رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی نوروز را هویت فرهنگی ایرانیان برشمرد و گفت: فرهنگ هر کشور و ملت همانند شخصیت یک فرد است.
وی گفت: نوروز ریشههای نجومی بسیار دقیقی دارد که در اعتدال بهاری قرار گرفته است همانند مهرگان که در اعتدال پاییزی قرار دارد، اما نوروز نویدبخش رویش، سبزی و شکوفایی و پایان زمستان در نیمکره شمالی است که بیشتر مردم جهان در آنجا زندگی میکنند.
حداد عادل افزود: نوروز ریشههای جغرافیایی در میان فارسی زبانان و حتی عرب زبانان منطقه دارد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی اضافه کرد: نوروز، جشن و سروری است که تأثیرات روانشناسی فردی و اجتماعی با خود دارد و نشاط آفرین و امیدبخش است.
وی گفت: تقویم جلالی که نوروز را از حالت سیال در ماههای سال به صورت ثابت برنامه ریزی کرد در سال ۴۵۸ هجری شمسی (۴۷۱هجری قمری) تدوین شد که دقیقترین تقویم جهان است و هر ۱۴۱ هزار سال احتمال جابجایی یک روز وجود دارد، اما به عنوان مثال تقویم میلادی هر ۵ هزار و ۲۵ سال یک روز اختلاف دارد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی اضافه کرد: تقویم جلالی و تغییر نام ماههای سال به نام ماههای زرتشتی در سال ۱۳۰۴ به تصویب پنجمین دوره مجلس شورای ملی رسید، اما پس از پیروزی انقلاب این تقویم در قانون اساسی تصویب شد که نمونهای از شیوه برخورد اسلام با سنتهای کهن است.
حداد عادل گفت: اسلام تا جایی که با توحید و اصول اساسی مخالفتی مشاهده نشود آداب و رسوم و سنتهای غیر مسلمانان را پذیراست.
وی با اشاره به آثار بسیار مثبت اقتصادی نوروز افزود: بسیاری از آداب و رسوم نوروزی همانند چیدن سفره هفت سین، مراسم تحویل سال، رویاندن سبزه، خانه تکانی، عیدی دادن، تبریک سال نو، آشتی با دیگران، سیزده بدر و چهارشنبه سوری کماکان در میان ایرانیان رایج است.
حداد عادل اضافه کرد: سنت سفر رفتن بسیار مطلوب است، اما باید دقت کرد که دید و بازدید و رابطه انسانی (صله رحم) نیز با سفر کم رنگ نشود.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: این سلسله نشستهای فرهنگ ایرانی که چند سال در این دانشگاه برگزار میشد ادامه خواهد یافت و در پایان مجموعه مطالب ارائه شده در این سلسله نشستها به صورت کتاب منتشر خواهد شد و مقدمهای بر آن نگاشته میشود.