در عملیاتی که شهید غیور اصلی فرماندهی آن را بر عهده داشت، چندین دستگاه تانک دشمن در سوسنگرد منهدم شد و بعثیها شتابان از این شهر عقبنشینی کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، اعضای دهمین کاروان رسانهای راهیان نور ارتش ضمن حضور در سوسنگرد، از یادمانهای دهلاویه و تنگه چذابه بازدید کردند.
حضور در سوسنگرد بهانهای شد، تا به مرور حماسهآفرینی رزمندگان اسلام در این نقطه از کشور بپردازیم.
رژیم بعثی در سه جبهه حمله خود را به خوزستان آغاز کرد. در جبهه شمالی، دشمن از محورهای موسیان، دهلران و پل نادری وارد عمل شد، تا جاده اندیمشک-اهواز را در کنترل خود بگیرد و ضمن تصرف سه شهر شوش، دزفول و اندیمشک، زاغههای مهمات، پادگانهای پشتیبانی، آمادگاههای مهماتی و پایگاههای نیروی هوایی را تسخیر کند.
در جبهه میانی، لشکر ۹ زرهی دشمن از محورهای چذابه، بستان و سوسنگرد و با هدف تصرف اهواز اقدام به حمله کرد. دشمن بعثی در جبهه جنوبی نیز از محورهای خرمشهر، آبادان و همچنین ماهشهر هجوم خود را آغاز کرد.
صدام که وعده تصرف سریع خرمشهر، دزفول و اهواز را به رسانههای جهان داده و مدعی شده بود ظرف مدت یک هفته تهران را فتح خواهد کرد، در دستیابی به اهداف اعلامی خود ناکام ماند؛ لذا نیروهای بعثی برای جبران ناکامی خود، در روز سوم مهر ۱۳۵۹ با پیشروی به سمت سوسنگرد، این شهر را به اشغال خود درآوردند.
این اقدام دشمن بیپاسخ نماند و در روز نهم مهر ۱۳۵۹ شهید «علی غیور اصلی» و نیروهای تحت امر وی که تعدادشان بین ۴۰ تا ۶۰ نفر بیان شده است، عملیاتی را علیه متجاوزان انجام دادند.
در این عملیات چندین دستگاه تانک دشمن منهدم شد و صدامیان که غافلگیر شده بودند، با به جا گذاشتن تعدادی از تانکهای سالم خود، از سوسنگرد عقبنشینی کردند.
تحمل این شکست برای بعثیها سخت بود و ۲۴ آبان ۱۳۵۹ حملهای دیگر را برای اشغال سوسنگرد تدارک دیدند و روز بعد تعدادی از نیروهای عراقی از جناحهای شمال، جنوب، غرب و جاده حمیدیه-اهواز، شهر سوسنگرد را محاصره کردند و تعدادی از آنها نیز توانستند وارد شهر شوند.
در همین روز (۲۵ آبان) حضرت آیتالله خامنهای که در آن زمان نماینده امام خمینی (ره) در شورای عالی دفاع بودند، جلسهای را برای تصمیمگیری درباره چگونگی مقابله با هجوم دشمن تشکیل دادند که در این جلسه مقرر شد تیپ ۲ لشکر ۹۲ زرهی از دزفول وارد عمل شود و راه نفوذ دشمن را سد کند.
لشکر ۷۷ خراسان نیز از آبادان فراخوانده شد تا به همراه گروه رزمی ۱۴۸ مشهد، یک گروه رزمی از ژاندارمری، نیروهای ستاد جنگهای نامنظم، نیروهای مردمی و تعدادی از نیروهای سپاه با صدامیان مقابله کنند.
در گیر و دار آمادهسازی نیروها، شهید چمران به آیت الله خامنهای خبر داد که تیپ ۲ لشکر ۹۲ زرهی در عملیات شکست حصر سوسنگرد شرکت نخواهد کرد. این موضوع به تصمیم ابوالحسن بنی صدر رئیس جمهور وقت بازمیگشت. وی که فرماندهی کل قوا را نیز بر عهده داشت، در اقدامی خیانتکارانه دستور داده بود تیپ ۲ دزفول وارد صحنه نشود.
آیتالله خامنهای در پی آگاهی از این موضوع، مراتب را سریعاً به اطلاع امام خمینی (ره) رساندند و امام نیز فرمان دادند که حصر سوسنگرد باید شکسته شود.
بر این اساس و طی نامهنگاری و هماهنگیهای شبانهای که آیتالله خامنهای با فرماندهان انجام دادند، عملیات شکست حصر سوسنگرد در ساعت ۶:۳۰ صبح روز ۲۶ آبان آغاز شد.
این عملیات با پشتیبانی هوانیروز و نیروی هوایی ارتش با موفقیت پیش رفت و در نهایت، ساعت ۱۲ همان روز حصر سوسنگرد شکسته شد و دشمن بعثی تا فاصله ۱۵ کیلومتری سوسنگرد عقبنشینی کرد.
به اذعان بسیاری از کارشناسان نظامی و صاحبنظران، حضرت آیتالله خامنهای نقش ویژهای در موفقیت این عملیات داشتند و آزادی سوسنگرد مرهون تلاشهای خستگیناپذیر ایشان است.