هیأت عربستانی با هدف بررسی مسایل انتخاباتی و مداخله دوباره در امور لبنان وارد بیروت شد.
ریاض روز دوشنبه با هیأتی به ریاست «نزار العلولا» و با همراهی «ولید البخاری» کاردار سابق لبنان به بیروت آمد تا با روسای سهگانه و نیز تعدادی از سیاستمداران جریان 14 مارس دیدار کند و نامه سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان را به میشل عون تحویل دهد.
در بیست و دوم نوامبر سال 2017 که سعد حریری نخستوزیر لبنان از بازداشت اجباری در عربستان خارج و به لبنان بازگشت، روابط این کشور با حریری دچار ابهام شد و ریاض دیگر از دایره تأثیر مستقیم بر پرونده لبنان خارج شد، بويژه آنکه آنها متوجه شدند سیاستشان این بار با موضع حریری که مبنی بر «صلح و آتشبس» با حزبالله است سازگار نیست.
علاوه بر اين از آنجایی که عربستان هنوز انتخاب «میشل عون» به عنوان رئیسجمهور این کشور و حمايتهای سعد الحریری از مواضع عون را علي رقم نظر واشنگتن و رياض هضم نکرده فاصله بين دو کشور بیشتر شده است. آنچه اين فاصله را بيشتر کرده است روابط متشنج ریاض با نبیه بری رئیس پارلمان لبنان و تلاش کودتا گونه عربستان در لبنان از طريق بازداشت حریری و ناچار کردن او به استعفا و نیز متفرق شدن متحدانش است. اين تحولات سبب شده نقش آفريني عربستان در 3 ماه گذشته در لبنان کاهش يابد.
به نظر ميرسد ریاض ميداند که ادامه شکاف ها و خلا موجود تأثیرگذاري اين کشور را بر ائتلافهاي داخل لبنان سخت تر کرده است و نمیتواند فرصت انتخاباتي کنونی را در لبنان ناديده انگارد بنابراين سفر زودهنگام يک هیات رسمی را به لبنان ترتيب داده، شايد بتواند دوباره با خرج کردن دلارها نفتي نبض احزاب مختلف این کشور را بدست گيرد.
البته اين فقط سعودیها نيستند که در این انتخابات نگران منافع خوددر لبنان هستند بلکه آمریکا و انگلیس هم تا کنون پیوسته در بیشتر دیدارهایشان در خارج و داخل لبنان به مسأله انتخابات پرداختهاند و درباره دستیابی حزبالله بر اکثر کرسیهای پارلمان هشدار داده اند و رژیم صهیونیستی هم ناراحتی خود را نسبت به این موضوع به مسکو ابلاغ کرده است هر چند اين روزها زياده خواهي رژيم صهيونيستي در مرزهای دریایی لبنان تنش در اين منطقه را تشديد کرده است.
گفتنی است انتخابات لبنان در 16 اردیبهشتماه سال آینده 1397 بر اساس نظام انتخاباتی تناسبی برگزار خواهد شد.
—------------------------
امین نجار