مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان: عروس زاگرس آماده پذیرایی از میهمانان نوروزی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز ایلام؛ گاهی در خلوت خودمان، در حالی که به فکر فرو رفته ایم، لبخندی ملیح می زنیم و از
و چه خوب است که این سفر، با طراواتِ بهار و نم، نم باران نيز همراه باشد. این روزها خیلی ها برای تجربه ی لحظاتی شاد و جدید، کوله بار سفر را بسته اند و به دنبال مکان هایی بکر و دیدنی برای مسافرتشان می گردند. اما طبیعت زیبای ایلام، ناخودآگاه قلم را به دستان نگارنده سپرد تا کارت دعوتی بنويسد از جنس طبیعتِ زيبا و خیره کننده ای که نام "عروس زاگرس" به خود گرفته است. ماحصل این دعوتنامه را در متن گزارش می خوانید.
سفر به دور دنیا در چند سطر
همیشه آشنایی با گذشته های دورِ یک رویداد، شیرین تر از خودِ ماجراست، بنابراین در طول تاریخ گشتی می زنیم تا تاریخچه ی "سفر " را مروری کرده باشیم.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که این صنعت، ریشه در تاریخ زندگی جمعی انسان ها دارد و قدیمی ترین شيوه هاى گردشگری، مسافرت های اشراف و شاهزادههای جوان بوده که به عنوان یک برنامه ی آموزشی و به منظور آشنایی با شیوههای مختلف حکومت و زندگی مردم، به نقاط مختلف انجام شده است. جهانگردی و گردشگری از دیرباز در ایران نیز رونق داشته و قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم، آمد و شد خاورشناسان، وجود کاروانسراها، چاپارخانههای قدیمی و راههای ارتباطی گسترده دلیل این مدعا است. در سال"۱۳۱۴" شمسی برای اولینبار در وزارت داخله(کشور) ادارهای به نام «اداره جلب سیاحان خارجی و تبلیغات» تأسیس شد و انجام امور مربوط به جهانگردی کشور به آن اداره محول شد.
سال "۱۳۱۹" شمسی نیز نخستین آژانس جهانگردی ایران در تهران تأسیس شد و در سال"1340" شورای عالی جهانگردی تشکیل شد .این تغییر و تحولات و ادغام ها از سال "۱۳۵۷" تا سال "۱۳۸۳" ادامه پیدا کرد تا این که نهایتاً "سازمان میراث فرهنگی و گردشگری" از ادغام دو سازمان "ایرانگردی و جهانگردی" و "سازمان میراث فرهنگی" به وجود آمد و بعدها "سازمان صنایعدستی" نیز به آن اضافه شد که هم اکنون فعالیت خود را ادامه میدهد.
ایران با داشتن "شش" اثر که در "سازمان یونسکو" به ثبت جهانی رسیده، میتواند یکی از مراکز مهم جذب گردشگر باشد. وجود آثاری چون "تخت جمشید"، "چغازنبیل"، "تخت سلیمان"، "میدان نقش جهان"، "پاسارگاد" و "ارگ تخریب شده بم" از مهمترین جاذبههای جهانی ایران است .استان ایلام نیز دارای ۸ اثر تاریخی است که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
سفر و سلامی دوباره به زندگی
شهر نشینی و تکنولوژی، موجب شیوه ای از زندگی می شود که سرعت، عجله، فشار، اضطراب، بی تحرکی و بسیاری از عوامل منفی را به همراه دارد. بنابراین با این که رفاه و آسایش مادی افزایش یافته، اما بیماری های جسمی و فشارهای روحی فراوانی را به دنبال داشته است. از این رو، کارشناسان روان شناسی برای برون رفت از زیر فشار این بار سنگین و برای به دست آوردن آرامش جسمی و روحی بر مسافرت تأکید می کنند.
"یک کارشناس ارشد روانشناسی" با اشاره به این مطلب می گوید: مسافرت می تواند به تجدید انرژی روانی و توان فعالیت دوباره ی افراد کمک کند.
"پرستو عزیزی" افزود: بازیابی جسمی و روحی به وسیله سفر، مختص بزرگسالان است در حالی که برای کودکان و جوانان که سرشار از انرژی و تازگی هستند، دارای جاذبه هایی مانند: نشاط و رویارویی با دنیای پیرامون، ارضای حس کنجکاوی، هیجان و کسب تجربه های جدید است.
مسافرت و کشف تازه های زندگی
انسان به حکم زندگی در دهکده ی جهانی، ناگزیر از سیر و سفر و برقراری ارتباط است و این نکته ای است که از دید اسلام نیز پنهان نبوده و حتی مورد تأکید فراوان قرار گرفته است. کارشناسان دینی با استناد به آیات و روایات به بررسی جایگاه سفر و گردشگری در دین مبین اسلام پرداخته اند.
بنابر اظهارات "یک دکترای رشته علوم قرآن و حدیث"، کلام خداوند در آیات مختلفی مانند: ( پیش از شما سنت هایی بوده است پس روی زمین بگردید و بنگرید.) انسان را به سفر کردن تشویق کرده است.
"قدرت نیاصادق" تأکید کرد: گردشگری در روایات مختلف از زبان معصومین "علیهم السلام" نیز سفارش شده است، به گونه ای که پیامبر اکرم (ص)، مسافرت را وسیله کسب روزی و تأمین سلامت فرد عنوان کرده اند.
وی از سفر به عنوان وسیله ای برای تقویت قوه ی تعقل و کسب دانش یاد کرد و با اشاره به داستان سفر "ذوالقرنین" در قرآن که به تعبیر ی همان "کوروش کبیر" است، اظهار کرد: او سه سفر کرده که طی آن به کشف علوم مختلف دست یافته است.
اثرات آشکار و پنهان گردشگری بر اجتماع
يكی از اثرات اجتماعی، فرهنگی بسيار مهم گردشگری، اثر نمايشی است. در اثر نمايشی تنها مشاهده ی گردشگران، باعث به وجود آمدن تغييرات رفتاری در جامعه ی ميزبان خواهد شد.
"یک کارشناس علوم اجتماعی" با تحلیل مزایا و معایب این پدیده می گوید: مردم محلی، توانمندی مالیِ ديدار كنندگان را می پسندند و سودای داشتن آن ها را در سر می پرورانند. اين امر ازاين لحاظ كه ساكنان جامعه ی ميزبان را به اتخاذ الگوهای رفتاری سازنده تر ترغيب می كند می تواند اثرات مثبتی نيز در پي داشته باشد؛ اما در برخی موارد نیز مخرب است.
"نرگس خشنودی" در خصوص دلایل این امر اضافه کرد: ساكنان، به دليل عدم توانايی در به دست آوردن كالاها و شيوه ی زندگی ای كه ديدار كنندگان به معرض نمايش می گذارند ممكن است در جستجوی شيوه ی زندگیِ به نمايش گذاشته شده، از مناطق روستايی خود مهاجرت کنند.
گردشگری و توسعه ی اقتصادی
پژوهش های بسیاری در خصوص گردشگری در زمينه های مختلف انجام گرفته که در اين ميان سهم اثرات اقتصادی از ديگر انواع بيشتر بوده است.
"پيرسن" یکی از اقتصاد دانان معروف دنیا در اين باره می گوید: "مطالعه در مورد افزايش تعداد گردشگران بر مقصد، که به وسیله ی اقتصاد دانان صورت گرفته است، بر اثرات درآمد و اشتغال تمركز داشته است".
"یک دکترای علوم اقتصادی" از سه عامل: افزايش در آمد ارزی و دولتی، اشتغال زایی و كمك به توسعه ی منطقه ای به عنوان مزایای مثبت و تأثیرگذار گردشگری در زمینه ی بهبود وضعیت اقتصادی جامعه یاد کرد و افزود: به ازای ورود هر شش نفر گردشگر به يك كشور، يك شغل جدید ايجاد مي شود که با فعال کردن چرخه ی اقتصادی، زمينه ی ايجاد مشاغل گوناگون فراهم می شود.
"علی حیات نیا" تشریح کرد: سهم استان ايلام از تعداد گردشگران كشور در بهار سال "٩٥" حدود یک و يك دهم درصد بوده که با توجه به ظرفیت های اكوتوريسم و گردشگري تاريخي و مذهبی موجود، بسیار ناچیز است؛ امری که باید مورد توجه جدی قرار بگیرد.
عروسی، سزاوار دیدن
به بلندای گردنه ی برافراشته ی "قلاجه" که می رسی، پای در سرزمینی نهاده ای که کهن ترین تمدن های بشر را در دل خود، به نمایش گذاشته است. ایلام، خاستگاه مردمانی است که صفحه، صفحه ی تاریخِ دیرینه ی تمدن ایرانِ عزیز را تجربه کرده اند.
"یکی از کارشناسان میراث فرهنگی استان" با این توصیف از جاذبه های شگفت انگیز ایلام، ادامه داد: این اعتبار دیرینه در کنار جنگل های زیبای انبوه "بلوط و "بنه" و حرکت و خروش رودخانه های "سیمره" و "کنجانچم"، "کنگیر" و "میمه"، "دویرج" و "چیخواب" به ایلام، شکوه خیره کننده ای بخشیده و پرتوهای روح افزای آفتاب از فراز کوه های قد کشیده "کبیرکوه" و "مانشت" و "دینارکوه"، "سرزمین طلوع خورشید" را به زیباترین "عروس زاگرس" تبدیل کرده است.
"محمد جواد خانزادی" اضافه کرد: دره های شگفت انگیز، رودها و آبشارهای طرب ناک، غارهای بی نظیر، کوههای سر به فلک کشیده، اقلیم های متنوع آب و هوایی، هم جواری دیدنی کوه و دشت، سادگی هزار رنگ طبیعت، صداقت فرهنگ و هنر و چشم اندازهای بدیع، ایلام - سرزمین رنگ ها - را به شاهکار شکوهمند ایران، زمین بدل کرده است.
"این کارشناس باستان شناسی" تشریح کرد: شکوه معماری "ساسانیان" در صلابت "پل گاومیشان" و "طاق شیرین و فرهاد" و "آتشکده ی سیاهگل" و "کوشک قینفر" و "گنبد جهانگیر" و "دژماخو"، اصالت هنر اسلامی در "شهرهای تاریخی سیمره" و "سیروان" و قلعه های "والی" و "فلاحتی" و "کنجانچم" و "میرغلام هاشمی" و نیز تلاش و اندیشه را در آثار به دست آمده از تپه های پیش از تاریخ "علی کش"، "گلان"، "گوران"، "چغاسفید" و "چغاآهوان" می توان به نظاره نشست. دریاچه بی نظیر "دوقلوی سیاه گاو" و درختان کهنسال "سَول"، غارهای پارینه سنگی "هلیلان" و غار طبیعی "زینگان" همگی گواه بر دیرینگی این خاک دارد.
ایلام، آماده استقبال از میهمانان نوروزی
"مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ایلام" با اشاره به این که پذیرایی از میهمانان نوروزی، رسمی دیرینه برای مردم ایلام است توصیف کرد: ساماندهی و تجهیز خانههای شخصیِ جامعه ی محلی، تحت عنوان خانه مسافر و اقامتگاههای بومگردی برای اسکان مسافران از جمله اقدامات انجام گرفته در این خصوص است که میتواند نقش مؤثری در جذب گردشگر و رونق گردشگری روستایی نیز ایفا کند .
"عبدالمالك شنبه زاده" تصریح کرد در حال حاضر ، ایلام با ۱۲ هتل، ۸ مهمانپذیر و 11 اقامتگاه بومگردی آماده پذیرایی و اسکان بیش از 7 هزار نفر گردشگر در شب است.
"دبیر ستاد اجرایی خدمات سفر استان ایلام" توسعه صنعت گردشگری را مستلزم ایجاد زیرساخت ها دانست و با بیان این که گردشگری، موضوعی فرابخشی است و نیازمند تعامل و همکاری سایر دستگاه هاست تشریح کرد: برای تحقق این امر بایستی از توان یک دستگاه اجرایی مانند استانداری بهره گرفته شود.
توسعه گردشگری با نگاهی همه جانبه
" معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری ایلام" در پاسخ به این اظهارات گفت: اختصاص اعتبار برای ساخت و تکمیل زیرساخت های جاذبه های گردشگری، تاریخی - مذهبی و یادمان های دفاع مقدس از دید استانداری پنهان نبوده است و این اعتبارات همه ساله پرداخت می شود.
" احمد کرمی" ادامه داد: با این حال، توسعه صنعت گردشگری نیازمند تهیه ی طرح جامع گردشگری در استان، استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و واگذاری مدت دار اماکن گردشگری به متقاضیانی است که می توانند در این حوزه سرمایه گذاری کنند.
استقبال مسافران از بوم گردی
"معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان ایلام" با اظهار به این که بحث بوم گردی یک رویکرد جدید در حوزه ی گردشگری است، گفت: هدف از اجرای این طرح علاوه بر ایجاد فضایی بکر و آرام و به دور از دغدغه و شلوغی شهرها، جذب گردشگر ، معرفی فرهنگ و آداب و رسوم بومی، محلیِ استان و نیز رونق کسب و کار روستاییان و کمک به بهبود وضعیت اقتصادی جامعه است.
"جوریه کلانتری" افزود: تاکنون 11 مجوز بوم گردی صادر شده است و مراجعه مسافران به اقامتگاه ها در نوروز سال گذشته چهارصد و 30 نفر بوده که با توجه به استقبال مسافران نوروزی، پیش بینی می شود امسال این تعداد 7 تا 8 درصد افزایش یابد.
ایجاد لحظاتی شاد در نوروزگاه ها
"سرپرست معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایلام" هم از دایر بودن 50 غرفه ی صنایع دستی و سوغات محلی در "قلعه والی" شهر ایلام و نیز برگزاری نمایشگاه های مشابه در شهرستان های "مهران" "دهلران"، "چرداول"، "دره شهر"، "آبدانان" و "بدره" در ایام نوروز خبر داد و اضافه کرد: برپایی "سیاه چادر" و نوروزگاه ها به منظور اشاعه و معرفی فرهنگ بومی استان به مسافران و نیز ایجاد لحظاتی شاد و پرنشاط با اجرای برنامه هایی در قالب موسیقی، جُنگ شادی و نمایش های طنز، نوروز را در ایلام برای مسافران خاطره انگیز خواهد کرد.
امنیت و آرامش با پلیس انتظامی
"فرمانده انتظامی استان" نیز در آستانه ی آغاز سفرهای نوروزی ضمن آرزوی استفاده از بهاری دل انگیز برای مردم گفت: تمهيدات انتظامی لازم برای برقراری آرامش خاطر مسافران نوروزی انديشيده شده است و پليس با استفاده از تمام توان و امكانات خود برای تأمين امنيت پايدار در ایام نورز تلاش می کند.
"سردار نورعلی یاری" با بيان اين که مهمترين سلاح سارقان، بی احتياطی مسافران نوروزی است، خاطرنشان کرد: مردم با رعايت نکات ايمنی، فرصت انجام اعمال مجرمانه را از سارقان بگیرند.
" وی" از مسافران نوروزی خواست برای اسکان، از مراکز اقامتی مسافران نوروزی استفاده کنند زیرا این اماکن تحت نظارت پليس قرار دارند و لازم است از استقرار در مناطق ناشناخته و پرخطر به صورت جدی خودداری شود.
پيشگيری از سرقت خودرو نیز از جمله سفارش های سردار بود؛ وی از مسافران خواست تا با افزايش تجهيزات ايمنیِ اتومبيل خود، سارقين را ناکام بگذارند زیرا آنان خودروهايی را برای سرقت انتخاب می کنند که فاقد تجهيزات ايمنی مناسب باشد.
و توصیه هایی که باید جدی گرفت
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی استان با اشاره به این که تجربه سال های گذشته نشان داده که روزهای ابتدای سال از پرترددترین و در عین حال پرحادثه ترین روزها بوده است؛ از رانندگان خواست تا در طول سفر، قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کنند و با بی احتیاطی، خاطرات شیرین تعطیلات نوروزی و مسافرت شان را به کام خود تلخ نکنند.
"سرهنگ محسن ناصری" با بیان اینکه بیشترین آمار تصادفات نوروزی از نوع واژگونی و انحراف به چپ خودرو است، از رانندگان خواست، هنگام خوابآلودگی و خستگی رانندگی نکنند و با پرهیز از قانون شکنی، سرعت و سبقت های غیرمجاز، سفری ایمن را برای خود و هموطنانشان رقم بزنند.
و برای گفتن و شنیدن کلام آخر، قلم را به دستان بهار می سپاریم؛ او که تنها به زندگی، فکر می کند و به زیبایی. در مرام بهار غم، کینه و کدورت، شستنی ست و جایی برای ماندن ندارد؛ او برای رسیدن به مقصد عجله ای ندارد و یک زمستان، تمام منتظرمی ماند ولی در نهایت وقتی که می رسد با یک دنیا شادابی و سرزنده گی می آید، پس از بهار درس بگیریم و مسافر آرام و صبور زندگی باشیم تا آن را زیبا و شاد قدم بزنیم.
* زهرا پور اسماعیل