استان مازندران با وسعت 24 هزار کیلومتر مربع و توانمندیهای کم نظیر گردشگری، درتاریخچه این صنعت به ویژه در سواحل جنوبی دریای خزر ، جایگاه ویژهای دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران ؛ فاصله کم و امکان دسترسی سریع به پایتخت و همچنین برخورداری ازمنابع گردشگری مناسب و تاسیسات اقامتی و پذیرایی در خور توجه، این استان را به قطب گردشگری کشور و منطقه تبدیل کرده است تا جایی که سالانه پذیرای بیش از17 میلیون مسافر داخلی و خارجی است.
کریمی کارشناس ارشد گردشگری دانشگاه مازندران درباره مزیتهای این بخش استان گفت : وجود دریای مازندران با ساحل زیبا و مناسب به همراه برخورداری از دامنه کوه ها، پارکهای جنگلی و کوهستانی ، وجود قله دماوند با 5670 متر ارتفاع معروف به بام ایران، غارها، آبشارها، رودخانه ها، آبهای متعدد سرد و گرم معدنی، چشمه ها، تالابها به ویژه شبه جزیره میانکاله دربهشهر، بیش از 800 آثار تاریخی شناسایی شده مانند مجموعه تاریخی شهرهای آمل، چالوس و ساری، این استان را به مجموعه ای متنوع برای استفاده گردشگران تبئیل کرده است.
وی افزود : بیش از 150 واحد اقامتی شامل هتل ، متل ، هتل آپارتمان ، مهمانپذیر و مجتمع تفریحی ساحلی ، جنگلی و کوهستانی همراه با دهها آژانس خدمات مسافرتی و جهانگردی به گردشگران خدمات ارائه می کنند.
به گفته کریمی، درجاذبه های طبیعی علاوه بر سواحل دریا، مناطق جلگه ای سر سبز ، دامنه های جنگلی و کوهستانی بسیار زیبا به طول 338 کیلومتر از شرق به غرب، میزبان مسافران و گردشگران است.
این کارشناس گردشگری ادامه داد , شبه جزیره میانکاله بهشهر که یکی از 18 منطقه بیوسفری کره زمین است همچنین پناهگاه های حیات وحش میانکاله در بهشهر ، سمسکنده ، دشت ناز، دودانگه، چهار دانگه در ساری و سیاه بیشه درآمل، دریاچه های ولشت کلاردشت، خضرنبی در نوشهر، شورمست سوادکوه ، سدلارآمل ، رودخانه های چالوس ، تجن ساری ، سجاد رود و بابل رود در بابل، هراز در آمل، سرداب رود چالوس و چشمه کیله تنکابن، آب معدنی و آبهای گرم روستاهای آبگرم، اسک و استراباکوه بائیجان در لاریجان آمل ، رامسر و سادات محله و آب سرد معدنی آمولو در آمل، آماده پذیرایی از میهمانان نوروزی است.
گردشگری سلامت از مزیتهای ویژه مازندران
محلوجیان کارشناس ارشد گردشگری دانشگاه مازندران با اشاره به انواع گردشگری سلامت مانند , گردشگری تندرستی، گردشگری درمانی و گردشگری پزشکی , افزود : گردشگری تندرستی به معنی مسافرت به دهکده های سلامت و مناطق دارای چشمه های آب معدنی و آبگرم برای رهایی از تنش های زندگی روزمره و تجدید قوا بدون مداخله و نظارت پزشکی که در آن گردشگر بیماری جسمی مشخصی ندارد.
وی ادامه داد , گردشگری درمانی به مسافرت به منظور استفاده از منابع درمانی طبیعی(آبهای معدنی، نمک، لجن و..) برای درمان برخی بیماری ها یا گذران دوران نقاهت با نظارت و مداخله پزشکی گفته می شود.
همچنین مسافرت به منظور درمان بیماری های جسمی یا انجام نوعی از عمل های جراحی با نظارت پزشکان در بیمارستان ها و مراکزدرمانی را گردشگری پزشکی گویند. دراین نوع از گردشگری سلامت، بیمار ممکن است پس از درمان و معالجه نیازمند استفاده از فضاها و خدمات گردشگری درمانی باشد. ازمهمترین زمینه های گردشگری سلامت درمازندران می توان به چشمه های آبگرم در ساری، نکا، بابل، تنکابن، رامسر، نوشهرو... اشاره کرد.
این کارشناس گردشگری ادامه داد , وجود بیش از 250 کیلومتر ساحل شنی(برای درمان بیماری های عضلانی و استخوانی) تالابها و آبگیرهای متعدد با قابلیت استفاده از لجن ها، رویش بیش از 800نوع گیاهان دارویی و مناطق بکر جنگلی و طبیعی از دیگر ظرفیتهای استان درگردشگری سلامت است.
محمد کاوه رئیس کمیسیون گردشگری و سرمایه گذاری اتاق بازرگانی مازندران نیز ازآغاز مستند سازی ظرفیت های گردشگری سلامت استان خبر داد و گفت: مستند سازی هزاران نوع گیاهان دارویی، حیات وحش ، آببندان ها، چشمه های آب معدنی و امکانات پزشکی و نیروهای متخصص درمانی در مازندران در حال تکمیل است.
مازندران یکی از استان های مطرح کشور در صنایع دستی
مکاری از پژوهشگران صنایع دستی مازندران، سه عنصر هنر، فرهنگ و صنعت را در ذات صنایع دستی استان مازندران نهفته می داند و معتقد است: صنایع دستی این استان، روایتگر صنعت و هنر نیاکان و بیانگر هنر و ذوق ساکنان کرانه دریای مازندران است و تجلیگاه بخش قابل ملاحظهای از هنر و خلاقیت اقوامی است که با این صنایع سر و کار دارند.
وی افزود: بر اساس کاوش های باستان شناسی در غار کمربند و هوتو در بهشهر و اشیاء به دست آمده از آن که متعلق به 6 هزار سال پیش از میلاد مسیح است که حکایت از آگاهی مردم آن عصر به فن ریسندگی و تبدیل پشم به نخ دارد.
همچنین وجود مصنوعات سنگی، سنگ تراشیدههای مسی، سفالی و مفرغی زرین، نشانه تولید لوازم خانگی به دست مردم این استان در گذشته است.
این پژوهشگر افزود : 30 رشته صنایع دستی استان تاکنون نشان ملی و 25 محصول نیز مهر اصالت یونسکو را دریافت کردند. از مهمترین صنایع دستی موجود در مازندران می توان به قالی بافی، گلیم بافی، جاجیم بافی، بافت گلیمچه، چوقا، شمد و ملحفه، سوزن دوزی، رنگرزی و چاپ سنتی سفالگری و سرامیک سازی، فراوردههای پوست و چرم، هنرهای مرتبط با فلز، هنرهای مرتبط با چوب، حصیر بافی، طراحی سنتی و نگارگری، جلد سازی سنتی، صنایع دستی دریایی و عروسک سازی اشاره کرد.
مکاری گفت : در کنار این جاذبه ها نباید از وجود هزار و 200 بقعه و امامزاده نیز در استان و نقش مهم آن در جذب و اقامت مسافران و گردشگران غافل بود.
آمادگی ستاد اجرایی خدمات سفر در مازندران برای پذیرایی از میهمانان
بزرگ نیا دبیر ستاد خدمات سفر مازندران و مدیرکل میراث فرهنگی، صنابع دستی و گردشگری مازندران با اشاره به آمادگی مازندران برای میزبانی از 700 هزار نفر شب در نوروز 94 گفت: همه اعضای این ستاد تا 15 فروردین آماده باش کانل هستند.
دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بابل هم از اجرای طرح نظارت و سلامت نوروزی خبر دادند.
فرماندهی انتظامی مازندران نیز با هشدار درباره هرگونه هنجار شکنی و سوءاستفاده از حسن نیت میزبانی خطاب به فرصت طلبان و اراذل و اوباش گفت: مازندران حیاط خلوت متخلفان نیست و این افراد در صورت هنجارشکنی باید منتظر برخورد قاطعانه و بازدارنده پلیس باشند.
جمعیت هلال احمر استان هم با اشاره به آمادگی همه نیروهای این نهاد در نوروز اعلام کرد: بیش از 30 هزار نفر در بخش های مختلف جمعیت هلال احمر استان به مسافران و گردشگران خدمات می دهند.
سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران هم طرح ویژه نظارتی خود را از 10 اسفند آغاز کرد تا بر بازار و قیمت ها کنترل داشته باشد.
با توجه به آنچه مطرح شد این روزها هم مردم ومسئولان مازندران با آماده سازی و ساماندهی ستادها و نیروها تلاش دارند نوروز امسال به شایسستگی میزبان مسافران و گردشگران از نقاط مختلف کشور باشند.