بخشی از خسارت نکاشت کشاورزان شرق اصفهان از روز چهارشنبه 23 اسفند پرداخت می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ اصفهان این روزها تشنه است؛تشنه تر از گذشته و اینبار هم مروری بر قصه تکراری خشکسالی، کم آبی و ترک های به یادگار مانده از عطش زاینده رود در نصف جهان.
کشاورزان شرق اصفهان از زمان شیخبهایی از حقآبه زاینده رود بهره مند بودند، اما در پی خشکسالی های متوالی علاوه بر اینکه برای کشت پاییزه هیچ آبی به این منطقه اختصاص داده نشد، برای کشت بهاره هم آبی به کشاورزان این منطقه تعلق نمیگیرد.
زمین های کشاورزی شرق اصفهان که کشت غالبشان گندم، جو و یونجه بوده است ؛ این روزها نه تنها محصولی برای برداشت ندارند بلکه به محلی به عنوان منشأ ریزگردها تبدیل شده اند .
روایت تلخ خشکسالی بیش از یک دهه است که نقل محافل مردم اصفهان بویژه کشاورزان شرق اصفهان است و چشمان منتظر آنها برای جاری شدن آب در زنده رود چهار هزار ساله .
دبیر خانه کشاورزاستان اصفهان که برای پی گیری خواسته کشاورزان شهرستان اصفهان به تهران رفته ساعتی پیش در گفت و گوی تلفنی از قول مسئولان کشوری برای پرداخت بخشی از خسارت نکاشت کشاورزان شرق اصفهان از روز چهارشنبه 23 اسفند خبر داد.
محمد صادقی با بیان اینکه چندین سال است که حقوق کشاورزان در استان اصفهان تضییع شده و هیچگونه حقآبه یا خسارتی به آنان پرداخت نشده است اظهارامیدواری کرد: مسئولان برای پرداخت خسارت کشاورزان به قولشان عمل کنند.
مرگ تدریجی زنده رود
طبق آمار مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران، هم اکنون میزان کاهش بارندگی در کشور ،چهل و شش و شش دهم درصد و این میزان در استان اصفهان بیش از 65 درصد است.
بارش ها نسبت به پارسال دست کم 50 درصد کاهش داشته است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اصفهان میزان بارندگی پاییز تاکنون در سرچشمه تأمین کننده آب سدزاینده رود 400 میلی متر گزارش شده که این میزان حدود 60 درصد کمتر از میانگین بلند مدت و میزان بارش در نصف جهان هم امسال تاکنون حدود 20 میلیمتربوده است.
مسعود میرمحمد صادقی افزود: میزان کنونی آب ذخیره سدزاینده رود حدود 133میلیون متر مکعب است که این میزان در میانگین بلند مدت 700 میلیون مترمکعب بود.
وی ادامه داد : با توجه به مشکل کم آبی،امسال برنامه ریزی برای صرفه جویی 10 درصد مصرف آب آشامیدنی استان های اصفهان و یزد و شهرستان کاشان و 20 تا 25 درصد آب بخش صنایع را لحاظ کردیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اصفهان تأکید کرد: با میزان کنونی آب ذخیره سد و وضع نامطلوب بارندگی ،تأمین آب کشاورزی در شرق و غرب استان اصفهان بویژه شرق امکان پذیر نیست.
براساس اعلام مسئولان استان اصفهان ، ذخیره آب پشت سد زاینده رود هم اکنون به کمترین میزان در 50 سال گذشته رسیده است.
یک طرف سکه: به گفته صاحبنظران نیاز تأمین یکسال آب آشامیدنی باید ۴۰۰میلیون مترمکعب باشد و آن روی سکه: خشکسالی سبب شده کشاورزان شرق اصفهان آبی برای کشت بهاره نداشته باشند و با مشکلات مالی دست و پنجه نرم کنند.
کشاورزان شرق اصفهان سالهاست به صورت های گوناگون حل مشکل بحران آب را خواستار شده بودند و این روزها هم تکرار همان درخواست ها و...
(دادن حقآبه ،رهاسازی آب در رودخانه یا پرداخت خسارت نکشت)
دبیر خانه کشاورز شهرستان اصفهان می گوید: حدود یک میلیون کشاورز(350 هزار خانواده کشاورز )در این شهرستان که بیشترشان ساکنان شرق اصفهان هستند از کشاورزی ارتزاق می کنند اما چندسالی است که به علت نبود آب برای کشت محصول، کشاورزان پولی برای ارتزاق ندارند و امسال این وضع بحرانی است.
حسینعلی میراحمدی ادامه داد: در این شرایط بانک ها، چک های کشاورزان را برگشت زده و حتی عنوان کرده که حکم جلب کشاورزان را گرفته است.
وی با تاکید بر اینکه می دانیم که آب نیست، ولی کشاورزان به غیر از کشاورزی منبع درآمدی ندارد، گفت: باید دید طی چند سال گذشته دولت برای بهبود معیشت کشاورزان چه اقداماتی را انجام داده است.
دبیرخانه کشاورز شهرستان اصفهان در خصوص انتقال آب زاینده رود به یزد، اظهار کرد: در حال حاضر حدود 90میلیون مترمکعب آب از زاینده رود به یزد منتقل می شود در حالی که قرار بود ابتدا تونل سوم کوهرنگ و سد به بهره برداری برسد و از مازاد آب زاینده رود، آب به یزد انتقال یابد، با این وجود، انتقال آب به یزد 15 سال زودتر انجام شده و هنوز این طرح به بهره برداری نرسیده است.
گام به گام با مسئولان در حل مشکل کم آبی
مسئولان و نمایندگان مردم شهرستانهای مختلف استان اصفهان در مجلس شورای اسلامی ، ده روز پیش در نشستی از بحران کم آبی در استان ابراز نگرانی کرده بودند .
رییس مجمع نمایندگان استان از پی گیری نمایندگان در زمینه مسائل آبی و اختصاص بیش از 740 میلیارد ریال برای طرح های آبرسانی در بودجه سال آینده خبر داد.
حجت الاسلام موسوی لارگانی با اشاره به آمادگی سرمایه گذاران بخش خصوصی برای مباحث آب افزود: اما این اقدام نیاز به حمایت دولت دارد.:
نائب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: پیشنهاد تشکیل یک کارگروه ملی برای مشکل کمبود آب مشابه کارگروه احیا دریاچه ارومیه را داده ایم که متأسفانه جدی گرفته نشده است.
استاندار اصفهان از اوایل هفته گذشته برای پی گیری مشکلات کشاورزان شرق اصفهان و بحران کم آبی دراصفهان به تهران سفر کرد و نتیجه اش تشکیل کار گروه سازگاری با کم آبی بود؛به طوریکه وزیران نیرو و کشوردیروز برای حل مشکلات کشاورزان منطقه با استاندار اصفهان رایزنی کردند.
استاندار اصفهان می گوید: دولت برای حل مشکلات کمبود آب در استان اصفهان، 12 طرح از جمله تغییر الگوی کشت، نظارت های برداشت آب، طرح های اشتغال زایی و تسریع در تکمیل طرح سد و تونل کوهرنگ و بهشت آباد و کمک به معیشت مردم آسیب دیده را در این کارگروه تصویب کرده است.
محسن مهر علیزاده افزود: برای اجرای طرحهای الگوسازی کشت و آبیاری در استان اصفهان ۵۰۰میلیارد تومان اختصاص یافت.
وی با بیان اینکه برای اجرای طرح های انتقال آب باید از در آمدهای استان هزینه شود و استفاده از پساب درصنعت در دستور کار قرار گرفته است افزود: هم اکنون نیمی از پساب موجود مورد استفاده قرار می گیرد در حالی 130میلیون مترمکعب پساب هدر می رود و به همین منظور 272 میلیارد تومان هزینه برای استفاده مجدد از 100 میلیون متر مکعب آب پیش بینی شده است.
استاندار اصفهان ادامه داد: با 60 میلیون متر مکعب می توان مشکلات کشاورزان را حل کرد.
وی از عزم تمام دستگاه های اجرایی برای جبران خسارت ها خبر داد و گفت: صنایع برای آبی که مصرف می کنند باید بها را بپردازند که به صندوقی برای حمایت از کشاورزان واریز می شود.
استاندار اصفهان با بیان این که 40 درصد آب رودخانه در مسیرهای فرعی گُم می شود، گفت: ساماندهی وضعیت در دستور کار قرار گرفته است.
نماینده ولی فقیه در استان اصفهان و امام جمعه اصفهان هم در خطبه های نماز جمعه از مسئولان خواست برای حل مشکلات کشاورزان آستین ها را بالا بزنند.
آیت الله طباطبائی نژاد با اشاره به تأخیر در احداث و بهره برداری تونل سوم کوهرنگ در جمع نمازگزاران افزود: در سال های گذشته اهمیت اجرای این طرح عمرانی به مسئولان وقت گوشتزد شده بود اما مسئولان در اجرا و تکمیل این طرح عمرانی سستی کردند.
نگارنده: سیده پروین امامی