نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور نمایندگان کشورمان، اتحادیه اروپا و کشورهای عضو گروه پنج بعلاوه یک در محل هتل کوبورگ وین پايان يافت.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما از وين ؛ ايران از کميسيون مشترک برجام خواسته است درباره لغو «مؤثر» تحريمهاي ايران اقدام و مشخصاً به موارد متعدد نقض برجام از سوي آمريکا رسيدگي کند.
شبکه تلويزيوني پرس تي وي گفت: نمايندگان ايران و گروه پنج بعلاوه يک امروز (جمعه) براي شرکت در يازدهمين نشست دورهاي کميسيون مشترک برجام، آن هم در بحبوحه تهديدات آمريکا مبني بر احتمال خروج اين کشور از برجام، در وين، پايتخت اتريش، گردهم آمدهاند. عباس عراقچي، معاون وزير امور خارجه ايران گفته است که از مسائل مهم در دستور کار اين جلسه، مسئله لغو تحريمهاي ايران و همچنين موضوع موارد مختلف نقض برنامه جامع اقدام مشترک از سوي آمريکا، خواهد بود. عراقچي بر موضع ايران، مبني بر اين که برجام قابل مذاکرهي مجدد نيست، بار ديگر تأکيد کرد.
از سوي ديگر، دونالد ترامپ، رئيس جمهور آمريکا، از زماني که وارد کاخ سفيد شده است، با برجام اعلام مخالفت کرده، آن را بدترين توافق تاريخ خوانده و خواستار مذاکرهي مجدد براي اصلاح «معايبِ» آن شده است. اين در حالي است که ايران و ساير طرفهاي امضاکنندهي برجام تاکنون با اين درخواست دولت آمريکا مخالفت کردهاند.
هما لزگي، خبرنگار اين شبکه، طي گزارش زنده از وين درباره نشست امروز کميسيون مشترک برجام گفت: جلسه اين کميسيون، اينجا در پايتخت اتريش آغاز شد. رياست اين جلسه مشترکاً برعهده هلگا اشميت، معاون فدريکا موگريني، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا، و عباس عراقچي، معاون وزير خارجه ايران، است. اصولاً در اين نشستهاي دورهايِ کميسيون مشترک برجام، معاونان وزراي خارجه يا مديران سياسي وزارتهاي امور خارجه کشورهاي امضاکننده برجام شرکت ميکنند.
ايران مدتها است که به اين کميسيون درباره موارد متعدد نقض مفاد برجام از سوي آمريکا، شکايت کرده است. روز گذشته،عراقچي، پيش از آغاز نشست اين کميسيون، گفت: ايران بر اين باور است که آمريکا در حال نقض تعهداتي است که خودش براساس متن برجام پذيرفته است. عراقچي تأکيد کرد که در نشست روز جمعه، ايران اين شکايتها را از طرز برخورد نامناسب آمريکا با برجام به اعضاي کميسيون مشترک اعلام خواهد کرد، تا شايد همه بتوانند در اين زمينه به تفاهم و درکي مشترک برسند.
عراقچي افزود: برخي از اعضاي گروه پنج بعلاوه يک، مانند روسيه و چين، معمولاً با مواضع ايران در خصوص نقض برجام از سوي آمريکا همعقيدهاند، ولي برخي ديگر از اعضاي گروه پنج بعلاوه يک، هرچند اذعان دارند که آمريکا به تعهدات خود بر اساس برجام پايبند نيست، تا حدي از گفتنِ علنيِ اين مطلب (عليه آمريکا) اِبا دارند. عباس عراقچي ابراز اميدواري کرد، با توجه به توضيحات مبسوطي که ايران در اين خصوص به اعضاي کميسيون مشترک ارائه خواهد کرد، اين کميسيون بتواند بيانيهاي مشترک عليه آنچه آمريکا برضد برجام انجام ميدهد، منتشر کند.
خبرنگار افزود: ما بايد منتظرِ پايان نشست امروز اين کميسيون باشيم تا ببينيم آيا آن بيانيهي مشترک عليه آمريکا که عراقچي اميدوار به صدور آن است، منتشر خواهد شد يا خير. البته در پايان هر نشست دورهاي اين کميسيون معمولاً کنفرانسي خبري برگزار ميشود و در خلال آن، بيانيهاي نيز قرائت ميشود، ولي متن آن بيانيه، يا اينکه آيا حاوي مطالبي عليه طرز رفتار آمريکا برضد برجام باشد، هنوز مشخص نيست.
هما لزگي اضافه کرد: هيئت ايرانيِ شرکتکننده در اين کميسيون، طبق روال معمول، تاکنون نشستهايي دوجانبه با برخي از هيأتهاي کشورهاي عضو اين کميسيون در حاشيه نشست دورهاي کميسيون مشترک برجام برگزار کرده است و پس از پايان نشست اين کميسيون نيز ممکن است نشستهاي دوجانبهي ديگري با برخي ديگر از اعضاي گروه پنج بهعلاوه يک برگزار کند.
خبرنگار افزود: در ضمن، عراقچي روز گذشته به ما گفت: کارگروهي متشکل از کارشناسان فنيِ ايران و کشورهاي عضو پنج بعلاوه يک تشکيل شده است، که مشخصاً درباره موضوع برداشته شدن تحريمهاي ايران به بحث و تبادل نظر بپردازد، زيرا اين مهمترين بخش از برجام است که ايران دربارهي آن شکوائيه دارد. علت آن اين است که ايران به تعهدات خود بر اساس متن برجام - که شامل محدودسازي برنامه هستهاي اين کشور بوده - عمل کرده و آژانس بينالمللي انرژي اتمي نيز بارها بر پايبندي ايران به متن برجام و عمل کردن اين به تعهداتش براساس برجام، صحه گذاشته است، ولي از سوي ديگر، ايران شاهد برداشته شدن مؤثرِ تحريمهاي اين کشور نبوده است. متأسفانه آمريکا کماکان بر شرکتها و بانکهاي اروپايي و ساير کشورها فشار ميآورد و فضاي تهديد و ارعاب ايجاد ميکند تا آنان را از انجام دادن هرگونه تجارت، تعامل اقتصادي يا داد و ستدِ بانکي با ايران بازدارد، که مشخصاً حرکتي است که ناقض برجام است.
مديرعامل ايران اير: در نشست امروز درباره مجوزهاي OFAC در بخش هوايي صحبت شد
فرزانه شرفبافی مدیر عامل ایران ایر یکی از شرکت کنندگان در کمیسیون مشترک برجام در هتل کوبورگ وین گفت: در این جلسه درباره مجوزهای اداره خزانه داری و دفتر کنترل اموال خارجی (OFAC) در بخش هوایی صحبت کردیم.
به گفته مدیرعامل ایران ایر ؛ مشکلات مربوط به لغو تحریمها در بخش هوایی را مطرح کردیم و مذاکرات در کمیسیون مشترک درباره موضوع لغو تحریمها ادامه دارد.
در وین؛ آغاز نشست کمیسیون مشترک برجام
نشست کميسيون مشترک برجام پيش از ظهر امروز ساعت يازده بوقت محلي (يک ونيم بعدازظهر بوقت ايران ) با حضور ايران ؛ اتحاديه اروپا و کشورهاي پنج بعلاوه يک در محل هتل کوبورگ وين آغاز شد .براساس بيانيه اتحاديه اروپا در اين نشست بررسي برجام و موضوعات مرتبط به تحريم ها و مسايل هسته اي خواهد بود.
عباس عراقچي معاون وزير امور خارجه کشورمان پيش از برگزاري اين نشست در گفت وگوي اختصاصي با خبرنگار خبرگزاري صدا وسيما در پاسخ به اين سوال که رييس جمهور امريکا ماندن در برجام را منوط به انجام اصلاحات و وارد کردن موضوعاتي ديگر در اين توافق مي داند ؛ گفت : موضع ما کاملا روشن و ترديدناپذير است؛ برجام به هيچ وجه امکان مذاکره مجدد، باز شدن و بحث مجدد ندارد؛ هيچ امکاني براي يک توافق تکميلي، يک الحاقيه يا عباراتي از اين قبيل که اين روزها استفاده ميشود ، از ديد ما وجود ندارد.
وي تاکيد کرد: برجام محصول مذاکرات طولاني و بستهاي از بده بستان هايي بوده که صورت گرفته و جمهوري اسلامي ايران به تعهدات خود کاملا پايبند بوده و آژانس بينالمللي انرژي اتمي در تقريبا 10 گزارش مستمر پايبندي ايران را تائيد کرده و ما انتظار داريم که طرف مقابل نيز به تمام تعهدات خود بطور کامل عمل کند.
عراقچي افزود: بخشي از تعهداتي که آنها دارند در زمينه لغو يا اسقاط قوانين خودشان بوده و کارهايي در اين زمينه انجام شده است اما بيشتر از آن بايد فضاي لازم براي اجراي موفق برجام که جزو تعهدات آنها در برجام است را فراهم کنند اما متاسفانه فضايي که تا الان بخصوص توسط دولت جديد آمريکا در مدت تقريبا يک سال و 2 ماه گذشته ايجاد شده، نه تنها فضاي سازندهاي نبوده بلکه برعکس فضاي مخربي بوده است. ترساندن و تهديد کردن جامعه تجاري و اقتصادي دنيا که با ايران کار نکنند اين نقض آشکار بندهاي مختلف برجام است و بايد به آن رسيدگي شود، اما با اين حال از ديد ما هيچ امکاني براي مذاکره مجدد و بحث مجدد درباره مفاد برجام وجود ندارد.