علل اصلی حادثه جانگداز سانحه هوایی کوه دنا به تکمیل شدن اطلاعات حاصل از ارزیابی کامل عملکرد هواپیما، عوامل انسانی، عوامل فنی و سایر عوامل دیگر موکول شد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز کهگیلویه وبویراحمد،پرواز شماره 3704 شرکت آسمان که ساعت
جستجوی زمینی و هوایی در میان برف و بوران آغاز می شود و پس از دو روز لاشه و محل سقوط هواپیمای ای.تی.آر 72 کشف می شود، ارتفاع 4050 متری نول پازن پیر یکی از قله های سربه فلک کشیده دنا!
از همان لحظات ابتدایی حادثه حدس و گمان ها پیرامون علت سقوط هواپیما فضای جامعه را پر می کند.
فرضیه هایی درباره نبود دستگاه ElTدرهواپیما و نبود رادار در فرودگاه یاسوج، اشتباه خلبان، فرسوده بودن ناوگان حمل و نقل هوایی، نامناسب بودن وضع جسمی خلبان ، نامناسب بودن جو و وضعیت آب و هوا و جا نمایی نامناسب محل فرودگاه یاسوج از جمله گمانه هایی بود که در همان لحظات اول سانحه فضای جامعه را پر کرد.
محسنیان رییس فرودگاه یاسوج که به شدت نگران و مضطرب است حاضر به گفتگو نمی شود! آقای فیلی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در فرودگاه یاسوج حاضر شده و می گوید: مردم به شایعات در باره علل حادثه سانحه هوایی توجه نکنند و موضوع را به کارشناسان محول کنند.
همه هواپیماهای مسافربری مجهزبه دستگاه ارسال امواج و اعلام موقعیت به نامElt هستند اما دررابطه با هواپیمای آسمان ناکارآمد بود وباعث بروز این شایعه شد که شاید هواپیمای سقوط کرده فاقد این دستگاه بوده است.
مرتضی دهقان معاون سازمان هواپیمایی کشور در این خصوص گفت: نه تنها هواپیمای سقوط کرده به این دستگاه مجهز بوده که حتی پیش ازپرواز نیز وضعیت آن چک شده و هواپیما مشکلی برای پرواز نداشته است.
وی افزود: معمولاً در دنیا ELT ها در ۴۰ تا ۶۰ درصد سوانح هوایی عمل نمیکنند که دلایل متفاوت فنی دارد و در این باره میتوان به نوع حادثه، محل وقوع و شدت ضربه وارد شده به هواپیما اشاره کرد.
مه آبادی مدیر عامل شرکت فرودگاههای کشور نیز درباره چرایی نبود رادار در فرودگاه یاسوج گفت: فرودگاه یاسوج به علت نداشتن ترافیک هوایی نیازی به رادار ندارد چرا که این رادارها برای کنترل پروازهای همزمان است.
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی هم که در آخرین روز بهمن ماه برای بررسی موضوع و هدایت عملیات جستجو به یاسوج سفر کرد با اعتراض ومخالفت خانواده های جانباختگان و حتی بی توجهی نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی روبرو شد.
پیگیری سه نماینده مجلس استان کهگیلویه وبویراحمد برای استیضاح وزیر راه و شهر سازی و وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی به عنوان مدیر بالادستی هلدینگ اقتصادی متعلق به این وزارتخانه که مالک هواپیمایی آسمان است در صحن علنی مجلس راه به جایی نبرد و این دو وزیر با کسب آراء ضعیف در کابینه دولت دوازدهم باقی ماندند.
سازمان هواپیمایی کشوری هم پس از اعلام نتیجه اولیه بررسی جعبه سیاه هواپیما در ۲۱ اسفند، خلبان پرواز را مقصر و اعلام کرد: علاوه برکاهش ارتفاع از 17 هزارپا به 14 هزار که مخالف ضوابط پرواز بوده، نبود خلبان دوم درپرواز وهمینطور سابقه عمل قلبی خلبان نیز در وقوع این حادثه دخیل بوده است.
گرچه شرکت آسمان با اعتراض به این گزارش اعلام کرد زنده یاد خلبان فولاد پس از عمل قلب، مجاز بود همراه با یک کمک خلبان بدون محدودیت پزشکی و عملیاتی پرواز کند.
موضوع پرواز هواپیما در وضعیت نامناسب آب وهوایی بعد دیگر این ماجرا بود که اداره کل هواشناسی استان کهگیلویه و بویراحمد را به عدم اخطارهواشناسی متهم می کرد.
داوود پرهیزگار رییس سازمان هواشناسی کشور با رد اتهامات گفت: وظیفه سازمان هواشناسی تنها اعلام وضعیت جوی است که آن را انجام دادیم وتصمیم پرواز یا منع آن برعهده دیگران است.
رضا کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس نیز ضمن مقصر شناختن شرکت هواپیمایی آسمان بیان داشت: در شرایط جوی نامساعد با توجه به آییننامه داخلی شرکت هواپیمایی آسمان، نباید پرواز انجام میشد؛ لذا در ابتدا این شرکت مقصر است.
با تمام همه اظهار نظرها پیرامون حادثه دلخراش هوایی در کوه دنا و علل آن، حسن رضایی فر سرپرست دفتر بررسی سوانح سازمان هواپیمایی کشوری نتیجه نهایی بررسی دلایل وقوع سانحه هوایی را به تکمیل شدن اطلاعات حاصل از ارزیابی کامل عملکرد هواپیما، عوامل انسانی، عوامل فنی و سایر عوامل دیگر موکول کرد.
هرچند حدود یکماه از حادثه دلخراش سقوط تنها هواپیمای مسافربری فعال در یاسوج می گذرد و هنوز علل اصلی آن اعلام نشده است اما نباید مهمترین مطالبات مردم استان را ازیاد برد.
حالا که پروازهای تهران-یاسوج دوباره برقرار وشرکت هواپیمایی آتا جایگزین آسمان شده است موضوع تغییر کریدور پرواز که از همان ابتدای سانحه مطرح شد ونماینده مردم شهرستانهای بویراحمد ودنا در مجلس نیز بر آن پافشاری کرده است به عنوان یکی ازمهمترین مطالبات نباید فراموش شود.
مسئولان باید همه تلاش خود را به کارببندد تا کریدور امن تری جایگزین مسیر فعلی شود که درآن نیازبه عبور از ارتفاعات سر به فلک کشیده دنا نباشد.