دولت آمریکا مثل دولت های پیشین با تهديد نشان دادن ایران، میلیارد ها دلار تسلیجات نظامی به کشورهای منطقه می فروشد.
روزنامه گلف نیوز چاپ امارات اخیرا با انتقاد از سیاست های غرب نوشت؛ کشورهای غربی به بهانه مقابله با تهدید ایران خود با فروش سلاح به کشورهای منطقه به عاملی بی ثبات ساز در خاورمیانه تبدیل شده اند و با تکرار همه روزه ادعای تهدید بودن ایران ؛ زیر لوای این هراس آفرینی ، بیشترین سلاح ها را به کشورهای عربی منطقه می فروشند .
مسابقه تسلیحاتی به ویژه در خاورمیانه همواره با شدت و ضعف وجود داشته است اما این مسئله پس ازحادثه ۱۱سپتامبر روندی فزاینده به خود گرفته است و طی سال های اخیر خریدهای نظامی برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس همچون امارات متحده عربی روندی جنون آمیز پیدا کرده است؛ این در حالی است که آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی به خصوص انگلیس در آستانه ورشکستگی اقتصادی قرار دارند و در این گونه موارد این کشورها به فروش تسلیحات به کشورهای عربی خلیج فارس هجوم می برند.
اخیرا وزارت خارجه آمریکا با ادعا تلاش برای حفظ ثبات منطقه و تقویت متحدان خود با فروش جنگندههای «اف -18 ای سی و دی» به کویت و همچنین با کمک لجستیکی 260 میلیون دلاری در تجهیز جنگندههای «اف – 16» عربستان و تجهیز و آموزش نیروی نظامی این کشورها موافقت کرده است.
نشریه وال استریت ژورنال نوشت: گروهی از سناتورهای آمریکایی معتقدند که کاخ سفید در تایید قرارداد بزرگ فروش جنگنده به کشورهای خلیج (فارس) تعلل میکند و این تاخیر ممکن است به رابطه آمریکا با متحدان عرب خود که -به زعم این نشریه - با داعش میجنگند و تلاش میکنند نفوذ ایران را در منطقه مهار کنند- آسیب وارد کند.
در ادامه این مطلب آمده است: فروش جنگنده به کویت و بحرین بیش از دو سال پیش در دستور کار قرار دارد، اما کاخ سفید هنوز اجازه آن را صادر نکرده است. یک علت برای این تاخیر، سیاستهای فدرال است که آمریکا را موظف میکند برتری اسرائیل را در خاورمیانه حفظ کند و از فروشهایی که موجب میشود این برتری تضعیف شود، پرهیز کند.
سناتور باب کورکر، جک رید و کلر مک کاسکیل ماه گذشته در نامهای به باراک اوباما با این استدلال که تاخیر و تعلل ضرورت ندارد و فروش به ضرر اسرائیل نخواهد بود، خواستار تکمیل قرارداد شدند.
قرارداد مذکور به ارزش نه میلیارد دلار و شامل جنگندههای اف شانزده ساخت شرکت لاکهید مارتین و جنگندههای اف پانزده و اف آ هجده ساخت شرکت بوئینگ است.
طبق این قرارداد نه میلیارد دلاری، دو میلیارد دلار (هفده فروند جنگنده) به بحرین، سه میلیارد دلار (بیست و چهار فروند) به کویت میرسد.
سناتورهای آمریکایی میگویند که تاخیر در اجرای قرارداد همچنین ممکن است باعث شود کشورهای خلیج (فارس) به فروشندههای دیگر روی آورند همانطوری که کویت ماه گذشته با یک کنسرسیوم شرکتهای اروپایی برای خرید بیست و هشت فروند یوروفایتر قرارداد امضاء کرد.
این سه سناتور در نامه خود نوشتند: رد درخواست باعث میشود این کشورها به دیگر فروشندههای خارجی از جمله روسیه روی آورند و لذا آمریکا نباید فرصت گسترش نفوذ خود را در خاورمیانه از دست بدهد و باید برتری صنعتی خود را در برابر رقباء یا دشمنان حفظ کند.
در دو سال گذشته، همگام با مذاکرات هستهای میان ایران و 1+5، مواضع برخی کشورهای عرب منطقه و عضو شورای همکاری خلیج فارس تهران تشدید شده بهگونهای که بر خلاف تصورات ابتدایی، به موازات پیشرفت مذاکرات هستهای، کشورهای عربی با هدایت آمریکا در مسیر سختتر کردن سیاستهای ضد ایرانی خود حرکت و آمریکا نيز کمکهای نظامی و تسلیحاتی خود را به کشورهای حوزه خلیج فارس و همچنین جنگافروزان در عراق، سوریه و یمن تشدید کردند و مهمتر از همه وعده استقرار یک سپر دفاع موشکی در این کشورها را داده است.
در پایان چنین به نظر می رسد که از نظر آمریکایی ها تجهیز کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به سیستم های پیشرفته دفاع ضد هوایی و موشکی و نیز جنگنده های مدرن در مرحله اول می تواند از توان ضربه زنی ایران به این کشورها کاسته و استراتژی بازدارنده ایران را که بر مبنای بازدارندگی به وسیله تقویت توان موشکی است کم اثر کند و هدف دوم اینکه از دید آمریکا کشورهای عربی بایستی بخشی از درآمدهای کلان نفت خود را صرف خرید تسلیحات و تجهیزات نظامی از غرب بکنند و برای اجرای برنامههای نظامی آمریکا در خاورمیانه و خلیج فارس با غرب همکاری کنند.
--------------------
امین نجار