کاخ سفید سعی میکند با اين تعرفه ها سهم بیشتری از بازار کشورهای رقیب و متحد آمریکا را بدست آورد.
طرح های دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر اعمال تعرفه گمرکی بر فولاد و آلومینیوم نه تنها واکنش رقبا بلکه واکنش متحدان آمریکا را به دنبال داشته است.
الکساندر وسنتراستین سخنگوی کمیسیون اروپا گفت: «ما بیکار نخواهیم نشست زمانی که صنعت ما ناعادلانه هدف قرار می گیرد که سبب به خطر افتادن هزاران فرصت شغلی در اتحادیه اروپا می شود. اتحادیه اروپا به این موضوع قاطعانه واکنش نشان خواهد داد تا از منافع ما دفاع کند.»
سیاستمداران آلمانی و نمایندگان پارلمان این کشور اقدام دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را به افزایش تعرفه گمرکی واردات فولاد و آلومینیوم به آمریکا و حمایت وی از جنگ اقتصادی را محکوم کردند و هشدار دادند افزایش یکجانبه تعرفه ها تجارت جهانی، رشد و رونق اقتصادی را به خطر می اندازد.
ترامپ روز جمعه اعلام کرد که تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم به آمریکا را به ترتیب 25 و 10 درصد تعیین خواهد کرد. ترامپ در همان روز در توئیتی نیز جنگ های اقتصادی را مفید دانست و پیروزی در آن را آسان توصیف کرد.
روز شنبه نیز کمیسیون اروپا در واکنش به تلاش آمریکا برای افزایش تعرفه فولاد و آلومینیوم خارجی، تهدید کرد بر برخی اقلام وارداتی از آمریکا تعرفه وضع خواهد کرد.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان نیز گفت این کشور و فرانسه در واکنش به کاهش مالیات های اعلام شده به وسیله دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، مشغول بررسی طرح هایی برای معرفی یک مالیات شرکتی مشترک هستند.
در واکنش به این هشدارها دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا روز شنبه تهدید کرد در صورتی که اتحادیه اروپا به تلافی طرح حقوق گمرکی وی بر واردات فولاد و آلومینیوم به اعمال تعرفه های گمرکی اقدام کند، بر واردات خودروهایی که در اتحادیه اروپا ساخته می شوند، مالیات خواهد بست. این دست تحولات حکایت از این دارد که جنگ تجاری حتی به میان آمریکا و متحدان اروپایی اش هم کشیده شده است.
ترامپ در زمان کارزار انتخاباتی گفت: «ما می خواهیم آلومینیوم را به این کشور باز گردانیم.» این یکی از مهمترین وعده های انتخاباتی ترامپ به کارگران صنعت فولاد و آلومینیوم در مکان هایی همانند پنسیلوانیا و میشیگان بود که به ترامپ برای راه یافتن به کاخ سفید کمک کرد.
برخی صاحب نظران معتقدند ترامپ با این تعرفه ها چین را هدف قرار داده است. این در حالی است که این کشور حتی در میان ده کشور نخست صادر کننده فولاد به آمریکا قرار ندارد.
بر اساس گزارش وزارت بازرگانی آمریکا، کانادا کشور شماره یک صادر کننده فولاد به آمریکاست و شانزده درصد از فولاد آمریکا را تأمین میکند. برزیل، کره جنوبی و روسیه از دیگر صادر کنندگان مهم فولاد به آمریکا هستند. این در حالی است که چین یازدهمین صادرکننده فولاد به آمریکاست و کمتر از دو درصد فولاد مورد نیاز آمریکا را تأمین میکند.
با این حال هوآ چونگ یینگ سخنگوی وزارت امور خارجه چین اعلام کرد: «آمریکا سیاست بدی در قبال اعمال تعرفه واردات آلومینیوم و فولاد اتخاذ کرده است تا سبب حفظ تولیدات داخل در این کشور شود. اگر همه کشورها از رویکرد آمریکا دنباله روی کنند، این موضوع تأثیری جدی بر تجارت در سطح جهان خواهد گذاشت.» کانادا، مکزیک، چین، استرالیا، برزیل و اتحادیه اروپا همگی تهدید کردهاند سیاستهای تلافی جویانه را علیه کالاهای آمریکایی اتخاذ خواهند کرد.
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا در سخنانی در واکنش به طرح تعرفه ترامپ گفت: «این چیزی نیست که ما خواهان آنیم. ما طی روزهای آتی به تعامل در همه سطوح با دولت آمریکا ادامه میدهیم تا آنها بپذیرند که این پیشنهاد غیرقابل قبول است.»
گفته میشود تعرفههای مورد نظر ترامپ در تلاش برای حفظ فرصتهای شغلی در بخش صنعتی در آمریکاست. اما بعید است این بدان معنا باشد که آمریکا قصد دارد صنایع فولاد و آلومینیوم را داخل این کشور تقویت کند، به نظر میرسد کاخ سفید از این طریق سعی میکند با گرفتن امتیازات اقتصادی سهم بیشتری از بازار کشورهای رقیب و متحد آمریکا را بدست آورد.
هر چند رسانهها وانمود میکنند طرح تعرفه تنها تصمیم ترامپ است و جمهوری خواهان نیز با آن مخالف هستند ولی شواهد حکایت از چیز دیگری دارد.
بنا بر گزارش آسوشیتدپرس این تصمیم ترامپ نمایندگان جمهوری خواه کنگره آمریکا را به شدت نگران کرده است. آنها اکنون تلاش میکنند که رئیس جمهور آمریکا را متقاعد کنند که دنبال کردن چنین رویکردی میتواند به شکلگیری یک جنگ تجاری منتهی شود و پیامدهای مثبت اندک رشد اقتصادی را که آمریکا اخیراً تجربه کرده است از بین ببرد.
اما همین خبرگزاری در ادامه ادعا میکند: در حالی که سیاستهای آمریکا در خصوص مسائلی مانند دسترسی عموم مردم به سلاح یا مسئله مهاجرت نیازمند مصوبه کنگره است، اما ترامپ برای تغییر سیاستهای واشنگتن در حوزه تجارت به تصویب و تایید کنگره نیازی ندارد و میتواند با فرامین اجرایی چنین امری را به پیش برد. این امر فشارها بر نمایندگان جمهوریخواه در مجلسهای سنا و نمایندگان آمریکا را افزایش داده است. به همین خاطر است که جمهوریخواهان به طور جدی تلاش میکنند که ترامپ را از دنبال کردن سیاست افزایش تعرفه بر واردات فولاد و آلومینیوم بازدارند و ذهنیت وی را تغییر دهند.
این مطلب میتواند حکایت از حمایت جمهوری خواهان از تلاش ترامپ برای اعمال فشار بر کشورهای جهان جهت گرفتن امتیازات اقتصادی بیشتر باشد.
---------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی