وزیر خارجه روسیه: رویکرد انگلیس در موضوع مسمومیت سرگئی اسکریپال مامور سابق دوجانبه روس ناشی از مشکلات دولت انگلیس در مواجهه با خروج این کشور از اتحادیه اروپا است.
وی ابراز اميدواری کرد سرگئي اسکريپال مامور سابق اطلاعاتي اين کشور که در شهر سالزبري انگليس مسموم شد و در شرايط بحراني قرار دارد به زودي بهتر شود و به روشن شدن ابعاد مسموميت و اتفاقي که براي وي افتاد کمک کند.
وزير امور خارجه روسيه اعلام کرد احتمال دارد پيچيده تر کردن شرايط ميزباني مسابقات جام جهاني فوتبال 2018 در اين کشور يکي از انگيزه هاي مسموم کردن سرگئي اسکريپال افسر سابق اطلاعاتي اين کشور در شهر سالزبري انگليس باشد.
همچنین؛ در پي اعلام وضع تحريمهايي از سوي انگليس ضد روسيه در ارتباط با ماجراي مسموميت جاسوس سابق دوجانبه روس در خاک اين کشور، کرملين روز پنجشنبه موضع « کاملا غيرمسئولانه » لندن را محکوم و اعلام کرد روسيه به بهترين شکل در جهت منافع خود (به اين تحريمها) پاسخ خواهد داد.
وي با بيان اينکه اين اتهامات « نشانه هايي از اقدام تحريک آميز » است، افزود: « البته ما نگران اين شرايط هستيم.» پسکوف خاطرنشان کرد: « طرف روسي با اين حادثه که چهارم مارس در شهر سالزبري روي داد، هيچ گونه ارتباطي ندارد.
سرگئي اسکريپال 66 ساله، جاسوس سابق دوجانبه روس و دختر 33 ساله وي يوليا که چهارم مارس با ماده سمي اعصاب دچار مسموميت شده بودند، در بيمارستاني در سالزبري بستري هستند و حالشان وخيم است.
واکنش مطبوعات روسیه به اتهام زنی انگلیس
روزنامه «نزاويسيمايا گازتا» (Nezavissimaïa gazeta) نوشت: « ترزا مي روابط بين مسکو و لندن را مسموم کرد» و روزنامه رسمي « روسيسکايا گازتا » (Rossiïskaïa gazeta) نيز « واکنش عصبي نخست وزير انگليس را که رويارويي با مسکو را در پيش گرفته است» محکوم کرد.
روزنامه « کومرسانت » (Kommersant) نيز ضمن انتقاد از مقامات انگليسي براي « يافتن پاسخهايي مسموم » به ماجراي مسموميت جاسوس سابق دوجانبه روس، اعلام کرد: « بحران در روابط بين مسکو و لندن به نقطه اوج جديدي رسيده است.»
روزنامه « کومسومولسکايا پراودا » (Komsomolskaïa pravda) نيز نوشت: « ترزا مي در سخنراني خود در پارلمان تلاش کرد روسيه را به ارتکاب همه جرم ها متهم کند.»
روزنامه « ايزوستيا » (Izvestia) نيز به نقل از منابع ديپلماتيک نوشت : « روسيه دست کم به شيوه اي نظام مند به اخراج 23 ديپلمات روس پاسخ مي دهد. اما واکنش روسيه ممکن است حتي جامع تر باشد. خود را براي پاسخ (روسيه) آماده کنيد.»
روزنامه « مسکووسکي کومسومولتس » (Moskovski Komsomolets) نيز « دوره اي طولاني از انجماد روابط بين روسيه و انگليس » خبر داد و اعلام کرد : « اما روسيه خواهد توانست همه اينها را با سربلندي تحمل کند.»
همچنین؛ بوريس جانسون وزير امور خارجه انگليس در مقاله اي در روزنامه واشنگتن پست نوشت: انگليس به متحداني نياز دارد که در برابر روسيه کنارش بايستند.
وزير دفاع انگليس نیز در واکنش به تصميم روسيه براي اخراج ديپلمات هاي انگليسي از مسکو گفت: روسيه بايد کنار بکشد و خفه شود!
سران آمريکا، انگليس، فرانسه و آلمان، مسئوليت حمله سالزبري را صرفا متوجه روسيه دانستند
خبرگزاري رويترز گزارش داد سران کشورهاي فرانسه، آلمان، آمريکا و انگليس با صدور بيانيه اي مشترک اعلام کردند «ما موافق هستيم که هيچ توضيح جايگزين محتملي براي مسئوليت روسيه در حمله به مامور سابق اطلاعاتي روسيه در شهر سالزبري انگليس وجود ندارد. و حمله با گاز اعصاب در شهر سالزبري انگليس به يک مامور سابق اطلاعاتي روسيه نقض حاکميت ملي انگليس است.»
جاسوس دو جانبه و تلاطم در حزب کارگر انگليس
اختلاف درباره عامل مسموميت جاسوس دوجانبه روسي در انگليس، به اختلاف ميان اعضاي حزب کارگر انگليس مبدل شده است.
به گزارش خبرگزاري صدا و سيما از لندن، 12 روز پيش، «سرگئي اسکريپال» جاسوس سابق روسي که در انگليس زندگي ميکند، به همراه دخترش، در حال بيهوشي روي يک نيمکت در يک مرکز خريد در شهر سالزبوري ديده شد. سرگئي اسکريپال، شهروند 66 ساله روسيه، قبلا به جرم جاسوسي براي انگليس، در مسکو بازداشت و زنداني شده بود. وي سپس در سال 2010 ميلادي در تبادل جاسوسان آمريکا و روسيه آزاد شد و به انگليس منتقل شد.
در پي پيدا شدن «اسکريپال» و دخترش در حال بيهوشي، رسانه ها و سياستمداران انگليسي، اين احتمال را مطرح مي کنند که ممکن است اين دو نفر عمدا مسموم شده باشند و با توجه به اين اتهام که تشکيلات جاسوسي روسيه در مسموم کردن و قتل «الکساندر ليتويننکو»، عضو سابق تشکيلات اطلاعاتي روسيه دست داشته است، احتمال ارتباط دولت روسيه با اين حادثه را مطرح مي کنند.
ديروز در نشست مجلس عوام انگليس، «جرمي کوربين» از دولت انگليس خواست تا در اين باره، با سند و مدرک سخن بگويد و سخنگوي وي نيز گفت: مشابه اين اتهامات را دولت و ارتش انگليس در سال 2003 ميلادي، درباره سلاح هاي کشتار جمعي صدام مطرح کردند که دروغ از آب در آمد.
از همان زمان، سياستمداران حزب محافظه کار حاکم، به همراه شماري از اعضاي حزب کارگر، «جرمي کوربين» را به تلاش براي دفاع از روسيه و پوتين متهم مي کنند. به نوشته روزنامه ديلي ميرور، دو وزير دولت سايه تهديد کرده اند در اعتراض به موضع «جرمي کوربين» در اين زمينه، به فکر استعفا هستند.
«جرمي کوربين» به عنوان رهبر حزب اصلي مخالف دولت، در شورايي عضو است که اسناد و مدارک محرمانه را ملاحظه مي کند و با اين حال، در اين باره که روسيه عامل مسموميت جاسوس دوجانبه است، قانع نشده است.
به نوشته ديلي ميرور، سخنگوي «جرمي کوربين» گفته است همين موضوع که دولت انگليس مي گويد يا دولت روسيه مسوول اين مسموميت است يا به علت از دست دادن کنترل امور، افراد يا نهادهايي در روسيه دست به اين کار زده اند، نشان مي دهد که قطعيتي وجود ندارد.
به نوشته ديلي ميرور، دولت فرانسه نيز گفته است بايد شواهدي قطعي درباره دست داشتن دولت روسيه در اين مسموميت ارائه شود که موضعي مشابه حزب کارگر انگليس است. در همين حال،« ترزا مي»، نخست وزير انگليس گفت: از شنيدن مواضع سخنگوي «جرمي کوربين»، شگفت زده شده است. وضعيت جسمي «اسکريپال» و دخترش کماکان نگران کننده توصيف مي شود و دولت انگليس، دولت روسيه را مسوول اين مسموميت مي داند.
نخست وزير انگليس ديروز اعلام کرد: براي تنبيه مسکو، 23 ديپلمات روس را از لندن اخراج مي کند، ملاقات هاي سطح عالي با مقامات روسيه را لغو مي کند، هيچ برنامه اي براي سفر اعضاي خاندان سلطنتي يا مقامات هيات دولت، براي شرکت در مراسم جام جهاني فوتبال در مسکو منظور نمي کند و رفت و آمد شهروندان روسي و نقل و انتقال پول هاي آنان را زير نظر خواهد گرفت.
لندن همچنين از شوراي امنيت، ناتو، اتحاديه اروپا و متحدان خود خواست تا از موضع انگليس در اين باره حمايت کنند. وزير خارجه روسيه امروز پنجشنبه با غيرعقلايي و خطرناک خواندن مسيري که لندن در پيش گرفته است، وعده داد به زودي و قطعا ديپلمات هاي انگليسي را از روسيه اخراج مي کند.