میزان اشتغالزایی ایجاد شده از محل واگذاری و سرمایه گذاری بناهای تاریخی بالغ بر 1750 نفر است.
پژوهش خبری صدا وسیما: حدود یک دهه است که صندوق احیاء و بهره برداری از بناهای تاریخی و فرهنگی در کشور شکل گرفته تا بتواند از ظرفیت های این بناها در توسعه کشور بهره برد. بر این اساس، به منظور آشنایی با فرصت های اقتصادی بناهای تاریخی با توجه به دو حوزه مهم پیش روی کشور، یعنی تولید و اشتغال، دکتر پرهام جانفشان عراقی، مدیرعامل صندوق احیاء و بهره برداری از بناها و اماکن تاریخی و فرهنگی و مهندس علی کاظمی، معاون سرمایه گذاری این صندوق در گفتگو با پژوهش خبری وظایف؛ برنامه ها و فعالیت های این صندوق و همچنین، ظرفیت های بناهای تاریخی در اشتغالزایی و توسعه صنعت گردشگری را مورد بررسی قرار داده اند.
دکتر پرهام جانفشان عراقی در باره وظایف و اهداف صندوق احیاء در حفاظت از بناهای تاریخی گفت: صندوق احیا و بهره برداری از بناها و اماکن تاریخی وظیفه ارتباط بین بخش خصوصی و میراث فرهنگی را در زمینه بناهای تاریخی و فرهنگی کشور بر عهده دارد. در کشور بناهای تاریخی و فرهنگی بسیاری وجو دارد که این بناها توسط بخش خصوصی باید مرمت شود، زیرا اعتبارات عمرانی دولت به آن اندازه نیست که بتواند در این حوزه هزینه کند. این بناها عمدتاً در سطح خانه های تاریخی، کاروانسراها، حمام های تاریخی و یا غصبه ها هستند و همه این بناها ارزش فرهنگی و احتماعی بالایی برای کشور دارند. صندوق احیاء و بهره برداری عمدتاً با مکانیسم مزایده بناهای واگذار شده را به مرحله مرمت و بهره برداری می رساند و مرمت حتماً باید براساس استانداردهای میراث فرهنگی و متناسب با شأن آن بنا انجام شود. در مرحله بهره برداری نیز، نظارت مستمر بر آن بنا وجود دارد.
وی از دیگر وظایف این صندوق را استفاده از منابع بخش خصوصی از بناهای تاریخی که به عنوان پتانسیل بالقوه در کشور وجود دارند دانست و افزود: با استفاده از این ظرفیت می توان در جهت توسعه اقتصاد مقاومتی و اشتغالزایی استفاده کرد و این بناها را به چرخه بازدید، بهره برداری و استفاده بهینه رساند.
جانفشان عراقی وظیفه دیگر صندوق احیاء، را احیاء بناهای تاریخی بیان کرد که متعلق به مالکان خصوصی است. وی تصریح کرد : صندوق احیاء میتواند پلی باشد برای احیاء بناهای تاریخی بخش خصوصی که حتماً باید مورد ارزیابی و بهره برداری قرار گیرند.
به گفته مدیرعامل صندوق احیاء و بهره برداری از بناهای تاریخی و فرهنگی حمایت از هنرمندانی که در این بخش فعال هستند وظیفه دیگر این صندوق است . وی تاکید کرد : به طور حتم، در سیاستگذاری های صندوق احیاء رسیدگی به امور این افراد از قبیل مسائل بیمه ای، مقرری، معیشتی، کسب و کار و ... مورد توجه است و در آینده ای نزدیک اجرایی خواهد شد.
در ادامه این گفتگو نیز معاون سرمایه گذاری صندوق احیاء و بهره برداری از بناهای تاریخی و فرهنگی در باره حجم سرمایه گذاری و اشتغال ایجاد شده از محل بناهای تاریخی گفت: براساس مصوبات هیئت محترم دولت 269 بنای تاریخی قابل احیاء در اختیار صندوق احیاء قرار گرفته است و براساس وظایف ذاتی این صندوق تاکنون مطالعات اولیه تعیین کاربری و امکان سنجی اقتصادی و مطالعات کارشناسی روی 166 بنا انجام شده است. از این تعداد 65 بنای تاریخی در قالب مزایده دو مرحله ای به بخش خصوصی واگذار و تعداد 19 بنای تاریخی نیز در حال حاضر، وارد چرخه بهره برداری در حوزه های اقامتی، پذیرایی، فرهنگی و ... شده است. همچنین، بالغ بر 89 میلیارد تومان جذب سرمایه برای طرح های واگذار شده در حوزه مرمت و تأسیسات بناها صورت گرفته است جذب سرمایه در حوزه تجهیزات نیز بالغ بر 80 میلیارد تومان برآورد می شود.
علی کاظمی افزود : میزان اشتغالزایی ایجاد شده از محل بناهای واگذار شده نیز، بالغ بر 1750 نفر اشتغال مستقیم است. همچنین، در حوزه گردشگری 1603 تخت اقامتی و حدود 4000 هزار صندلی پذیرایی به ظرفیت گردشگری کشور اضافه شده است.
وی تصریح کرد: بالغ بر 150 غرفه و فروشگاه صنایع دستی نیز ماحصل واگذاری این 65 بنای تاریخی بوده است.
کاظمی ادامه داد : در حال حاضر، مزایدهای در دست انجام است که از 12 بنایی که به مزایده گذاشته شده 7 بنا پاکت سرمایه گذاری آن آماده است و در مرحله ارزیابی سرمایه گذاران قرار داریم. برآورد ما این است که در سال مالی 97 بتوانیم شرایط انتشار مزایده 100 بنای تاریخی دیگر را نیز فراهم کنیم و آنها را به چرخه اقتصاد فرهنگی در حوزه گردشگری و در بخش های اقامتی، پذیرایی، فرهنگی و بازارچه های صنایع دستی اضافه نماییم.
پژوهش خبری // فاطمه حسینی