سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: در جلسه این کمیسیون، تمام سناریوهای وزارت امور خارجه برای آینده برجام و احتمال خروج امریکا از این توافقنامه بررسی شد.
دنيا جمهوري اسلامي را يک بازيگر و کشور مؤثر در عرصه بين الملل ميداند
نماينده مردم ورامين در مجلس شوراي اسلامي بر همين اساس تصريح کرد: در اين جلسه که با حضور معاونان سياسي و اقتصادي وزارت امور خارجه، عراقچي و انصاري برگزار شد، ابتدا بروجردي اشاره اي به کليات موضوع و ضرورت و اهميت روابط جمهوري اسلامي کرد و گفت که نگاه به شرق بايد جايگاه خودش را در سياست خارجي به نحو احسن پيدا کند.
وي همچنين با اشاره به سخنان عراقچي در اين جلسه بيان داشت: امروزه دنيا جمهوري اسلامي را به عنوان يک بازيگر و کشور موثر در منطقه و عرصه بين المللي مي شناسد که اين موضوع مورد اعتراف همه کشورهاست همچنين از آنجا که در حوزه بين المللي يکي از موضوعات ما برجام است، رفت و آمدهايي بين اروپاييان و امريکايي ها وجود داشته و دارد و به ويژه سه کشور اروپايي حاضر در برجام هستند که تلاش آنها اين است که ترامپ و امريکا در برجام بماند و و برجام حفظ شود ولي هنوز نتيجه بخش نبوده است.
نقوي حسيني به تشريح دلايل نتيجه بخش نبودن مذاکرات اروپايي ها با امريکا براي اجراي برجام از قول عراقچي پرداخت و افزود: چرا که برجام مي گويد يا بايد اين توافق اصلاح شود و يا بايد همکاري قطع شود و اين در حالي است که از نظر ترامپ برجام بايد موضوع موشکي ايران را هم شامل شود، از اين رو اينها در دوران مذاکرات هم تلاش کردند مذاکرات موشکي را وارد کنند ولي براي ما خط قرمز بود و اجازه هم نداديم.
ترامپ به دنبال دستيابي به اماکن نظامي ايران است/ چالش اصلي برجام نحوه تعامل با غربي هاست
اين نماينده مردم در مجلس دهم ادامه داد: ايراد دوم ترامپ اين است که چرا به اماکن نظامي ايران دسترسي نداريم و سومين مطالبه ترامپ اين است که زمان هاي تعيين شده در برجام خيلي کوتاه است و هشت سال و ده سال و غيره زماني نيست، چرا که ايران پس از اين تاريخ ها حتي مي تواند سلاح به کشورهاي ديگر بدهد.
وي با اشاره به بخش ديگري از سخنان عراقچي گفت: برداشت امريکايي ها اين است که ايران پس از برجام بسيار قوي تر و قدرتمندتر و حضورش در منطقه موثرتر و مقتدرتر شده است و امريکايي ها و غربي ها نمي توانند طبق برجام با ايران مقابله اساسي کنند، بنابراين در حال حاضر چالش اصلي برجام و نحوه تعامل غربي ها با موضوع برجام است که چند سناريو در اين خصوص داريم.
نقوي حسيني با اشاره به يکي از سناريوها در صورت خروج امريکا از برجام که احتمال زيادي هم دارد، عنوان کرد: عراقچي در اين خصوص از دو راه صحبت به ميان آورد يکي اينکه ادامه برجام بدون امريکا يا خروج ايران از برجام و پايان بخشيدن به برجام که در اين خصوص موضوع ما اين است که اگر امريکا خارج شود، ما هم از توافق خارج مي شويم لذا به اروپايي ها هم گفتيم اگر نتوانند امريکا را در برجام حفظ کنند، ايران هم از برجام خارج خواهد شد پس کشورها بايد هميشه آمادگي اقتصاد منهاي برجام را داشته باشند.
امريکاييها به دنبال تحديد ايران هستند حتي اگر در برجام بمانند
اين عضو هيأت رئيسه کميسيون امنيت ملي در مجلس دهم اضافه کرد: عراقچي به اين نکته اشاره کرد که اگر برجام هم حفظ شود، امريکايي ها به دنبال محدودسازي ايران هستند و تلاش مي کنند با ايران مقابله کنند از اين رو اگر با اروپايي ها هم بدون امريکا برجام را ادامه دهيم، کار سخت خواهد بود چرا که امريکا فشارهاي بيشتري مي آورد.
وي افزود: اروپايي ها تلاش دارند امريکا را با اين پيشنهاد حفظ کنند که در آينده يعني پس از هشت سال با ايران توافق جديدي کنيم، ولي ايران اين نوع اقدام را خلاف برجام مي داند و در نهايت بايد گفت امريکا در خروج از برجام جدي است و تعبير وزير خارجه هم در همين راستا صورت گرفته است و لااقل يکي از دلايلش اين است.
نقوي حسيني همچنين ادامه داد: دوم اينکه اروپا تلاش مي کند امريکايي ها را در برجام نگاه دارد ولي اينکه انگليس و فرانسه و آلمان چقدر موفق شوند در آينده معلوم مي شود، سوم اينکه اروپا روي لبه تيغ تيز حرکت مي کند چون اگر به سمت ترامپ حرکت کند ايران را از دست مي دهد.
ضرورت تمرکز برقراري روابط اقتصادي با کشورهاي همسايه
وي همچنين اضافه کرد: عراقچي اشاره کرد ما منافع فراواني از برجام برديم اما منافع کامل نبرديم، در حالي که ايران همه تعهداتش را انجام داد و متعهد به تعهدات است و انتظار دارد انتفاع کامل از مزاياي آن ببرد، همچنين بروجردي در ادامه گفت که ما در حوزه سياست خارجي نبايد به هيچ وجه فرصت سوزي کنيم اقدام به موقع تاثيرگذار است.
نقوي حسيني در ادامه به اظهارات انصاري معاون اقتصادي وزارت امور خارجه اشاره و اذعان کرد: تجربه تاريخي نشان مي دهد که ما بايد بخش اصلي فعاليت هاي خود را بر همسايگان خود متمرکز کنيم و کشوري که 15 همسايه دارد بايد بر روي همسايگان سرمايه گذاري خيلي بيشتري داشته باشد، همچنين محروميت ها و محدوديت هاي اقتصادي در داخل و خارج بايد در برنامه رفع موانع قرار گيرد.
نماينده مردم ورامين در مجلس ادامه داد: شرايط نامتعادل برجام، کشورها را در شرايط ترديد قرار مي دهد و در حوزه اقتصادي همه کشورها اعم از غرب و شرق و همسايگان با ايران روابطي دارند و علاقه مند به همکاري با ايران هستند، ولي نگاه آنها فعلا حداقلي است چون در ادامه آن ترديد دارند.
وي ادامه داد: انصاري يکي از مشکلات اصلي مهم در روابط اقتصادي را بانک ها دانست و گفت که بانک هاي بزرگ همه در سنگر هستند چون از طرف امريکايي ها ضربه هاي سنگين خورده اند، لذا ما معتقديم اولويت نخست بايد همسايگان باشند و در مرحله بعدي کشورهاي قابل دسترس پس از همسايگان.
نظر فرانسه درباره مذاکرات موشکي با ايران با امريکا هم جهت است
نقوي حسيني در ادامه تصريح کرد: انصاري گفت با اروپايي ها يک تعامل دو طرفه براي همکاري متعادل وجود دارد، برخي از اين کشورها خطوط اعتباري خوبي براي ايران باز کرده اند و برخي بانک هاي اروپايي هم در اروپاي غربي و هم در اروپاي شرقي در حال همکاري هستند، اگرچه اروپايي ها در حداقلي روابط با ما کار مي کنند ولي همکاري مثبت ادامه دارد و فرصت هاي خوبي هم به وجود آمده است، ضمن اينکه بي اعتمادي به تصميمات ترامپ هم يکي از دلايل برخوردهاي حداقلي آنهاست.
اين نماينده مردم در مجلس دهم در ادامه به بيان نظرهاي ساير اعضاي کميسيون در اين جلسه پرداخت و اظهار داشت: کريمي قدوسي بحث مفصلي درباره برجام و رابطه امريکا و اروپا با موضوع ارائه کرد و معتقد بود اروپايي ها در تحريم عليه ايران با امريکا همراه هستند، ولو اينکه برجام باشد يا نباشد و فرانسه در موضوع موشکي اگر از امريکايي ها تندتر نباشد کمتر نيست و ساير کشورهاي اروپايي هم به ايران فشار مي آورند که مشکلش را با فرانسه حل کند.
وي همچنين به سخنان حسن بيکي، ديگر عضو کميسيون اشاره کرد و بيان داشت: وي در مورد استفاده از فرصت هاي موجود نکاتي را توضيح داد و نجفي خوشرودي نيز سناريوهاي ممکن براي پيشبرد اهداف جمهوري اسلامي در سياست خارجي را تبيين کرد؛ همچنين شوشتري محوريت همسايگان در روابط را نکته قابل توجهي دانست ولي معتقد بود سيستم خرد منطقه اي منفصل از سيستم کلان در عرصه بين الملل نيست.
کره شمالي با اتکا به قدرت موشکي وارد مذاکره با امريکا شد
نقوي حسيني همچنين به سخنان چناراني اشاره و عنوان کرد: وي معتقد بود نيازمند تلاش زيادي هستيم تا موانع را از سر راه سياست خارجي برداريم، همچنين کواکبيان گفته بود اختلافات در عرصه بين المللي و منطقه اي به معناي قطع رابطه نيست، ضمن اينکه برومندي هم در مورد نقش رابطه امريکا با کره شمالي در روابط ايران با غرب مباحثي را مطرح کرد.
سخنگوي کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي در پايان به قسمت آخر سخنان عراقچي اشاره و خاطرنشان کرد: وي گفت که ما در چارچوب سياستگذاري نظام حرکت مي کنيم و در شرايط حساس، وضعيت را کارشناسانه و دقيق به مقامات عالي کشور منعکس مي کنيم، همچنين در ارتباط با اروپايي ها هم گفتگو مي کنيم و بعد به عنوان ديدبان نظام منعکس مي کنيم، همچنين درباره کره شمالي بايد گفت که اين کشور با اتکا به قدرت موشکي خود وارد مذاکرات با امريکا شد.