به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب، بخشی از استرسهای شدید دوران کودکی را ناشی از تغییرات رشدی در هنجار کودکان و بخشی دیگر را ناشی از ارتباط کودک با پدر و مادر و اجتماع، نظیر جدایی والدین، نقل و انتقال خانواده، تغییر مدرسه و بیماری نام برد و راهکارهای مهار خشم را معرفی کرد.
نازنین کریمی افزود: بسیاری از افراد در رویارویی با مسایل زندگی فاقد تواناییهای لازم و اساسی هستند و همین امر آنان را در مواجهه با مشکلات زندگی روزمره، آسیب پذیر میکند.
او هدف از اجرای برنامه آموزش مهارتهای زندگی را فراهم آورن فرصتهایی برای کودکان و نوجوانان ذکر کرد و گفت: افراد با وجود کسب تواناییهایی خواندن و نوشتن میبایست مهارتهای لازم را برای زندگی و مواجهه با مشکلات کسب کنند.
کریمی با اشاره به احساساتی نظیر شادی، غم، ترس و خشم، که برای ما و یا اطرافیان اتفاق میافتد، افزود: ما نمیتوانیم خشم و عصبانیت را به طور کلی از زندگی حذف کنیم، اما میشود آن را کنترل کرد.
این کارشناس سلامت روان عصبانیت را یک احساس علنی دانست که همه آن را به نوعی تجربه میکنند و باید توجه داشته باشیم که افراد مختلف در یک موقعیت مشابه، احساسات متفاوتی دارند و یا شدت احساسشان با هم فرق دارد.
او علایم عصبانیت را قرمز شدن رنگ صورت، احساس گرما در تمام بدن، گرد شدن چشم ها، خیره و غضبناک شدن نگاه، فشرده شدن دندانها به روی هم، تنفس تند، لرزش و تعریق کف دستها یا سرد شدن آن و در بعضی مواقع سردرد و معده درد برشمرد.
کریمی علتهای بروز عصبانیت در کودکان را وادار کردن آنان به کارهایی نام برد که تمایلی به انجام آن نداشته و یا برعکس، تمایل به انجام آن کار دارند، اما مورد رضایت والدین یا مربیان نیست که لازم است تمامی افراد راهکارهای مقابله با این احساس را فرا گرفته و نسبت به دماسنج خشم در خود آگاهی یابند.
این کارشناس سلامت روان ادامه داد: دماسنج خشم به ما کمک میکند که بفهمیم چه چیزهایی ما را خیلی عصبانی میکند و درجه خشم ما را بالا میبرد و چه چیزهایی عصبانیت کمی در ما به وجود میآورد.
"کریمی" با تاکید بر اینکه هنگام عصبانیت هیچ کس حق ندارد به خود، دیگران و یا اشیاء صدمه بزند، گفت: هنگام عصبانیت رفتارهای مختلفی از افراد سر میزند، بدین صورت که راههای مضر ابراز خشم موجب وارد کردن صدمه به خود، دیگران و یا وسایل و اشیاء میشود و نتایج و پیامدهای منفی به همراه دارد، در حالی که راههای مفید ابراز خشم هیچ دردسر و مشکلی برای ما و یا دیگران به وجود نمیآورد.
او بروز عصبانیت را در بعضی افراد به صورت داد و فریاد، استفاده از القاب زشت، پرت کردن اشیاء، شکستن و یا کتک کاری و در عدهای دیگر پنهان کردن عصبانیت و فرو خوردن خشم عنوان کرد که در این روش موجب افسردگی و در بعضی مواقع موجب آسیب به خود میشود.
کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب، افراد را در هنگام عصبانیت به روشهای خودآرامی توصیه کرد و گفت: خودآرامی با ذکر صلوات یا شمارش اعداد از یک تا ۱۰ صورت میگیرد و در صورت آرام نشدن از تنفس عمیق با شمارش معکوس به طوری که تصور شود در حال باد کردن یک بادکنک هستید.
او ادامه داد: تنفسهای عمیق، ترک صحنه، قدم زدن، مشغول به کار مورد علاقه شدن، دلداری به خود و استفاده از جملاتی آرام کننده نظیر "آرام باش"، "من میتوانم عصبانیت خود را کنترل کنم" و یا صحبت در مورد احساس خود با یک دوست و یا یکی از اعضای خانواده و همچنین ثبت احساس خود در مواقع تنهایی، میتواند خشم را مهار کرد.
آموزش "مهارت کنترل خشم" به همت واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب، برای ۱۲۰ دانش آموز مقطع پنجم و ششم مدرسه کریم اهل بیت (ع) در سه گروه برگزار شد.