نایب رئیس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی تهران گفت: دولت می خواهد قیمت دارو را ثابت نگه دارد که این ماجرا قطعا منجر به کمبود دارو خواهد شد، زیرا در مواردی قیمت تمام شده دارو برای واردکننده، بیش از قیمت فروش می شود.
وی ادامه داد: پیشنهاد ما این است که دولت برای واردکنندگان دارو، نرخ ارز آزاد بدهد و ما به التفاوتش را روی بودجه وزارت بهداشت اضافه کند. به این ترتیب قیمت ها هم تعدیل می شود. از طرفی هم یک مشکل اصلی واردکنندگان دارو، نوع تخصیص ارز مبادله ای است. واردکنندگان، حق انتخاب ارز ندارند. مثلا دولت می گوید با لیر یا ارز چین دارو وارد کنید. این در حالی است که فروشنده های دارو به ایران هیچ کدام از این کشورها نیستند.
ریاحی گفت: در حال حاضر داروهایی که خاص و جدید هستند وارد می شود که ترکیه و چین و هند امکان تولید آن را ندارند. این داروها تنها در اروپا و امریکا تولید می شود. بنابراین واردکنندگان برای وارد کردن داروی مورد نظر باید ارز را تبدیل کنند. اما اگر ارز، آزاد و در اختیار واردکننده باشد، از منبعی خرید می کند که دیگر هزینه تبدیل و جابه جایی در میان نباشد.
وی افزود: نکته مهم این است که در دوسال گذشته، بازار دارو بزرگ نشده است. شرکت های واردکننده دارو، حدود 11 تا 12 هزار نفر نیرو دارند. قطعا در سال آینده دستمزد این افراد افزایش پیدا می کند و مسایل دیگری هم روی هزینه شرکت ها اضافه می شود. اگر بازار دارو بزرگ نشود، با توجه به اینکه از لحاظ اقتصادی هم در فشار هستند، این نیروها تعدیل خواهند شد. به هرحال این موضوع، مشکل زا است، این نیروها آموزش دیده و سال ها در این بازار کار کرده اند، از نظر اخلاقی هم این موضوع با مشکل مواجه است.
ریاحی گفت: اگر ارز آزاد شود، به دلیل اختلاف مبادله ای و آزاد، حجم بازار ممکن است 20 تا 30 درصد افزایش پیدا کند که کمکی به این بخش است. در این میان، هم واردکننده، هم توزیع کننده و تا حدودی هم تولید کننده شرایط شان بهتر می شود.