مصرف نان سهم عمده ای از سبد غذایی جامعه ایرانی را تشکیل داده است از این رو درجهت حفظ سلامت و بهداشت جامعه همواره بر ارتقاء کیفیت نان و جلوگیری از استفاده از افزودنی ها در پخت نان تاکید شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، به منظور جلوگیری از دور ریز نان که بطور سنتی پخت می شود همچنین در رعایت هر چه بیشتر بهداشت در پخت نان، نان حجیم و صنعتی با تلفیق علم و صنعت بیش از دو دهه است که در دستور کار متولیان صنعت غذایی کشور قرار گرفته است که در این بین از حمایت متولیان بهداشت جامعه نیز برخوردار بوده است.
استفاده از آزمایشگاه های مجهز به منظور رصد و کنترل همه مراحل و فرایند های پخت نان صنعتی از مزیت های تغییر ذائقه در مصرف نان های صنعتی، نیمه حجیم و حجیم است.
رضا محمدی مسئول آزمایشگاه نان در این باره می گوید: در آزمایشگاه نان انواع آزمایش های میکرو بیولوژی، شیمیایی و فیزیکی انجام می شود تا از صحت و سلامت نان مطمئن شویم. به طور تصادفی نان های تولیدی را از خط تولید انتخاب و آزمایش های لازم را انجام می دهیم احیانا اگر مشکلی در خط تولید رصد و اعلام شود نان مشکل دار از خط خارج می شود.
همه رصدها و کنترل ها در آزمایشگاه ها و مراکز وابسته به دانشگاه نان به این منظور انجام می شود که نان صنعتی با بررسی های دقیق و ضمن رعایت نکات بهداشتی به دست مصرف کننده برسد.
سید علی مشعشعی معاون پژوهشی دانشگاه نان می گوید: در بحث تولید صنعتی شرایط تولید کاملا کنترل شده است، شرایط بهداشتی و محیطی کاملا رعایت می شود و چون تخمیر کامل را در این صنعت داریم معمولا ماده مضر نان کاهش و خواص تغذیه نان افزایش می یابد.
صنعت نان در پیوند دانشگاه علاوه بر بالا بردن دانش روز دراین حرفه، بستری را برای دانشجویان آن فراهم کرده که آموخته های خود را در عمل پیاده کنند و خود کارآفرین شوند.
منیژه لاهیجانی دانشجو و تولید کننده نان صنعتی می گوید: با استفاده از آموخته های علمی در این دانشگاه و بهره گیری از تخصص های موجود در کارگاه های نان توانستم کارگاه تولید نان صنعتی را با جدید ترین شیوه تولید در عین برخورداری از ماشین آلات نوین راه اندازی کنم، ضمن اینکه در کارگاهی که ایجاد کردم فقط خانم های سرپرست خانوار مشغول تولید نان هستند.
رشد صنعت نان در سال های اخیر و تولید بیش از 170 نوع نان صنعتی در کشور، عاملی شد تا خودکفایی در ساخت ماشین آلات و تجهیزات این صنعت در اولویت قرار گیرد.
مهدی خان محمدی تولید کننده نان صنعتی و ماشین آلات نان می گوید امروز بیش از 70 درصد ماشین آلات مورد نیاز صنعت نان در داخل کشور تولید می شود حتی این ماشین آلات را صادر هم می کنیم البته مواد اولیه مورد نیاز از خمیر مایه تا بهبود دهنده 100 درصد در داخل کشور تولید می شود ضمن اینکه در تولید دستگاه های بسته بندی نیز تا 80 درصد به خودکفایی رسیدیم.
در حالی که بر اساس سند چشم انداز مصرف نان صنعتی در کشور باید به 40 درصد کل مصرف نان برسد عواملی سرعت دستیابی به این هدف را کند کرده تا جایی که مصرف نان صنعتی 15 درصد کل مصرف نان در کشور است.
محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نان های حجیم تهران معتقد است: دولت گندم را برای سنتی پزان کیلویی 665 تومان و برای آزاد پزان یا همان نان های صنعتی یا حجیم کیلویی 900 تومان حساب می کند که این تفاوت قیمت موجب رانت و نشتی آرد از واحدهای پخت سنتی به واحدهای صنعتی می شود.
محسن لزومیان رئیس اتحادیه نان های صنعتی کشور هم با اشاره به اینکه 50 درصد قیمت نان مربوط به هزینه حمل و نقل، بسته بندی و سهم فروشگاهی است می گوید: هر قدر واحدهای نان های صنعتی را نزدیک شهر و در محدوده مصرف نان احداث کنیم قیمت تمام شده پایین می آید و از انجا که مردم ما به خوردن نان گرم و تازه عادت دارند از این امر استقبال خواهد شد.
فراگیر شدن مصرف نان صنعتی در ایران که برخوردار است تولید کیفی و با استانداردهای بهداشتی است توجه بیشتر به صنعت نان به عنوان کسب و کار نوپا را می طلبد.
افزایش سهم نان صنعتی دربازار نیازمند حمایت متولیان و مصرف کنندگان است تا در عین اشتغال زایی، نان با ماندگاری زیاد و دور ریز کم به بازار عرضه شود.
گزارش: غلامرضا بهرامی