طبق گزارش يورو مونيتور، ايران ، ترکيه و مصر جزو بازارهاي جذاب جهاني پاستا، در چند سال اخير معرفي شده اند، که جاي سرمايه گذاري دارند.
چکیده مصاحبه پژوهشی:
پژوهش خبری صدا وسیما: مصرف سرانه 40 کيلوگرمي برنج، زنگ هشدار را از طرف متخصصان تغذيه به صدا درآورده است. اما چه جايگزيني ميتواند براي آن يافت؟ ماکاروني يکي از مهمترين غذاهاي جهان با ارزش غذايي و حجم توليد بالا، به شمار مي رود. پژوهش حاضر به بررسي بازار جهاني ماکاراني و موقعيت ايران در آن مي پردازد. با تشکر از جناب آقاي احمد صادقيان که ما را در تهيه اين پژوهش ياري کردند.
ارزش 10 بازار برتر پاستا در سطح جهان
در جدول زير ارزش بازارهاي برتر جهان مورد بررسي قرار گرفته است، اين بدان معني است که از لحاظ اقتصادي، بازار ماکاروني در برخي کشورها جاي سرمايه گذاري دارد.
طبق اين گزارش، ايران ترکيه و مصر جزو بازارهاي جذاب جهاني پاستا معرفي شدهاند، که جاي کار بسيار دارند. اين گزارش اعلام کرده که در 5 سال گذشته بازار ماکاروني در ايران توسعه پيدا کرده و از طرفي تحريم ها مانع واردات شده است.
ايتاليا بزرگترين صادرکننده و مصرفکننده ماکاروني در جهان است. ايران در اين فهرست ، تا سال 2012 رتبه 20 را داشت اما در سال 2013 به رتبه 14 رسيد.
در سال 2013 ايتاليا همچنان با توليد 3،326 ميليون تن در صدر توليدکنندگان جهان قرار گرفت و ترکيه با توليد 1 ميليون تن قدم مهمي در اين حوزه برداشت. در مجموع اتحاديه اروپا در صنعت ماکاروني و حجم توليد آن پيشتاز است و بيش از نيمي از ماکاروني جهان را توليد ميکند. جدول زير سهم قاره ها در توليد ماکاروني جهان در سال 2017 مشخص شده است.
با توجه به سهم اندک آسيا از توليد جهاني و از طرفي مصرف فراوان اين ماده غذايي در اين محدوده، پتانسيل فراواني در بازار آن وجود دارد. از سال 1372 که صنعت ماکاروني در ايران رواج يافت، دولت ها به فکر کشت گندم دروم که نوع خاصي از گندم سخت با ويژگي خاص براي توليد ماکاروني است، افتادند و خوشبختانه اين گندم امروزه به ميزان کافي در کشور يافت ميشود، در نتيجه ايران با توجه به وجود زمينه توليد، ميتواند سهم خود را از اين بازار بدست آورد.
اما به نسبت جمعيت، آمريکا بزرگترين مصرف کننده پاستا در جهان است. اين کشور سالانه 2،700،000 تن ماکاروني مصرف ميکند.
ظرفيت نصب شده ماکاروني در کشور به 1 ميليون تن در سال ميرسد اما مصرف سرانه آن در کشور به کمي بيش از 5 کيلو ميرسد که اين ميزان تقريبا نصف سرانه اروپاست و ظرفيت افزايش تا بيش از دو برابر دارد.
کلام آخر
قيمت مصرف کننده يک کيلو ماکاروني برابر با 3700 تومان است . همين ميزان برنج، 9000 تومان است و در مورد نان سنگک با 40 درصدرطوبت ، قيمت به 4000 تومان مي رسد.
رونق صنعت ماکاروني و جايگزين کردن آن با برنج در سبد مصرفي خانوار، با توجه به اينکه، همه مواد اوليه اين صنعت در داخل کشور يافت ميشود و در مقايسه با برنج که ميزان واردات آن در سال به بيش از يک ميليون تن، ميرسد، ميتواند گام موثري در جهت خودکفايي و اقتصاد مقاومتي باشد.
پژوهش خبری // تینا صالحی