خود که در واقع مرتبط با حاکميت و تماميت ارضي آن کشور است، نيست.
سخنگوي وزارت خارجه تصريح کرد: همانطور که بارها اعلام کرده ايم مسائل دفاعي و آن چيزي که به عنوان مسائل موشکي مطرح مي کنند قابل مذاکره نيست و ما در اين حوزه با همه قوا سياست هاي خود را ادامه خواهيم داد، به خصوص با تجاربي که طي دهه هاي گذشته شاهد بوديم از جمله جنگ تحميلي و وجود فشار از جانب ساير قدرت هاي فرامنطقه اي و برخي قدرت هاي منطقه اي بر ايران، طبيعي است اگر در دوران آغاز جنگ تحميلي از توان لازم دفاعي برخوردار بوديم؛ قطعا شاهد جنگ تحميلي 8 ساله و تحمل آن همه ضرر و زيان نبوديم.
قاسمي همچنين بحث حضور ايران در منطقه را موضوعي انحرافي دانست و گفت: ما به لحاظ تمدني و فرهنگي و ارزش هاي حاکم بر جوامع مختلف در اين منطقه داراي اشتراک هايي هستيم که طبيعتا اين ارتباط ها وجود دارد و نه کسي مي تواند مانع آن شود و نه کسي مي تواند آن را تغيير دهد.
سخنگوي وزارت امور خارجه در ادامه با اشاره به وجود مباحث ديني و زبان با کشورهاي منطقه تاکيد کرد: سياست ايران درقبال کشورهاي همسايه روشن است، همانطور که در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران وجود دارد، ما از سياست عدم دخالت در امور ساير کشورها پيروي مي کنيم و البته اجازه نخواهيم داد ديگران در مسائل داخلي ما دخالت کنند.
وي با تاکيد بر اينکه ما به دنبال تلاش براي ايجاد آرامش، امنيت، ثبات و مبارزه با تروريسم در منطقه هستيم و خواهيم بود گفت: منطقه ما در شرايط کنوني تحمل خشونت، خصومت و نزاع بيشتري را ندارد و با توجه به مجموع اتفاقاتي که در ده هاي گذشته در اين منطقه رخ داده و منطقه را با معضلات متفاوتي رو به رو کرده است تا جايي که امروز شاهد بحران در سوريه و همچنين تجاوز نابخردانه نظامي عربستان به يمن هستيم، براي همين فکر مي کنيم براي بازگشت ثبات و امنيت و کمک به مسيري که بتوان منطقه را به سمت و سوي امنيت بيشتر و رفاه بيشتري براي همه مردم پيش برد بايد تلاش کرد و سياست خارجي ما در اين زمينه بسيار فعال خواهد بود.
سخنگوي وزارت خارجه با اشاره به اينکه سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران بر سه اصل عزت، حکمت و مصلحت استوار است افزود: به هر حال اين سه اصل مطرح شده مربوط به سه اصل اساسي در سياست خارجي کشور است و دستگاه ديپلماسي در تمام اقداماتي که انجام مي دهد و سياست هايي که دنبال مي کند اين سه اصل را سر لوحه کار خود قرار داده است و آن را دنبال مي کند.
قاسمي با اشاره به اتفاقات چند روز گذشته و حمله به سفارت ايران در لندن و اقامتگاه سفير ايران در وين گفت: تعداد اندک شمار از طيف خاص مذهبي يک گروه افراطي که به هر حال شناخته شده هستند به سادگي توانستند از ساختمان مجاور سفارت که در حال بازسازي است و با برخي امکانات خاص بالا بروند و وارد بالکن سفارت شوند و در نهايت در يک اقدام ناپسند، به پرچم مقدس جمهوري اسلامي ايران توهين کردند و شعار دادند.
وي در ادامه افزود: به هرحال در همان ساعات اوليه مراتب اعتراض خود را به کوتاهي انجام شده در حفاظت از سفارت ايران، به مقامات دولت انگليس منتقل کرديم و روز بعد هم مجددا سفير انگلستان احضار شد و مراتب اعتراض شديد جمهوري اسلامي ايران را به دولت انگلستان اعلام کرديم و اين موضوع را قطعا دنبال خواهيم کرد.
قاسمي گفت: به هر حال کشورها موظف هستند طبق کنوانسيون ژنو، حفاظت از تمام سفارتخانه ها و ديپلمات هاي مقيم را تضمين کنند و مسئوليت اين کار به عهده دولت انگلستان است و بايد نهايتا پاسخگو باشند.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي در ادامه به حمله يک جوان 22 ساله به اقامتگاه سفير جمهوري اسلامي ايران در وين اشاره کرد و افزود: اين موضوع نيز در دستور پيگيري است هر چند در اين موضوع پليس اتريش به موقع حاضر بود و همکاري هاي لازم را انجام داد.
سخنگوي وزارت خارجه درباره آينده روند اجراي برجام نيز گفت: از نظر ما مذاکرات هسته اي با تفاهمي که صورت گرفته و مصوب شد پايان پذيرفته و پرونده اين موضوع از نظر ما بسته است و امکان باز کردن دوباره پرونده و تورق مجدد و بازبيني آن وجود ندارد.
قاسمي تاکيد کرد: اين تفاهم به هر حال يک تفاهم بين المللي و مورد تاييد شوراي امنيت سازمان ملل متحد است که در واقع با قطعنامه 2231 مورد تاييد و تاکيد قرار گرفت و هيچ طرفي نمي تواند آن را نقص کند و يا از آن خارج شود اما امريکا متاسفانه بعد از اين تفاهم و به خصوص در دولت ترامپ عهدشکني و تخطي و کارشکني بسياري را در اجراي مفاد برجام آغاز کرد.
وي با اشاره به تشديد بهانه تراشي هاي برجامي دولت امريکا در ماه هاي اخير گفت: ايالات متحده امريکا تلاش مي کند کشورهاي جهان به خصوص کشورهاي اروپايي و برخي از کشورهاي آسيايي نتوانند براي همکاري هاي بلندمدت و جدي تر در مورد مسائل بانکي، پولي و اقتصادي و صنعتي با ايران
تصميم بگيرند، ولي به رغم همه اين تلاش ها خوشبختانه با ديپلماسي اي که جمهوري اسلامي ايران داشته توانسته است بر برخي از اين کارشکني ها فايق آيد و امروز ما شاهد هستيم مي توانيم تفاهماتي با بسياري از کشورهاي جهان داشته باشيم.
قاسمي ابراز اميدواري کرد با توجه به اراده اي که تا امروز نزد کشورهاي اروپايي و ديگر کشورها براي ادامه برجام و اجرايي شدن آن وجود دارد ايران بتواند هر چه بيشتر از ظرفيت ها و امکانات در جهان به خصوص در زمينه هاي پولي، بانکي و مالي بهره مند شود.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي يکي از مباحث جدي براي دولت و وزارت امور خارجه را خدمت رساني هر چه بيشتر به ايرانيان و ايجاد تسهيلات بيشتر براي آنها و کوتاه تر کردن زمان ارائه اين تسهيلات در خارج از کشور دانست و گفت: در شرايط کنوني تا حد زيادي بسياري از موانع، مشکلات و نارسايي ها که وجود داشته برطرف شده است.
قاسمي با اشاره به اهميت حوزه هاي مختلف ديپلماسي در جهان امروز افزود: جايگاه رايزنان فرهنگي در بخش هاي فرهنگي سفارتخانه هاي ما در خارج از کشور از اهميت بسياري برخوردار است و همه تلاش خود را براي خدمت رساني به هموطنان ايراني در خارج از کشور به کار مي بندند.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي توسعه گردشگري و جذب سرمايه خارجي را يکي از اولويت ها در ساختار جديد وزارت خارجه دانست و گفت: به بحث گردشگري از دو زاويه متفاوت و مهم، يکي اقتصادي و ديگري فرهنگي بايد توجه کنيم هر چند ما طي ساليان اخير، سير صعودي در جذب گردشگران خارجي داشتيم، مثلا در بعضي کشورهاي اروپايي شيب افزايش گردشگراني که به ايران مي آيند يک شيب کاملا صعودي است مثل کشورهاي آلمان و ايتاليا، به عنوان مثال در حوزه اروپا تعداد بسيار بيشتري گردشگر پذيرا بوديم.
قاسمي در ادامه اين گفتگو با اشاره به اينکه در وضعيت اقتصادي جهان امروز رويکرد بسياري از کشورها براي افزايش توان اقتصادي خودشان گرايش به موضوع گردشگري است افزود: با توجه به پيشينه تاريخي، ظرفيت هاي گردشگري بسيار خوبي داريم و با امنيت خوبي که در ايران وجود دارد و روحيه خوب مردم مي توانيم با تلاش بيشتر در اين جهت کار مثمرتري انجام دهيم .
وي در ادامه به مصوبه سازمان همکاري اسلامي در اعلام شهر تبريز به عنوان پايتخت گردشگري جهان اسلام براي سال 2018 اشاره کرد و گفت: با توجه به برنامه هايي که ازجانب مقامات محلي و کميته تخصصي زير نظر رئيس سازمان گردشگري تشکيل شده، از يک سال پيش تلاش هاي خوبي براي معرفي شهر تبريز به گردشگران انجام شده است.
قاسمي گسترش روابط با همسايگان را اولويت سياست خارجي در سال آينده دانست و افزود: اين همکاري ها در همه زمينه ها اعم از اقتصادي، سياسي، فرهنگي، صنعتي، فناوري و ديگر حوزه ها خواهد بود و تلاش مي کنيم با همکاري کشورهاي منطقه نقش بسزايي براي صلح، امنيت و ثبات در مجموع منطقه اي که ما در آن زندگي مي کنيم داشته باشيم.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي کشور در ادامه گفتگو با برنامه کنکاش شبکه جام جم، اولويت دوم سياست خارجي در سال آينده را گسترش ديپلماسي اقتصادي با توجه به شرايط جديد جهاني، وضعيت ايران پس از برجام و مجموعه نگاهي که به ارتقاي جايگاه اقتصادي ايران در منطقه و جهان وجود دارد دانست و گفت: به دنبال اين هستيم که بتوانيم از ظرفيت هاي ايران و ساير کشورها به خصوص در منطقه استفاده کنيم و با تمام توان اين موضوع را دنبال مي کنيم، لذا در ساختار جديد که اخيرا آن را به مرحله اجرا گذاشتيم، مجددا يک معاونت جديد تاسيس کرديم تحت عنوان معاونت ديپلماسي اقتصادي که بتواند به صورت تخصصي در مسير همکاري هاي اقتصاد خارجي ايران و جلب سرمايه گذاري خارجي و ايجاد بسترهاي لازم براي بخش هاي خصوصي و دولتي تلاش کند.